Kaip rašo independent.co.uk, kalbėdama apie emocingą akimirką, jos motina Erica sakė: „Ji tikrai nesuvokė, kas vyksta.“

„Tai buvo lemiama akimirka jos gyvenime, abi tai supratome. Ji mane apkabino, o aš nustojau filmuoti, kad galėčiau ją apkabinti.“

Internete pasirodžius video, Erica ir jos mama sulaukė didžiulio palaikymo iš viso pasaulio.

„Prieš keldama video žinojau, kad susidursiu ir su neigiama reakcija, tačiau vis tiek įkėliau“, – sakė Erica.

„Manau, viena didžiausių šių laikų problemų ta, kad žmonės tiesiog nesupranta, ką reiškia būti translyčiu. Noriu, kad žmonės pažiūrėtų šį video, pamatytų tikras translyčio vaiko emocijas, kuri pagaliau galės gyventi taip gyventi, kaip jaučiasi. Galbūt tai atvers žmonėms akis. Joks vaikas savo noru netampa translyčiu, jie 100 proc. tokie gimsta“, – sakė moteris.

Translytis žmogus – tai asmuo, kurio lyties tapatybė skiriasi nuo gimimo lyties ir (arba) kuris reiškia savo lyties tapatybę kitokiais būdais nei gimimo lyčiai būdingi būdai. Kaip skelbia Europos Sąjungos Pagrindinių teisių agentūra, translytis žmogus gali reikšti savo lyties tapatybę įvairiais būdais. Norint kad fiziniai pokyčiai būtų ilgalaikiai, gali būti pasirinkta operacija ir gydymas hormonais. Tam gali prireikti kelerių metų ir tai ne visada susiję su visišku lyties pakeitimu.

Emocionalų vaizdo įrašą Youtube platformoje jau peržiūrėjo daugiau nei 1,2 mln. žiūrovų.

Lietuvoje dėl lyties keitimo apsispręsta nėra

Tuo metu Lietuvoje situacija kitokia, lyties keitimas nėra įteisintas. Lytinės tapatybės problemų turintys asmenys tegali sulaukti pirminės – psichologo ir psichiatro pagalbos. Endokrinologinio gydymo jie dažniausiai negauna.

Vyriausybė pasitarime pirmadienį nesutarė ir dėl pataisų, kuriomis siūloma Civiliniame kodekse atsisakyti dabar asmenims numatytos teisės į lyties pakeitimą, nustatant tik teisę į lyties pakeitimo registraciją. Pagal Vyriausybei svarstyti teikiamą projektą, Civiliniame kodekse atsirastų straipsnis „Teisė į lyties pakeitimo registraciją“.

Jame būtų sakoma, kad „nesusituokusiam pilnamečiui asmeniui, kuriam diagnozuotas lytinės tapatybės sutrikimas (transseksualumas), kuriam nėra apribotas veiksnumas tam tikroje srityje ir kuriam atliktas chirurginis išorinių lyties požymių pakeitimas, pateikus sveikatos apsaugos ministro nustatyta tvarka išduotą sveikatos priežiūros įstaigos pažymą, gimimo įraše keičiami duomenys apie asmens lytį“.

Dabartinė norma, kad „nesusituokęs pilnametis asmuo turi teisę medicininiu būdu pakeisti savo lytį, jeigu tai mediciniškai įmanoma. Toks asmens prašymas turi būti išreikštas raštu“, būtų išvis išbraukta.

Taip pat siūloma atsisakyti šiuo metu Civiliniame kodekse numatyto įpareigojimo priimti lyties keitimo sąlygas ir tvarką nustatantį įstatymą. Projekto aiškinamajame rašte teigiama, kad medicininius dalykus, susijusius su lyties keitimu, gydymo tvarka, turi reglamentuoti su sveikatos apsauga susiję teisės aktai.

Civiliniame kodekse liktų tik įpareigojimas teisiškai sutvarkyti lytį pakeitusio asmens dokumentus. Tuo pačiu atkreipiamas dėmesys, kad siūloma Civilinio kodekso pertvarka nepanaikina Lietuvos pozityviosios pareigos užtikrinti asmenims, kenčiantiems lyties tapatumo sutrikimą, tinkamų ir reikiamų medicinos paslaugų teikimą.

Anot R.Šalaševičiūtės, ministerija yra parengusi dokumentus dėl medicininių lyties keitimo klausimų, tačiau prieš juos patvirtinant reikia priimti Civilinio kodekso pataisas. „Sveikatos ministerija yra parengusi tvarką, jinai tik yra nepatvirtinta. Po to, kai bus priimtas įstatymas, jeigu jis bus priimtas, tada bus patvirtintas ir aprašas“, - pirmadienį teigė ministrė.

Civilinis kodeksas, kuriame numatyta galimybė keisti lytį, priimtas 2000 metais, bet realiai ši nuostata neveikia, nes nėra priimtų reikiamų įstatymų. Seimui ne kartą mėginta teikti su lyties keitimu susijusius įstatymų projektus, bet visi jie būdavo atmetami. Grupė parlamentarų 2013 metais yra parengusi Civilinio kodekso pakeitimo projektą, kad „medicininis lyties pakeitimas Lietuvoje draudžiamas“. Lietuva 2007 metais pralaimėjo bylą Europos Žmogaus Teisių Teisme dėl to, kad nėra įstatymo, reglamentuojančio lyties keitimo tvarką.

Pernai Europos Tarybos Ministrų Komitetas, prižiūrintis Strasbūro teismo sprendimų vykdymą, nutarė taikyti prieš Lietuvą priimto sprendimo vykdymo sustiprintą priežiūrą ir paragino šalies institucijas pabaigti teisėkūros procesą.
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (460)