Seimas buvo prašęs Vyriausybės pateikti išvadas dėl Civilinio kodekso pakeitimo, uždraudžiančiai sveikatos priežiūros, gydymo ar globos bei rūpybos įstaigų vadovams ir kitiems darbuotojams imti bet kokias dovanas iš pacientų arba jų artimųjų giminaičių.

Kaip BNS sakė Sveikatos apsaugos ministerijos Teisės skyriaus vedėja Nerija Stasiulienė, iš pradžių ministerija buvo pritarusi, kad reikėtų panaikinti Civiliniame kodekse įtvirtintą nuostatą, įteisinančią simbolinių dovanų davimą medikams, tačiau gavus Teisingumo ministerijos išvadas, buvo persigalvota.

Teisingumo ministerija teigia mananti, kad korupcijos plitimas tarp medicinos darbuotojų yra sąlygotas ne Civilinio kodekso nuostatos, o kitų priežasčių. Todėl, anot jos, sprendžiant šią problemą turėtų būti identifikuojamos tikrosios korupcijos plitimo priežastys, o ne keičiama Civilinio kodekso nuostata.

Teisininkai pažymi, kad teisės aktų stabilumas yra viena iš Vyriausybės programos nuostatų. Todėl, jų manymu, problema spręstina ne keičiant teisės aktus, o keičiant visuomenės požiūrį į teikiamas medicinos paslaugas.

Atsižvelgiant į užsienio valstybių praktiką - Kanados Kvebeko provincijos ir Rusijos bei kitų šalių, šioje normoje yra padaryta išimtis, susijusi su simboliniu dovanų priėmimu, todėl Teisingumo ministerijos specialistai mano, kad tokia išimtis jokiu būdu neturėtų būti traktuojama kaip įteisinta pacientų prievolė teikti dovanas gydytojams.

Be to, pažymima, kad apdovanotasis turi teisę atsisakyti priimti dovaną.

Taip pat teisininkai atkreipia dėmesį, kad priėmus siūlomą Civilinio kodekso pataisą, sveikatos priežiūros ir kitų gydymo darbuotojų atžvilgiu būtų įtvirtintas labai griežtas draudimas dėl dovanų priėmimo. Tuo tarpu kitų viešųjų paslaugų teikėjų - švietimo, sporto ir kitų institucijų darbuotojų atžvilgiu jokie ribojimai priimti dovanas civilinėje teisėje nėra numatyti.

Seimas balandį po pateikimo pritarė konservatoriaus Vidmanto Žiemelio inicijuotai Civilinio kodekso pataisai, uždraudžiančiai sveikatos priežiūros, gydymo ar globos bei rūpybos įstaigų vadovams ir kitiems darbuotojams imti bet kokias dovanas iš pacientų arba jų artimųjų ir giminaičių.

Pagal dabar galiojančią tvarką medikams nedraudžiama priimti tik simbolines dovanas, kurių vertė neviršija vieno minimalaus gyvenimo lygio dydžio - 125 litų.

Tuo tarpu sveikatos apsaugos ministras Žilvinas Padaiga bei Lietuvos gydytojų sąjungos vadovas Liutauras Labanauskas anksčiau BNS tvirtino nepalaiką idėjos drausti šalies gyventojams atsidėkoti medikams.

"Visuomenės nuomonės tyrimai rodo, kad 95 proc. apklaustųjų patys nori atsiskaityti su medikais, o tų, kurie teigia, kad buvo verčiami tai daryti - labai mažai", - teigė Ž.Padaiga.

L.Labanauskas Seimo narių siekį uždrausti už gydymą atsidėkoti pavadina prieštaraujančiu "visame pasaulyje egzistuojančiai tvarkai".

Seimo Sveikatos reikalų komiteto pirmininkė Dangutė Mikutienė anksčiau BNS taipogi sakė nemananti, kad reikia uždrausti atsidėkojimo dovanas priimti tik vienos profesijos atstovams: "Tada kalbėkime ir apie kitas profesijas, tarkime pedagogus".

"O be to, kas gali uždrausti žmogui atsidėkoti tam, kuris jam kažką gero padarė, pavyzdžiui kiemsargiui už nuvalytą taką", - sakė D.Mikutienė.

Pasak jos, toks medikų išskyrimas juos žeidžia: "Jeigu gydytojas mane išgydo, kodėl negaliu jam atsidėkoti?"

Tuo tarpu siūlomos pataisos iniciatorius V.Žeimelis sako, kad medikams reikia didinti darbo užmokestį, kad pacientams nebereikėtų ieškoti atsidėkojimo dovanų.

"Medikams reikia didinti atlyginimus, kad jų darbas būtų realiai įvertintas ir atitiktų jų išsilavinimą, atsakomybę, atliekamo darbo svarbą, o ne įteisinti simbolines dovanas ir mokėti mažą atlyginimą, neužtikrinantį medikų socialinių garantijų", - BNS anksčiau yra sakęs V.Žiemelis.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją