Į redakciją kreipėsi Martynas Simutis, kurio teigimu, dietologams tikrai nėra pagrindo būti priblokštiems. Pateikiame jo nuomonę.

„Pasaulyje jau kurį laiką populiarėja radikalus mitybos būdas – veganizmas. To priežastimis dažniausiai tampa noras pagerinti sveikatą, sumažinti savo neigiamą poveikį aplinkai bei etinės priežastys. PSO šiais metais pripažino, kad kai kuri mėsa gali turėti įtakos vėžiui. Seniai pripažįstama, kad gyvūniniai produktai turi įtakos širdies ir kraujagyslių ligoms – tai problema, su kuria susiduria daugelis Lietuvoje.

Veganizmas po truputį ateina ir į Lietuvą. Visgi po kiekvieno vegetarizmą ir veganizmą pristatančio straipsnio sulaukiame Lietuvos dietologų perspėjimų apie pavojus ir žalą, kurią galima patirti maitinantis išskirtinai tik augaliniu maistu. Tačiau daugiau pasidomėjus kyla klausimų apie šių specialistų kompetenciją.

Didžiausios pasaulio dietologų asociacijos jau daugybę metų vieningai pritaria, kad tinkamai suplanuotos vegetariškos ir veganiškos dietos yra tinkamos visiems gyvenimo periodams. Ji pripažįstama kaip tinkama ne tik suaugusiems, tačiau ir vaikams, nėščioms moterims ir tiems, kam dar formuojasi organizmas. Taip pat atletams.

Štai ką sako Amerikos Dietologų Asociacija (American Dietetic Association):

„Amerikos Dietologų Asociacija pripažįsta, kad tinkamai suplanuota vegetariška bei veganiška mityba yra sveika, pilnavertė ir net gali turėti teigiamos įtakos sveikatai, kai kurių susirgimų prevencijai ir net gydymui. Tinkamai suplanuota vegetariška ir veganiška mityba yra tinkama visais gyvenimo tarpsniais, įskaitant nėštumą, žindymą, kūdikystę, vaikystę, suaugus ir atletams“.

Kanados Dietologai (Dietitians of Canada) priduria:

„Tinkamai suplanuota veganinė mityba patenkina visus poreikius. Ji yra saugi ir sveika nėščiosioms ir maitinančioms krūtimi moterims, kūdikiams, vaikams, paaugliams ir vyresnio amžiaus žmonėms“.

Britų nacionalinė sveikatos tarnyba (The British National Health Service) tikina, kad:

„Tinkamai suplanavus ir pasirūpinus sveika, subalansuota veganine mityba, gausite visas kūnui reikalingas maistines medžiagas“.

Tam antrina ir britų mitybos fondas (The British Nutrition Foundation):

„Subalansuota vegetariška arba veganiška mityba yra pilnavertė. Tyrimai JK gyvenančių vegetarų ir veganų vaikų parodė, kad jie yra normalaus vystimosi“.

Tą patį teigia ir Australijos dietologų asociacija (The Dietitians Association of Australia):

„Veganiška mityba skiriasi nuo vegetariškos tuo, kad naudojami tik augalinės kilmės produktai. Nepaisant šių apribojimų, tinkamai suplanavus bus gaunamos visos maistinės medžiagos reikalingos gerai savijautai išsaugoti“.

JAV agrokultūros departamentas (The United States Department of Agriculture) priduria:

Vegetariškos dietos gali patenkinti visus maistinių medžiagų rekomendacijas. Svarbiausia yra suvartoti pakankamai įvairaus maisto, kad būtų patenkintas kalorijų poreikis. Reikia atkreipti dėmesį į rekomendacijas jūsų amžiaus, lyties ir aktyvumo lygio grupei. Vegetarams reikia atkreipti dėmesį, kad gautų pakankamai baltymų, geležies, cinko ir vitamino B12“.

Tuo metu Nacionalis sveikatos ir medicijos tyrimų centras (The National Health and Medical Research Council) detalizuoja:

„Alternatyva gyvūniniams produktams yra riešutai, sėklos, ankštinės daržovės, pupos ir tofu. Šie produktai gali praplėsti mitybos įvairovę ir tapti pigiu baltymų ir kitų maistinių medžiagų, randamų mėsoje, šaltiniu. Šie maisto produktai taip pat ypatingai svarbūs visiems vegetarams ir veganams. Maitinantis veganiškai arba vegetariškai bus gaunama visos reikalingos maistinės medžiagos, jeigu bus gaunama pakankamai kalorijų iš įvairių maisto produktų. Renkantis veganinę mitybą rekomenduojama vartoti B12 maisto papildus“.

Garsi Mayo klinika (The Mayo Clinic) priduria:

„Tinkamai suplanuota vegetarinė dieta gali patenkinti visų grupių amžiaus grupių, įskaitant vaikus, paauglius, nėščiąsias ir krūtimi maitinančias moteris, mitybinius poreikius. Pagrindinė taisyklė yra žinoti savo poreikius ir suplanuoti mitybą, kuri juos patenkintų“.

Galiausiai, štai ką teigia Kanados širdies ir insulto fondas (The Heart and Stroke Foundation of Canada):

„Vegetarinė mityba gali patenkinti visus maistinių medžiagų poreikius visoms amžiaus grupėms, o taip pat gali turėti sveikatos privalumų“.

Įvertinus šių organizacijų pasisakymus kyla klausimas, kokiame urve vis dar gyvena mūsų sveikatos specialistai ir kiek už tai mes dar mokėsime savo sveikata?

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1381)