Kaip DELFI informavo infektologai, įsibėgėnat vasarai daugėja susirgusių erkiniu encefalitu, kurio sunkiausia forma paralyžiuoja kvėpavimo raumenis, trinka sąmonė, ištinka mirtis.

Daktarė Daiva Radzišauskienė erkinį encefalitą vadino dažniausiu smegenų uždegimu Lietuvoje. 44 metų vyro mirtis nuo šios ligos – skaudžiausia jos praktikoje.

„Paciento ligos forma net nebuvo sunki. Gulėjo ligoninėje, buvo sąmoningas, jau sveiko. Tačiau naktį staiga užgeso jo gyvybė. Autopsijos metu buvo nustatyta, kad kitų priežasčių nebuvo, tik viena – erkinio encefalito virusas pažeidė smegenis ir įvyko staigi mirtis“, – komentavo specialistė.

Pasak D. Radzišauskienės, erkinis encefalitas, kurį sukelia erkinio encefalito virusas – sunki liga, gydoma tik ligoninėse, kur yra intensyvios terapijos skyriai, nes pacientui gali sutrikti sąmonė ir paskui – kvėpavimas. Labai sunkių erkinio encefalito formų atvejų žmogų paralyžiuoja – vienam vieną galūnę, kitam visas keturias.

„Erkinio encefalito atveju iš mūsų stacionaro išeina tik apie 20 proc. visiškai pasveikusių žmonių, kiti siunčiami į reabilitaciją, išrašomas nedarbingumas“, - pasakojo gydytoja.

„Mėgsta“ tam tikrus smegenų požievio branduolius

Infektologės teigimu, erkinio encefalito virusas „mėgsta“ tam tikrus požievio branduolius, o mūsų smegenėlės atsako už koordinaciją, judesių tikslumą. „Pvz., kai žmogus pavartoja alkoholio, jis paveikia pirmąsias smegenėlės, todėl sutrinka jo eisena, koordinacija. Erkiniu encefalitu sergantys ligoniai taip pat gali priminti išgėrusius asmenis“, – lygino mokslų daktarė.
Gyd. Daiva Radzišauskienė

Sunkiausia erkinio encefalito forma, kai paralyžiuojami kvėpavimo raumenys. Tada žmogų reikia ventiliuoti. „Taip atsitinka ir susirgus kitais meningitais, tik tiek, kad jie – daug retesni“, – sakė dr. D. Radzišauskienė.

Net neprasidėjus karščiams – pustrečio šimto nukentėjusiųjų

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro duomenimis, 2015 metais, šiltuoju laikotarpiu buvo užregistruota beveik pustrečio šimto erkinio encefalito atvejų.

Kaip sakė ULAC Epidemiologinės priežiūros skyriaus vedėja Galina Zagrebnevienė, balandį buvo patvirtinti 5 šios ligos atvejai, gegužę – 18, birželį – 41, liepą
jau 52.

Infektologė D. Radzišauskienė priminė, kad nuo erkinio encefalito galima pasiskiepyti ir ragino nebijoti to daryti.

Pasak DELFI pašnekovės, vyresni žmonės smegenų uždegimais serga sunkiau. Problema ir tai, kad pasiskiepijus vyresniame amžiuje daug sunkiau susidaro imunitetas.

„Savo sveikata turėtume rūpintis nuo jaunų dienų, – akcentavo dr. D. Radzišauskienė. – Tiems, kurie vakcinuoti jauname amžiuje, lengviau susidaro imunitetas ir vyresniame amžiuje, net jei tarp skiepijimų padaro didesnę pertrauką, nei rekomenduojama. Dėl imuninės atminties jiems imunitetas susidaro greičiau, nei iš viso neskiepytiems“.

Skiepytis po erkės įkandimo – nevalia

Po erkės įsisegimo žmogus turi mėnesį save stebėti, kol praeis erkinio encefalito inkubacinis periodas. Jei nepasireiškia liga, tik tada gali pradėti skiepijimosi ciklą. „Skiepytis iš karto po erkės įkandimo draudžia vakcinos aprašas. Ir net jeigu žmogus to nepaisys, vis viena imunitetas susidarys tik kitam erkės įkandimui“, – akcentavo Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro Imunoprofilaktikos skyriaus vedėja Daiva Razmuvienė.

Pasak specialistės, nereikia net į mišką eiti – dabar jau ir vidury miesto galima pasigauti užkrėstą erkę: „Yra buvę atvejų, kad ir naujuose Sostinės rajonuose vaikeliai nukenčia. Erkes perneša šunys, katės, graužikai ar paukščiai“.

Viruso negali neutralizuoti joks vaistas

D.Razmuvienės žodžiais, erkinis encefalitas pavojingas tuo, kad jį sukelia virusas, kurio negali „neutralizuoti“ joks vaistas. Todėl susirgus gydomi tik simptomai, slopinamas skausmas, o pati liga dažnai progresuoja.
ULAC Imunoprofilaktikos skyriaus vedėja Daiva Razmuvienė

„Erkinis encefalitas pažeidžia galvos ir nugaros smegenis bei jų dangalus. Erkiniu encefalitu užsikrėtusiems žmonėms gresia pilnas arba dalinis invalidumas arba mirtis, nes, kaip sakiau, nėra vaistų, įveikiančių virusą, kuris pažeidžia smegenis“, – pakartojo DELFI pašnekovė.

Ką daryti įsisiurbus erkei?

Jeigu erkė visgi įsisiurbė, kuo greičiau, nedelsdami ją ištraukite. Nepastebėjus jos, išlieka pavojus, kad erkė per žaizdą „įšvirkš“ jums virusą. Pasistenkite nespausti erkės kūnelio ir jokiais būdais netepkite jos riebalais. Pincetu ar pirštų galais pamėginkite sučiupti erkę kaip galima arčiau galvos, pašalinkite ją truktelėdami atgal.

Erkės straubliukas susideda iš mažų kabliukų girliandos, todėl, traukiant erkę, nesukiokite jos į kairę ar dešinę.

Apiplaukite žaizdelę vandeniu su muilu ar dezinfekuokite. Jeigu nepavyko pilnai pašalinti erkės ir liko galvutė, nedraskykite, nes galvutę, kaip svetimkūnį, organizmas po kurio laiko pašalins pats.

Jeigu erkės įkandimo vietoje atsiranda paraudimas, blogai jaučiatės (simptomai panašūs į gripo), nedelsdami kreipkitės į gydytoją.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (366)