Donorinės širdies paieška buvo paskelbta Lietuvoje atsiradus recipientui vaikui, kuriam būtina skubi šio organo transplantacija. Dėl skubios donorinės širdies poreikio buvo kreiptasi į kaimynines šalis (Latviją, Estiją, Lenkiją), paieška buvo paskelbta ir tarptautinėje FOEDUS (Facilitating Exchange Of Organs Donated In Eu Member States) IT sistemoje, kuriai priklauso 26 Europos Sąjungos šalys.

Biuro koordinatorius pranešimo apie donorą sulaukė šeštadienio, gruodžio 12-osios, rytą. Buvo susisiekta su gydytojais kardiochirurgais – ar šis donorinis organas tiks recipientui. Gavus teigiamą atsakymą, buvo laukiama donoro artimųjų sutikimo donorystei.

Kai mirusio donoro artimieji sutiko dovanoti širdį transplantacijai, prasidėjo tarptautinio donorystės proceso organizavimas.

Į Rygoje esančią ligoninę gydytojų transplantologų komanda išskrido Valstybės sienos apsaugos tarnybos sraigtasparniu apie 18 valandą. Visą procesą koordinavo Biuro koordinatoriai – vienas vyko į Latviją kartu su chirurgų brigada, kitas koordinavimą tęsė Vilniuje. Eksplantavusi (paėmusi) donorinę širdį, gydytojų brigada apie 23.40 val. grįžo į Santariškių klinikas, kur operacinėje operacijai jau buvo paruoštas recipientas.

į Vilnių atgabenta donoro širdis, Nacionalinio transplantacijos biuro
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (116)