Lango testas jūsų regėjimui patikrinti

Ką daryti: Per atstumą žiūrėkite į durų ar lango rėmą. Pirma tai padarykite dešine akimi (30 sekundžių kairę akį uždenkite delnu), paskui tik su dešine akimi.

Ką tai reiškia: Turėtumėte matyti rėmo kraštus kaip vertikalias ir horizontalias lygiagrečias linijas. Jeigu durų rėmas atrodo nors kiek iškreiptas arba kažkaip kitaip deformuotas, tai gali reikšti, kad jūs turite geltonosios dėmės degeneraciją.

Ji būna dviejų formų: „drėgnoji“ ir „sausoji“. Esant „drėgnajai“ formai, kuri pasižymi didesniu agresyvumu, smulkios kraujagyslės auga po tinklaine – šviesai jautraus nervinio audinio sluoksniu akies obuolio užpakalinėje dalyje. Šios kraujagyslės išteka ir pažeidžia dėmę (tai mažytis taškas akies užpakalinėje dalyje, kuris atsakingas už centrinį matymą).

„Sausosios“ formos atveju geltonąją dėmę pažeidžia susikaupę nuosėdos, vadinamos drūzomis. Kaip teigia konsultuojantis akių chirurgas Robinas Hamiltonas, vienas pirmųjų su amžiumi susijusių geltonosios dėmės degeneracijos – su ja dažniausiai susiduria šeštą dešimtmetį skaičiuojantys asmenys, be to, ši liga gali baigtis aklumu – požymių gali būti banguotos, sutrūkinėjusios ar iškreiptos linijos arba „išplaukęs“ ar trūkstamas regėjimo laukas. Tačiau kasdieniniame gyvenime galite to nepastebėti, nes akys kompensuoja regėjimo klaidas.

„Langai su daugybe mažų stiklų yra puikus pavyzdys šiam testui, arba galite pažiūrėti į „Excel“ lentelę. Užsidėkite skaitymui skirtus akinius, jeigu juos nešiojate, nes jie padidins linijas ir bet kokius jų iškraipymus“, – pataria daktaras R. Hamiltonas.

„Jeigu jums jūsų gydytojas ar oftalmologas pasakė, kad priklausote geltonosios dėmės degeneracijos rizikos grupei, turėtumėte pranešti savo gydytojui per parą nuo šio testo atlikimo. Ankstyvas geltonosios dėmės degeneracijos diagnozavimas labai svarbus, nes „drėgnosios“ geltonosios dėmės degeneracijos atveju gydymas lazeriu yra sėkmingiausias tuomet, kai dar neįvykę dideli pažeidimai“.

Ką daryti: Šaukšto briauna pagrandykite liežuvį kaip įmanoma giliau, įdėkite šaukštą į plastikinį maišelį, sandariai užriškite ir palikite po ryškia lempa maždaug minutę. Paskui pauostykite.
Ką tai reiškia: Sveikas liežuvis turi būti švarus. Jeigu nuo jo nugrandytos apnašos yra tirštos, turi spalvą ar nemaloniai kvepia, tai gali būti pirmasis požymis, kad turite problemų su kvėpavimo sistema, kepenimis, inkstais, hormonais ar žarnynu.

Šis testas yra pats tikriausias indikatorius, kokį jūsų burnos kvapą jaučia aplinkiniai. Geriausiai tai atskleidžia iš gilumos paimtos apnašos, kadangi čia bakterijos dauginasi kur kas lengviau (kitaip nei liežuvio priekyje, kuris valosi savaime, nes trinasi į dantis ir burną). Lempos skleidžiamame karštyje bakterijos greičiau auga ir sustiprina nemalonų kvapą.

Sodrus vaisių kvapas gali byloti apie ketoacidozę (kai jūsų organizmas energijai gauti degina riebalus, kas gali būti diabeto požymis), amoniako kvapas – inkstų problemas, o visi kiti kvapai – skrandžio ir plaučių problemas. Jeigu atlikę šį testą jaučiate susirūpinimą, apsilankykite pas savo šeimos gydytoją.

Vis dėlto, turite žinoti, kad moksliniais tyrimais įrodyta, kad 90 procentų visų halitozės (blogo burnos kvapo) atvejų priežastys yra mažiau pavojingos oralinės kilmės (dantenų ligos, tonzilių uždegimai, dantų ėduonis ir pažeistos dantų plombos), todėl vertėtų apsilankyti pas savo odontologą.

Pagalvių testas užsikimšusioms arterijoms

Ką daryti: Atsigulkite ant lovos ar sofos ir iškelkite abi kojas 45 laipsnių kampu, padėkite jas ant pagalvių. Laikykite iškeltas kojas apie minutę, tada greitai nuleiskite abi kojas nuo lovos ar sofos, kad jos būtų 90 laipsnių kampu.

Ką tai reiškia: Jeigu viena ar abi nuleistos pėdos labai pabąla ir prireikia keleto minučių normaliai spalvai atgauti, arba kabodamos įgauna ryškiai raudoną spalvą, jūsų arterijos gali būti užsikimšusios arba gali būti padidėjusi širdies ligų rizika.

Šis testas gali padėti išsiaiškinti, ar nesergate periferinių arterijų liga, kai kojų raumenis aprūpinančios arterijos užsikemša. Tarp rizikos veiksnių reikia paminėti aukštą kraujo spaudimą, didelį cholesterolio kiekį ir diabetą. Iki 20 procentų žmonių virš 65 metų serga periferinių arterijų liga.

„Sveikiems žmonėms normali spalva turėtų atsistatyti per 10-30 sekundžių, tačiau esant stipriai užkimštoms arterijoms tai gali užtrukti net keletą minučių, be to, antroje testo dalyje pėdos gali labai stipriai paraudonuoti“, – sako kraujagyslių chirurgas Michaelas Gauntas iš Kembridžo.
Pėdos parausta smulkiosioms kraujagyslėms stipriai išsiplečiant dėl to, kad jos bando neutralizuoti prastą kraujotaką.

„Žmonės su negydoma kojų arterijų liga turi 30 procentų didesnę tikimybę per artimiausius penkerius metus patirti širdies smūgį ar insultą“, – įspėja daktaras M. Gauntas, mat tai gali padidinti kraujo krešulių riziką.

Vis dėlto, šis testas gali būti teigiamas ir sveikas arterijas turintiems žmonėms (tai gali būti prastos kraujotakos, susijusios su Reino (angl. Raynauld) sindromu, kai kraujagyslės susitraukia šaltyje, požymis.

Tad nepulkite nerimauti dėl periferinių arterijų ligos, jei nejaučiate papildomų simptomų, tokių kaip mėšlungis, skausmas ir nuovargis kojose vaikštant ar lipant laiptais.

„Jeigu galite greitu tempu nueiti pusantro kilometro nesustodami, nepanašu, kad sirgtumėte reikšminga arterijų liga“, – nuramina kraujagyslių chirurgas.

Atsirūgimo testas skrandžio rūgščiai

Ką daryti: Pilną arbatinį šaukštelį sodos suberkite į nedidelę stiklinę vandens iš čiaupo, išmaišykite ir skubiai išgerkite nieko nevalgę.

Ką tai reiškia: Garsus atsirūgimas penkių minučių laikotarpyje gali byloti apie normalų skrandžio rūgšties lygį, mat su skrandžio rūgštimi susimaišęs natrio hidrokarbonatas sukuria reakciją, kuri išskiria anglies dioksido dujas, kurios ir sukelia atsirūgimą.

Manoma, kad kai kurių keturiasdešimtmetį atšventusių žmonių organizmuose skrandžio rūgščių kiekis ima mažėti, dėl to sutrinka virškinimas, prasčiau pasisavinamos maistinės medžiagos (nes maistas nėra deramai suskaidomas) ir dažniau skundžiamasi pilvo skausmais (skrandžio rūgštis padeda „sterilizuoti“ jo turinį). Paradoksalu, tačiau mažas skrandžio rūgšties kiekis gali sukelti rėmenį, kadangi siekdamas kompensuoti organizmas išmeta turimą rūgštį į skrandžio viršų, todėl ji gali patekti į stemplę.

Jeigu galvojate, kad turite mažai skrandžio rūgšties, venkite rūgštingumą neutralizuojančių preparatų, kurie situaciją gali tik dar labiau pabloginti.

Laikrodžio testas demencijai

Ką daryti: Ranka ant popieriaus lapo nupieškite laikrodį, surašykite skaičius. Laikrodžio rodyklės turi rodyti 3 valandas 40 minučių.

Ką tai reiškia: Bet kokie sunkumai piešiant laikrodį (pavyzdžiui, jeigu neteisinga tvarka surašomi skaičiai) gali byloti apie lengvą kognityvinių funkcijų sutrikimą ar ankstyvą dimenciją. Vienas taškas skiriamas už uždarą apskritimą, vienas – už teisingai sužymėtus skaičius, vienas – už visų dvylikos valandų sunumeravimą, ir vienas už teisingai pažymėtas laikrodžio rodykles.

Keturi taškai rodo gerą kognityvinę sveikatą. Jeigu surinkote mažiau, vertėtų susirūpinti. Šis testas susijęs su daugybe kognityvinių gebėjimų, tokių kaip atmintis ir problemų sprendimas, taip pat su „vykdomosiomis“ funkcijomis, tokiomis kaip planavimas. Moksliniais tyrimais įrodyta, kad tai puikus kognityvinės sveikatos indikatorius.

Psichoterapeutas ir klinikinės demencijos specialistas Danas Nightingale'as teigia: „Jeigu kurie nors jūsų piešinio požymiai kelia jums susirūpinimą, nieko nelaukdami kreipkitės į savo šeimos gydytoją“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (33)