DELFI savo istoriją apie retą ir mažai kam žinomą ligą sutikusi papasakoti Laura (vardas pakeistas) teigia prieš lemtingą apsilankymą pas ginekologą apie policistinį kiaušidžių sindromą (PKS) nieko negirdėjusi.

Anot merginos, tai, kad ji serga PKS nebuvo taip greitai pasakyta: „Tada ginekologas nieko plačiau nepaaiškinęs išdavė siuntimą pasidaryti tam tikrus tyrimus ligoninėje. Tyrimus atlikusi gydytoja sakė, kad nėra ko jaudintis ir greitu metu menstruacijos vėl turėtų pasirodyti“. Laura pasakoja, kad tokios pačios nuomonės laikėsi ir jos ginekologas: „Paaiškino, kad taip nutikti galėjo dėl streso ar oro kaitos“.

Kai atrodė, kad viskas grįžo į savas vėžias, mėnesinių ciklas vėl sutriko, bet šį kartą jos dingo penkiems mėnesiams. Šį kartą po pakartotinai atliktų tyrimų ginekologas jau turėjo atsakymą: „Jis pasakė, kad tai yra policistinis kiaušidžių sindromas dėl kurio gali būti sunku susilaukti vaikų. Po išgirstos diagnozės gydytojas pasiūlė gerti kontraceptines tabletes (kad susivienodintų menstruacijų ciklas), užsiminė apie galimą operaciją ir paklausė ar šiuo metu noriu pastoti. Pasakiau, kad ne. Taip ir baigėsi. Kvietė ateiti, kai norėsiu.“, – savo istoriją dėstė Laura.

Paveldima iš tėvų

Policistinių kiaušidžių sindromas, dar kitaip vadinamas kiaušidžių policistoze, yra įgimtas lytinių hormonų pusiausvyros sutrikimas, lemiantis mėnesinių ciklo sutrikimus, nevaisingumą, didesnį plaukuotumą ir metabolinius sutrikimus. Manoma, kad PKS yra vieną iš galimų moterų nevaisingumo priežasčių.

Taip pat moterims, sergančioms PKS, 3–4 kartus padidėja santykinė rizika susirgti gimdos gleivinės vėžiu, kiaušidžių bei krūties vėžiu. Medžiagų apykaitos sutrikimai padidina riziką susirgti cukriniu diabetu bei širdies ir kraujagyslių ligomis.

Anot Kauno „Bendrosios medicinos praktikos“ klinikos gydytojos ginekologės Didonos Vilkinienės, šiandien jau yra neabejojama, kad PKS yra paveldimas: „Dažniausiai šiuos genus savo dukterims perduoda motinos ir tėvai, turintys su PKS susijusių genų. Tokie tėvai būna nutukę ir pliktelėję“.

Gyd. D. Vilkinienė anovuliaciją išskiria kaip esminį PKS požymį: „Anovuliacija yra tada, kai kiaušidėse nesusidaro vyraujantis folikulas, kuris plyštų mėnesinių ciklo viduryje ir sukeltų ovuliaciją. Mėnesinės būna retos arba jų iš viso nebūna. Kartais mėnesinių ciklas būna normalus“.

Gydytoja pabrėžia, kad tik nedaugeliui moterų, kurioms nustatytas PKS, vyriškų hormonų – androgenų koncentracija yra normali. Tačiau sutrikusi kiaušidžių veikla lemia tai, kad moters organizme jų pradeda gamintis dar daugiau. Dėl šios priežasties padidėja plaukuotumas, padaugėja spuogų, greičiau susiriebaluoja plaukai.

Kalbant apie metabolinius sutrikimus, būdingus PKS, verta pažymėti, kad jie taip pat yra susiję su vyriškumu: „Moterų nutukimas paprastai yra vyriško tipo – riebalai kaupiasi juosmens srityje, – teigia gyd. D. Vilkinienė, – Dėl to sutrinka riebalų ir angliavandenių apykaita, padidėja atsparumas insulinui, atsiranda epidermio hiperpigmentacija (tamsiai rudos ar juodos dėmės kaklo, rankų ar krūtinės srityse), išsivysto hipertenzija“.

Yra daugiau nei vienas gydymo būdas

Pastebimiausias diagnostinis PKS kriterijus yra mėnesinių ciklo sutrikimas. Diagnozuojant PKS yra atliekamas lytinių hormonų kiekio nustatymas ir ultragarsinis tyrimas, kurio metu sergant PKS, kiaušidės išorėje matyti dauginiai, smulkūs – mažesni kaip 10 mm folikulai.

PKS gydymo būdų yra net keletas, tačiau visi jie pradedami nuo kūno svorio korekcijos. Jei moteris negali pastoti, yra skatinama ovuliacija:

„Kai konservatyvios priemonės neveiksmingos, išimtinais atvejais taikomi chirurginio gydymo metodai. Dažniausiai parenkamas laparoskopinis procedūros būdas. Procedūros metu suardomi nedideli ploteliai testosteroną gaminančio kiaušidės audinio. Po operacijos maždaug pusei ligonių mėnesinių ciklas tampa reguliarus ir 60 – 70 proc. jų pastoja“, – pasakoja gyd. D. Vilkinienė.

„Jei reikia, taikomi pagalbiniai apvaisinimo būdai. Jei moteris nenori pastoti, skiriamos sudėtinės kontraceptinės tabletės. Jei kontracepcija nereikalinga, galima gydyti gestagenais, kurie kaip ir kontraceptinės tabletės sureguliuoja mėnesinių ciklą“, – kitus gydymo būdus vardina gydytoja.
Galiausiai, anot gyd. D. Vilkinienės, labai svarbus sėkmingo gydymo veiksnys yra bendravimas su gydytoju, nes toks gydymas dažniausiai reikalauja daug laiko ir kantrybės.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (61)