Neišmintinga bėgti nuo realios ar galimos baimės. Remdamiesi daugiamete patirtimi, medikai teigia, kad kuo anksčiau yra diagnozuojami vėžiniai susirgimai, tuo daugiau galimybių pacientą išgydyti. Atskiro paraginimo pasirūpinti sveikata verti vyrai, kuriems tenka atlikti užtikrintų, dėl nieko gyvenime nesvyruojančių, lyderių ir šeimos maitintojų pareigas. 

Laiku diagnozavus ligą – daugiau šansų ją nugalėti

Valstybinė ligonių kasa (VLK) primena, kad Lietuvoje yra vykdomos prevencinės programos, suteikiančios galimybę nuo klastingų ligų privalomuoju sveikatos draudimu apdraustiems vyrams išsitirti nemokamai. Tyrimų išlaidos padengiamos Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) lėšomis. 

Paskutiniais metais pastebimas gyventojų suinteresuotumas profilaktiškai pasitikrinti savo sveikatos būklę. Vyrai yra kviečiami išsitirti nuo priešinės liaukos (prostatos), storosios žarnos vėžio, taip pat širdies ir kraujagyslių ligų. Medikai prasitaria, kad žmonės, einantys į gydymo įstaigą atlikti tyrimų, neturėtų iš anksto tikėtis blogiausio, o mąstyti logiškai – net ir aptikus vėžį žmogui neparašomas mirties nuosprendis. Dažnai ligą pavyksta išgydyti laiku ją diagnozavus. Pirmiausia reikėtų kreiptis į šeimos gydytoją, kuris išsamiai supažindins su programomis ir paskirs reikiamus tyrimus.

Būtinybę iš anksto pasirūpinti sveikata patvirtina VLK Paslaugų ekspertizės, metodinio vadovavimo ir kontrolės skyriaus vedėja Daiva Berūkštienė. „Profilaktinių tyrimų nauda dvejoti neverta. Ankstyvoje šių ligų stadijoje pacientai dažniausiai nejaučia jokių simptomų. Pavyzdžiui, ilgus metus prostatoje gali progresuoti vėžys, nes šie navikai auga labai lėtai, nesukelia jokių problemų. Simptomai pajaučiami tik vėlyvoje ligos stadijoje, todėl norint išvengti ligos, profilaktinius tyrimus atlikti būtina“, – teigė specialistė. 

Prevencinė programa dėl prostatos vėžio yra skirta vyrams nuo 50 iki 75 metų amžiaus. Taip pat nemokamai išsitirti gali ir vyrai nuo 45 metų, jeigu jų tėvai ar broliai sirgo prostatos vėžiu. D. Berūkštienės teigimu, įvertinęs kraujo tyrimus, šeimos gydytojas gali pacientą siųsti konsultuotis pas urologą ir atlikti prostatos biopsiją. Specialistė pabrėžia, kad biopsijos nereikia baimintis, nes tai yra vienintelis būdas, galintis objektyviai patvirtinti prostatos vėžio diagnozę. 

Dar viena liga, pasiglemžianti daugybę vyrų gyvybių, yra storosios žarnos vėžys. Didžiausias sergamumas storosios žarnos vėžiu nustatomas 50-74 metų vyrams, todėl prevencinė programa yra orientuota į tokią amžiaus grupę. Norintiems pasitikrinti, šeimos gydytojas atlieka slaptą kraujavimo testą, kuris leidžia įtarti storosios žarnos vėžį. Kilus abejonėms, gali būti atlikti kolonoskopijos ir biopsijos tyrimai. 

Daugiausiai gyvybių nusinešanti liga nesukelia jokių simptomų 

Tačiau svarbu žinoti, kad ne tik vėžys yra grėsminga, dažnai mirtimi pasibaigianti liga. D. Berūkštienė informuoja, kad pagrindinė Europos moterų ir vyrų mirties priežastis yra širdies ir kraujagyslių ligos. Šiuo atveju žmonės taip pat dažnai nejaučia jokių ligos simptomų arba nesugeba jų atpažinti. Dėl šios priežaties specialistė pabrėžia, kad ypatingai svarbu profilaktinius tyrimus atlikti net ir tiems, kurie save laiko visiškai sveikais. Ypatingai dėmesį turėtų atkreipti žmonės, priskiriami bent menkiausiai rizikos grupei – pavyzdžiui, rūkantieji, turintys padidėjusį kraujospūdį ar viršvorį, genetinį polinkį.

VLK gyventojus informuoja, kad kartą per metus nemokamai gali būti nustatoma gliukozės, cholesterolio, trigliceridų koncentracija kraujyje, atliekama elektrokardiograma ir kiti tyrimai, parodantys, ar žmogus priskirtinas didesnei rizikos grupei. 

Gyventojai turėtų pasinaudoti jiems suteikiamomis prevencinių programų galimybėmis. Norintys išvengti grėsmingiausių šio amžiaus ligų, neturėtų prieš jas užmerkti akis, o drąsiai kovoti dėl savo gyvybės net tuomet, kai dėl sveikatos sutrikimų nekyla jokių abejonių. Svarbu atminti, kad šiomis dienomis net nuo pačių klastingiausių ligų galima išgyti, jeigu diagnozė yra nustatoma ne per vėlai. 

Kviečiame pasitikrinti žinias:


Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (70)