Jade Pateman iš Didžiosios Britanijos dabar inicijavo kampaniją, kad minimalus amžius profilaktiniams gimdos kaklelio vėžio tyrimams nuo 25 metų būtų sumažintas iki 20 metų. Tokios iniciatyvos ji ėmėsi po to, kai sužinojo, kad jai liko gyventi nuo pusantrų iki dvejų metų, rašo dailymail.co.uk.

Gegužės mėnesį sužinojusi gniuždančią diagnozę, ji yra įsitikinusi, kad profilaktinis patikrinimas būtų aptikęs vėžį anksčiau ir tai būtų leidę sustabdyti jo augimą ir išgelbėti jai gyvybę.

J. Pateman, turinčiai dvejų metukų sūnų Oscarą, gimdos kaklelio vėžys išsivystė 2014 metų pabaigoje. Vasario mėnesį ji pajuto pirmuosius simptomus.

Gimdos kaklelio vėžys ankstyvosiose stadijose nekelia jokių simptomų. Tačiau dažniausiai pasireiškiantis jo ženklas yra nereguliarus kraujavimas tarp menstruacijų, po lytinių santykių ar po menopauzės.

Iš pradžių jauna motina buvo gydoma antibiotikais nuo gimdos kaklelio uždegimo, o kai buvo gauti tolesni rezultatai, ji buvo pasiųsta į kolposkopijos kliniką.

Tuomet ir buvo aptiktas gimdos kaklelio vėžys. Tyrimai parodė, kad auglys yra 6 cm dydžio.
Deja, iki birželio vėžys išplito į pilvo, krūtinės ir kaklo limfmazgius. Spindulinė terapija jau buvo bejėgė.


Dabar jai atliekama chemoterapija, kuri turėtų pratęsti jos gyvenimo trukmę.

„Jei tyrimus būtų galima atlikti nuo 20 metų, vėžys galėjo būti diagnozuotas anksčiau ir, galbūt, jis nebūtų išplitęs“, - apgailestavo J. Pateman.

„Keista, kai jie pasakė, kad man liko gyventi nuo pusantrų iki dvejų metų, iš karto labai smarkiai nenuliūdau“, - pasakojo ji.

„Tačiau kai parėjau namo ir pradėjau apie tai galvoti, mane sukaustė sielvartas“.

„Oscarui tik dveji metukai, ir jam bus ketveri, kai tai įvyks“.

Jauna motina dabar pasiryžusi mėgautis gyvenimu su Oscaru ir daryti viską, kad padėtų kitoms moterims išvengti tokio paties likimo.

Svetainėje change.org ji paskelbė peticiją, raginančią minimalų amžių profilaktiniams gimdos kaklelio tyrimams sumažinti iki 20 metų.

„Jėgų man suteikia mano mažasis. Nenoriu verkšlenti, nes Oscaras gali suprasti, kad mamytei kažkas negerai“, - teigė J. Pateman.

„Noriu visur dalyvauti ir kurti prisiminimus sau bei jo prisiminimų dėžutei. Mane labai palaiko mano šeima ir draugai“, - sakė ji.

Gimdos kaklelio vėžiu gali susirgti bet kokio amžiaus moterys. Jis dažniausiai diagnozuojamas seksualiai aktyvioms moterims nuo 30 iki 45 metų. Jaunesnės negu 25 metų moterys juo serga retai.

2003 metais Didžiosios Britanijos Gimdos kaklelio vėžio patariamoji taryba minimalų profilaktinių tyrimų amžių rekomendavo padidinti nuo 20 iki 25 metų.

Po penkerių metų Nacionalinė sveikatos tarnyba (NHS) 12 ir 13 metų mergaitėms pradėjo siūlyti vakcinas nuo žmogaus papilomos viruso, kuris sukelia 99 proc. visų gimdos kaklelio atvejų.

Sveikatos tarnybos „Public Health England“ atstovė spaudai pareiškė, kad jaunesnių kaip 25 metai moterų tyrimas ultragarso aparatu gali padaryti daugiau žalos negu naudos.

„Merginoms ir moterims iki 25 metų dažnai vyksta natūralūs ir nežalingi gimdos kaklelio pokyčiai, todėl tyrimas ultragarsu gali identifikuoti juos kaip gimdos kaklelio anomaliją“, - sakė ji.

„Nepaisant to, gimdos kaklelio vėžys šioje amžiaus grupėje yra labai retas. Daugumoje atvejų, šie pokyčiai praeina savaime, be jokio gydymo“.

„Tyrimai rodo, kad jei moteris patiria nereikalingą gydymą, ateityje tai gali turėti neigiamą poveikį būsimam nėštumui“.

Gimdos kaklelio vėžio fondo „Jo`s Cervical Cancer Trust“ vadovas Robertas Musicas teigė: „Pajutus pirmuosius simptomus, labai svarbu kreiptis į gydytoją“.

„Toms merginoms iki 25 metų, kurioms pasireiškia tokie simptomai kaip neįprastas kraujavimas – dažniausias gimdos kaklelio vėžio ženklas, NHS turi specialų planą gydytojams, leidžiantį greičiau nustatyti diagnozę“.

Kokie yra gimdos kaklelio vėžio simptomai?

Šios ligos simptomai pasireiškia ne visada. Kartais jų gali nebūti net iki vėlyvos vėžio stadijos.

Dažniausiai pirmasis gimdos kaklelio vėžio ženklas yra neįprastas kraujavimas.

Paprastai kraujas pasirodo po lytinių santykių, tačiau reikėtų atkreipti dėmesį į bet kokį neįprastą kraujavimą.

Kiti galimi simptomai:skausmas lytinių santykių metu vaginoje ir aplink ją, nemalonus kvapas ir skausmas šlapinantis.

Simptomai, jei vėžys yra išplitęs: užkietėję viduriai, kraujo pėdsakai šlapime, šlapimo nelaikymas, kaulų skausmas, kojų ir inkstų tinimas.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (74)