„Pirmą skiepą gavau birželio 1-ąją. Šiandien paskambinu, mat lygiai po mėnesio turėčiau gauti antrąją dozę. Tačiau poliklinikoje man pasakė, kad skiepų tiesiog nebėra ir nebus visą liepos mėnesį. Kilo įtarimas – gal čia idėja pacientus mokamoms paslaugoms ginti į privačias įstaigas, kur skiepai brangesni?“ - svarstė pašnekovė.

Dabar moteris ieško, kur pasiskiepytų privačiai, tačiau pridūrė, jog daug paprasčiau būtų visas paslaugas gauti toje įstaigoje, kurioje ir gydaisi. Ji atkreipia dėmesį, kad savo vaiką dar spėjo paskiepyti antru skiepu Santariškėse, tačiau panašu, kad daug kur trūksta vakcinos ir mažyliams.

„Štai, privati Endemika neturi skiepų kūdikiams“, - sakė Lina.

Mama piktinosi, kad visi tik ir gąsdina, kad nelikę švaraus kampelio Lietuvoje, kur nebūtų užkrėstų erkių, kad žmonės esą nesiskiepija ir nesisaugo, tačiau kai išties nori būti sąmoningas, susiduri su vakcinos trūkumu.

„Laikas šį skiepą padaryti privalomu ir nebebūtų tokių nesusipratimų“, - svarstė vilnietė.

Besiskiepijančiųjų skaičius auga kasmet

Pirminės asmens sveikatos priežiūros vyr. slaugos administratorė Aistė Raulušaitienė DELFI pripažino, kad šiuo metu Centro poliklinikoje išties negautumėte skiepų nuo erkinio encefalito. Pasirodo, skiepai baigėsi anksčiau nei planuota.

Poliklinikos atstovės teigimu, liepos 9-ą dieną bus atplėšti viešųjų pirkimų konkurso vokai, tada ir paaiškės, kas tieks šiuos skiepus poliklinikai. Paklausta, ką iki tol reikėtų daryti asmenims, norintiems pasiskiepyti nuo šios pavojingos ligos, moteris priminė, kad pasirinkus kelių dozių skiepus, nereikėtų praleisti jų eiliškumo, tad belieka pasiūlyti skiepytis kitoje įstaigoje.

„Nors kasmet ir bandome numatyti, kiek skiepų prireiks, tačiau, pavyzdžiui, ne visi ateina skiepytis po 5 metų, kaip turėtų, kitąmet tokių žmonių būna daugiau, visko nenumatysi“, - sakė vyr. slaugos administratorė. A. Raulušaitienės teigimu, didesnį antplūdį lemia ir žemos skiepų kainos – būtent šis rodiklis dažniausias ir būna svarbiausias, renkantis skiepus teikiančią įstaigą.

Poliklinikos atstovės teigimu, norinčiųjų apsidrausti nuo erkių platinamų ligų kasmet daugėja kone trečdaliu.

„Nors vakcinų užsakome daug, tačiau jų kartais pritrūksta. O tai tik įrodo žmonių sąmoningumą ir tinkamą požiūrį į sveikatą“, - pripažino pašnekovė.

ULAC: erkinio encefalito atvejų daugėja

Pasak Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro medikų, erkinio encefalito virusą bei Laimo ligos sukėlėją perneša erkės. Erkinis encefalitas bei Laimo liga – tai gamtinės židininės infekcijos priklausančios nuo jų pernešėjų – erkių - gausėjimo. Erkinis encefalitas yra viena iš svarbiausių virusinių žmogaus centrinės nervų sistemos infekcijų, kuriai būdingi liekamieji reiškiniai, kai ilgam sutrinka žmogaus darbingumas (apie 30-40 proc. atvejų) ar vystosi neįgalumas. 

Jei ligonis, sergantis Laimo liga, negydomas, per kelias savaites ar mėnesius liga gali išplisti ir pasireikšti odos, nervų (dažnai veido), smegenų ar jų dangalų, sąnarių, raiščių, inkstų, širdies, limfmazgių, sėklidžių, akių pažeidimo požymiais. Šių organų pakenkimas ir jo padariniai gali išlikti ar kartotis. Nuo erkinio encefalito galima pasiskiepyti. Nuo Laimo ligos skiepų nėra, todėl žmonių profilaktikai rekomenduojami erkes atbaidantys cheminiai preparatai. 

Grįžus iš miško, kūną būtina apžiūrėti, iššukuoti plaukus, išsimaudyti. Erkės mėgsta įsisiurbti į švelnesnės odos vietas, todėl kol ji atranda tinkama vietą, gali praeiti net valanda. Rekomenduojama vilkėtus rūbus skalbti arba vėdinti saulėtoje ar negyvenamoje vietoje.

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro duomenimis, šiemet sausio-gegužės mėn. Lietuvoje registruoti 27 susirgimai erkiniu encefalitu ir tai 6 atvejais daugiau nei pernai per tą patį laikotarpį) bei 238 Laimo ligos atvejai (39 atvejais mažiau nei pernai per tą patį laikotarpį).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (30)