Keliuose Afrikoje atliktuose tyrimuose paaiškėjo, kad 100 gramų batatų yra 100–1600 mikrogramų (RAE) vitamino A – tai vidutiniškai prilygsta 35 proc. vitamino A normos, o kartais netgi 90 proc. vitamino A normos (nepaprastai daug, turint omenyje, kad tai vienas produktas), skelbia "World's healthiest foods" svetainė.

Batatai ne visada būna oranžinės spalvos. Kai kurių rūšių batatai viduje yra įspūdingos violetinės spalvos, nors jų žievė gali šios spalvos intensyvumo neišduoti. Mokslininkai atrado, kad violetinę spalvą šioms daržovėms suteikia antocianino pigmentas, kuris gaminasi kai aktyvuojami konkretūs genai (IbMYB1 ir IbMYB2). Violetiniuose batatuose esantys antocianinai – visų pirma peonidinai ir cianidinai – pasižymi stipriomis antioksidacinėmis ir priešuždegiminėmis savybėmis.

Žmogaus organizme jie gali sumažinti riziką, kurią sukelia sunkieji metalai ir laisvieji deguonies radikalai.

Jei norite, kad jūsų organizmas geriau įsisavintų beta-karoteną, rekomenduojama patiekalus iš batatų pagardinti sveikais riebalais. Neseniai atliktas tyrimas parodė, kad 3-5 g riebalų viename patiekale akivaizdžiai pagerino batatuose esančio beta-karoteno įsisavinimą. Toks kiekis riebalų nepakenks ir figūrai. Pavyzdžiui, pasigaminus trintų batatų košę ir pagardinus ją šlakeliu (1 valg. šaukštu) alyvuogių aliejaus, kiekvienoje iš 4 porcijų bus 3,5 g riebalų.

Geriausiai maistinės batatų savybės atsiskleidžia ir maistingos medžiagos įsisavina, jei šios daržovės troškinamos garuose arba verdamos. Neseniai atlikti tyrimai parodė, kad gaminant šias daržoves garuose, juose išlieka didelis antocianinų kiekis. Keliuose kituose tyrimuose, kuriuose buvo lyginama, kiek maistinių medžiagų išlieka verdant ir kepant, paaiškėjo, kad valgant virtus batatus, cukraus kiekis kraujyje beveik nepakyla.

Ypač įdomus gaminimo garuose poveikis: paaiškėjo, kad vos dvi minutes patroškinus batatus garuose, neutralizuojami peroksidazės enzimai, kurie suskaido batatuose esančius antocianinus.

Neutralizavus peroksidazės enzimus, batatuose esantys natūralūs antocianino ekstraktai geriau nudažo patiekalą nei sintetiniai maistiniai dažai. Antocianinai ne tik pagerina estetinę patiekalo kokybę, bet ir padidina maistinę jo vertę, nes jie turi antioksidacinių ir priešuždegiminių savybių.

Dauguma džiovintų pupelių ir šakniagumbių turi unikalių baltymų atsargų. Sojų pupelėse yra glicininų, bulvėse – patatinų, batatuose yra dioskorinų, o kukurūzuose – zeinų. Mokslininkai jau seniai žinojo, kad batatuose yra sporaminų, tačiau tik neseniai buvo atskleista, kad šie baltymai pasižymi išskirtinėmis antioksidacinėmis savybėmis. Nenuostabu, kad šiose daržovėse esantys sporaminai padeda apsaugoti mūsų organizmo ląsteles nuo oksidacinės žalos, nes batatuose sporaminas gaminasi tada, kai daržovė pažeidžiama, kad padėtų jai gyti.

Rekomendacijos

Gaminant batatus, nereikėtų jų ilgai termiškai apdoroti. Supjaustykite juos apie 1,5 cm storio riekelėmis ir apie 7 minutes patroškinkite garuose. Tokie batatai bus ne tik skanūs, bet ir maksimaliai maistingi. Juos galima paskaninti cinamonu, muskato riešutu ir (arba) gvazdikėliais – šie prieskoniai taip pat padidins jų maistinę vertę.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (53)