„Kalbant apie maistą, buvau ištikimas ir 95 procentus jo ruošiausi pats. O ir tie keli „iškritimai“ buvo tada, kai užsisakydavau Cezario salotų ar ko panašaus, dar paprašęs nepagailėti riešutų ir sūrio ant viršaus papildomai užmesti. Na ir tada, kai vyko darbinis Kalėdų vakarėlis suvartojau atneštą vištienos krūtinėlę įdarytą sviestu ar sūriu (dievaž, tikrai negalėjau atskirti). O Kalėdos buvo nuostabios – dviguba porcija žuvies, triguba kalakuto, viskas užpilta sūrio padažu, nuolat kažkokius riešutus kramsnojau. Apetito nėra, bet kai taip skanu, tiesiog negali sustoti valgyti“, - pasakojo švenčių apsirijimo nuotaikos pagautas Juozas.

Permainų vėjas įsisuko ir į alkoholinių gėrimų lentyną.

„Pirmas dvi savaites it buvęs priklausomas asmuo šio nuodo vengiau, kaip nuo ugnies bėgau, neleisdavau net į situacijas veltis, kur jo gali pasimatyti. Tačiau per paskutiniąsias kelias to nebedarau, nebėra reikalo – nesu aš raupsuotasis ar vaikas, kurio mama neskiepijo, taip pergyvendama savo asmenines baimes. Vienas bokalas šio ar taurė kito gėrimo – daugiau ir nereikėjo. Turiu pripažinti, kad alkoholio tolerancija sumažėjo, mažesni tūriai duodavo didesnį efektą, lyginant su tuo, kas anksčiau būdavo“, - sakė J. Jankauskas, pripažindamas, kad šis jo patyrimas visgi subjektyvus – per daug skirtingų faktorių, kad viena taisyklė tiktų visiems.

Pats stebėjosi užlipęs ant svarstyklių

Prieš pradėdamas šį eksperimentą, Juozas paskaičiavo savo BMA (bazinės medžiagų apykaitos) energijos poreikį. Tikslas – kasdien suvartoti apie 2300 kcal (bendrą kalorijų poreikį (BKP) dienai).

„Pavykdavo ne visada. Pirmosiomis dienomis ėjosi puikiai, nepaisant gripo primenančios savijautos. Įvykus adaptacijai, sotumo faktorius paėmė viršų. Pabrėžiu – alkio jausmo beveik nejaučiu. Todėl kartais tiesiog pamiršdavau pavalgyti ir tik vakare susigriebdavau, kad reikia kažką į skrandį įmesti“, - mena pašnekovas.

Juozas J.

Pusryčiams vaikinas dažnai renkasi kiaušinius, grybus, pomidorus. Retkarčiais egzotikos įneša originaliai ruošiama kava - 200-300 ml juodos kavos, 2 kiaušinio tryniai, 3-4 šaukštai kokosų aliejaus, tiek pat riebios grietinėlės ir šaukštas Ghee sviesto. Tokia bomba garantuoja 500 kcal.

Pietums Juozas kepa migdolų ar kokosų blynų, vegetariškus načos ar kalafijorų pagrindo picą.

„Priešingai daugumos spėjimams, kiaulės karkos ir taukų šioje dietoje mažai“, - šypteli jis.

Rekordų Juozas pasiekė per šventes, kai dienos normos būdavo viršijamos dukart. Visi turi skaniai gaminančių ir įkyriai maistą siūlančių artimųjų.

Natūralu, kad mitybos pokyčiai atsispindėjo ir užlipus ant svarstyklių.

„Pirmomis dienomis svoris nyko it sviestas ant keptuvės (o šio fenomeno stebėjimo per pastarąjį mėnesį pavirtau specialistu) ir toliau lėtai krenta, nors mane jau gąsdinti pradėjo riba, pasiekus 71,8 kg svorį, lyginant su startiniais 75,5 kg. Skeptikai gali sakyti, kad prarandu tiek dėl taukų metimo, tiek dėl nykstančios raumeninės masės, tačiau abejotina – nors kūno matmenys visur mažėja, tačiau rankos (žąsto sritis), kurios nemanau, kad staiga tapo riebalų sandėliais, plečiasi“, - stebėjosi vilnietis rezidentas.

Juozas J.

Deginti sankaupas padėjo ir sportas, kurio, kaip Juozas pats pripažįsta, galėtų būti ir daugiau.

„Norėčiau loti, kad sportuoju intensyviai, nesustodamas varvinu prakaitą ir dėl to turiu rezultatą. Dar blogiau – aš to nedarau ir vis tiek rezultatai yra… Į sporto salę nueinu tik 2, kartais 3 kartus per savaitę, bet gyvenimas daro savo ir ne visuomet spėji tai padaryti. Kaskart užsiėmimai panašūs – 20 minučių ant bėgimo takelio ( visgi spaudimą reikia pakelti, nes kavos negeriu, o sportas prasideda 6.30 ryto) ir toliau pagal susidarytą programą - bendro fizinio parengimo treniruotė + jėgos treniruotės didžiausioms raumenų grupėms. Tomis dienomis ir valgau daugiau, visiškai išdegti juk nesinori“, - patikino Juozas.

Eksperimentą tęs

Vaikinas šypteli jau pamirštantis gyvenimą iki šio eksperimento.

„Atsirado įpročiai. Pamėgau gamintis maistą, bendra savijauta visuomet tokia, kokios ir noriu – kasdien tolygus energijos kiekis, emocinių svyravimų nebeturiu tiek daug. Ką pastebėjo šeimyniškiai ir privertė patį atkreipti dėmėsį – veido oda ir bendra odos būklė pagerėjo. Nebėra pleiskanojimo, bendro raudonio ir jautrumo, kurį jausdavau anksčiau“, - vardijo būsimasis sporto medicinos gydytojas.

Gerus rezultatus liudija ir kraujo tyrimai.

„Dar neseniai darbo metu atliko gliukozės kraujyje tyrimą kelis kartus tą pačią dieną – visuomet laikėsi apie 4,8. Nežinantiems – normos ribos. Nors ir racione nėra angliavandenių, organizmas sugeba pasigaminti savo ir palaikyti cirkuliuojamame kraujyje. Per ateinančią savaitę planuoju pasikartoti bendrus kraujo tyrimus bei pasidaryti kreatinino kiekio tyrimą ir lipigogramą platesnę (kur rodo kraujyje plaukiojančius riebalus)“, - žadėjo Juozas.

Juozas J.

Įkvėptas teigiamų pokyčių vaikinas nusprendė eksperimentą pratęsti.

„Noriu daugiau rodmenų ir tuo pačiu turiu naują tikslą – taip maitindamasis bandysiu auginti masę. Legendos mini, kad jei viską darysiu teisingai, augs tik raumeninė masė“, - sakė jis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (174)