Tačiau pasak britų portalo www.express.co.uk faktai yra šokiruojantys, nes trečdalis vaikų, pradedančių lankyti mokyklą jau turi dantų ėduonį. O tai rodo, kad tėvų žinios apie vaikų dantų priežiūrą yra nepakankamos. Tad pateikiame jums dešimt didžiausių mitų susijusių su vaikų dantų priežiūra. Jie, beje, puikiai tinka ir suaugusiems.

1) Vaisių sultys yra labai sveika: nors tai skamba sveikai, bet vaisių sultys kenkia vaikų dantims ne ką mažiau nei gazuoti vaisvandeniai. Taip yra dėl dviejų dalykų – jose esančio cukraus ir rūgščių. Vieninteliai gėrimai, kuriuos rekomenduoja odontologai yra vanduo ir pienas. Jei vaikai nori vaisvandenių arba sulčių, pasistenkite juos praskiesti kiek įmanoma daugiau ir duoti atsigerti kartu su maistu bei pasistengti, kuo greičiau vėl paslėpti nuo vaikų, kad išvengtumėte ilgo gėrimų kontakto su dantimis.

2) Geriau džiovinti vaisiai nei šokoladas: visa karta tėvų užaugo mąstydami, kad džiovinti vaisiai, pavyzdžiui razinos, yra sveikesnė alternatyva nei saldainiai ar šokoladas – bet tai netiesa.

Odontologai labai nemėgsta džiovintų vaisių profesine prasme, nes pastarieji taip pat yra pilni cukraus ir, negana to, dar kibūs, todėl jie nusėda ant dantų ir efektyviai prasiskverbia pro emalį bei sukelia sąlygas jo puvimui.

3) Nieko baisaus, jei mažametis turi dantų ėduonį: taip manydami, tėvai remiasi logika, kad pieniniai dantys vis tiek iškris. Bet toks požiūris yra klaidingas, nes vaikiški dantukai neiškris iki 10-12 metų. Be to, turint pieninių dantų ėduonį didesnis pavojus kyla ir vėlesniems, pastoviems dantims.

4) Sulaukę penkerių metų vaikai turėtų dantis valytis patys: oficialiuose patarimuose rašoma, kad tėvai turėtų valyti vaikų dantis iki tol, kol jiems sueis septyneri. Taip pat svarbu užtikrinti, kad valydamiesi dantis patys vaikai tai darytų ne mažiau dviejų minučių ir šepetėliu pasiektų visas vietas burnoje.

5) Vaisių valgymas yra naudingas dantims: valgyti visą vaisių yra daug naudingiau nei gerti jo sultis. Vaisiai yra svarbūs vaikų mityboje, tačiau tėvai dažnai jų suvartojimą padaugina, nes daržovių vaikai įprastai nesuvalgo tiek, kiek reikia.

6) Po maisto vaikai turėtų valytis dantis: nors tai ir skamba protingai, tačiau tai vienas blogiausiu dalykų prižiūrint dantis, ypač jei valgėte ką nors rūgštaus. Maisto rūgštys demineralizuoja dantis maždaug valandai ir suminkština emalį, tad iš karto valantis dantis po maisto kyla grėsmė jį pašalinti. Todėl rekomenduojama valytis dantis prieš valgį arba bent valandą po jo.

7) Sveiki užkandžiai yra tokie pat geri kaip ir pagrindinis maistas: tai gali būti naudinga maistine prasme, tačiau dažnas valgymas ypač kenkia dantims, net jeigu užkandžiaujama sveikais užkandžiais, tokiais kaip vaisiai, jogurtas ar dribsniai. Bet realiame gyvenime vaikams norisi užkandžių, tad reikėtų stengtis, kad jų būtų ne daugiau kaip du kartus per dieną.

8) Elektriniai dantų šepetėliai yra labiau efektyvūs: jeigu jūsų vaikas (tai galioja ir jums) valosi dantis mažiausiai dvi minutes ir stengiasi kruopščiai išvalyti visas vietas burnoje, tai nėra skirtumo ar šepetėlis yra paprastas, ar elektrinis. Tačiau dvi minutės vaikams yra ilgas laiko tarpas, o kai kurie šepetėliai turi laiko funkciją, kuri leidžia žinoti, kiek laiko jau valomasi dantis ir vaikams tai patinka.

9) Nėra prasmės vesti vaiko pas odontologą iki jo pirmojo gimtadienio: pagal atliktą portalo apklausą, net 57% tėvų pirmą kartą vaikus pas odontologą nuveda suėjus vieneriems metas. Tačiau specialistai rekomenduoja tai padaryti jau dygstant pirmiesiems dantims (apie 5-6 mėn.). Tokiu atveju galėsite pasikonsultuoti apie tinkamą vaikų burnos priežiūrą ir pratinsite vaikus prie vizito pas specialistą.

10) Dantų pastą reikėtų išskalauti iš karto po dantų išsivalymo: nors mums žinoma tiesa yra kitokia, tačiau odontologai niekam nerekomenduoja išskalauti dantų pastos iš karto po valymosi, nes fluoridas pradeda saugoti dantis tik po 30 minučių kontakto su jais. Nors kai kuriems vaikams tai gali nepatikti – jie norės išspauti arba nuryti dantų pastą, tačiau toks procesas suteiktų neabejotiną naudą jų dantims.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (83)