Operaciją atlikęs Kauno klinikų Akušerijos ir ginekologijos klinikos Akušerijos skyriaus vadovas doc. dr. Vladas Gintautas DELFI pasakojo, kad pirmasis pasaulį išvydo berniukas.

Prieš kiek daugiau nei dvi savaites doc. dr. Vladas Gintautas operavo ir ketvertuko susilaukusią mamą iš Tauragės.

Gydytojas: tiek vaikai, tiek mama jaučiasi neblogai

V. Gintautas DELFI pasakojo, kad trynukai į pasaulį pasibeldė anksčiau nei tikėtasi.

Mama buvo nėščia 32,5 savaitės. Moteris jau porą savaičių gulėjo mūsų skyriuje, ruošėmės vaikučių atėjimui į pasaulį, nes iš anksto žinojome, kad bus trys.

Nors dar vakar pats gimdyvę tikrinau ultragarsu, tikrinau virkštelės kraujotaką, viskas buvo ramu, jokių reiškinių dar nebuvo. Tačiau jau šį rytą prasidėjo gimdymo veikla. Tikėjomės sulaukti bent 34 savaičių, bet trynukai pasibeldė anksčiau“, - sakė specialistas.

Mamai buvo atliktas Cezario pjūvis.

„Natūraliai gimdyti trynukus – kazuistika. Tam reikėtų labai palankios situacijos, pirmasis kūdikis turėtų būti galva į priekį, visi kiti rodikliai labai sklandūs, o moteris turėtų labai norėti gimdyti natūraliai. Tačiau šiuo atveju nebuvo nė kalbos apie gimdymą natūraliais takais, mat pirmasis berniukas nebuvo tinkamoje padėtyje. Be to, pasaulinės rekomendacijos nurodo trynukus geriau priimti per Cezario operaciją“, - apie sklandžią operaciją pasakojo V. Gintautas.

Vaikučiai šiuo metu inkubatoriuose, kur jiems kiek didesniu slėgiu tiekiamas deguonis.

„Vaikučiai dar labai neišnešioti. 32 savaitės dar labai mažai. Apie labai didelę sveikatą kalbėti negalime, tačiau galiu patvirtinti, kad vaikai išoriškai yra be jokių raidos anomalijų, be trūkumų. Jiems dar reikia gerokai padėti, kad jie galėtų gyventi. Jų kūnelių temperatūros reguliavimo centras nėra subrendęs, dėl to juos reikia laikyti inkubatoriuose, kur temperatūra artima žmogaus temperatūrai.

Iš visų vidaus organų, kurie vėliausiai subręsta – tai plaučiai. Dažniausiai tenka susidurti, kad ankstyvų naujagimių yra nepakankama kvėpavimo branda, dėl to reikia papildomai tiekti deguonį. Šiuo atveju nė vieno iš vaikelių nereikėjo dirbtinai ventiliuoti, jokių aparatų jungti nereikėjo. Visi trys jie guli dabar atskiruose inkubatoriuose, kur tiekiama šiek tiek daugiau deguonies“, - sakė Kauno klinikų gydytojas.

Tokios operacijos metu didžiausias pavojus mamai – nukraujavimas operacijos metu ar po jos.

„Gimda būna labai didelio tūrio, pertempta ir gali negebėti susitraukti pakankamai. Tai gali lemti kraujavimą. To buvo galima tikėtis, tačiau buvome pasiruošę. Gavome iš mamos sutikimą, kad ji sutinka kraujo perpylimui, jei jo prireiktų. Tačiau nieko to neprireikė, mama visiškai sąmoninga, jaučiasi neblogai. Skausmas malšinamas, ji prijungta prie monitoriaus, kuriame stebimos jos gyvybinės funkcijos. Po kelių valandų ji ko gero jau galės keliauti į paprastą palatą“, - džiaugėsi pašnekovas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (79)