"Apklausos organizatoriai, imituodami klientus, aplankė devynias 6 didžiųjų miestų kelionių agentūras ir fiksavo, kokią informacija apie galimą grėsmę jų pasirinktose šalyse pateikia konsultantai", - trečiadienį spaudos konferencijoje pasakojo bendrovės "RAIT" kokybinių tyrimų skyriaus vadovė Renata Sadunišvili.

Apie galimą riziką sveikatai neva norintiems vykti į Egiptą, Tailandą, Tunisą, Turkiją, Kanarų salas, Keniją ir Jungtinius Arabų Emyratus užsiminė pusės agentūrų darbuotojai. Jie taip pat nurodė, kur galima kreiptis norint pasiskiepyti nuo pavojingų infekcijų.

Tais atvejais, kai grėsmė sveikatai nebuvo minėta, simuliuojantys kelionių pirkimą patys apie tai klausė.

Pasiteiravus apie galimas papildomas kelionės išlaidas, 25 kartus iš 34 konsultantai rekomendavo apsidrausti sveikatos ar kitokiu draudimu ir 1 kartą patarė nusipirkti vaistų nuo virškinimo problemų.

"Konsultantai dažniausiai nesiūlė pasirūpinti būtinais skiepais, o kartais - elgėsi priešingai. Pavyzdžiui, pasirinkusiems kelionę į Keniją buvo patarta kritiškai vertinti gydytojų pasiūlymus, nes "paskiepys nuo visko". Norėjusiems vykti į Tailandą konsultantė nerekomendavo ne tik skiepytis, bet ir skambinti medikams, nes "jie gali prigąsdinti, o realiai Tailande saugiau nei, pavyzdžiui, Egipte", - kelionių agentūrų darbuotojų komentarus citavo R. Sadunišvili.

Apibendrindama tyrimą sociologė teigė, kad kalbinti kelionių agentūrų darbuotojai malonūs ir paslaugūs, ieško optimaliausių kainos, kelionės maršruto, viešbučių pasirinkimo variantų, tačiau apie sveikatos problemas arba su ligų profilaktika susijusių išlaidų paprastai nemini.

Informuoti klientus apie valstybių, į kurias vykstama, epidemiologinę būklę, imunoprofilaktikos reikalavimus, sveikatos draudimo įforminimo tvarką kelionių organizatorius įpareigoja Turizmo įstatymas.

Sveikatos specialistų teigimu, informaciją apie rekomenduojamas ir privalomas vakcinas suteikia medikai, atsižvelgdami į konkretaus žmogaus sveikatos būklę, ankstesnius skiepijimus, kelionės šalį, pobūdį, trukmę.

Pasaulio sveikatos organizacija poilsiautojams pataria skiepytis nuo A. hepatito. Šia infekcija galima užsikrėsti daugelyje pasaulio šalių, ji plinta per vandenį, maistą, o ypač - jūros gėrybes.

Skiepai patikimai saugo ir nuo visame pasaulyje paplitusio B hepatito, kuris pažeidžia kepenis, sukelia kepenų cirozę arba vėžį. Mažiau juo užsikrečiama tik Vakarų Europoje, Australijoje, Naujojoje Zelandijoje ir Šiaurės Amerikoje, išskyrus Aliaską bei arktinę Kanadą.

Vykstantiems į Afriką, Aziją, Pietų Amerikos šalis patariama skiepytis nuo vidurių šiltinės, o keliaujantiems per Geltonojo drugio endemijos teritorijas Afrikos ir Pietų Amerikos šalyse primenama pasirūpinti tarptautiniu skiepijimo nuo šios ligos sertifikatu.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją