Per dieną prireikia 100 donorų

Santariškių klinikos informuoja, kad pacientams kraujo reikia nuolat ir daug. Kaip teigia Santariškių klinikų Kraujo centro vedėja Lina Kryžauskaitė, per dieną mažiausiai reiėtų 100 donorų.

„Realiai turime tik iki 60-70. Mielieji, mobilizuokimės bendram tikslui, nes yra reali grėsmė, kad gali būti stabdomos planinės operacijos“, - sako L.Kryžauskaitė.

Šiuo metu trūksta visų kraujo grupių kraujo, bet ypatingai laukiami O(I) neigiamos ir A (II) grupės kraujo donorai. 

Kraujo donorai Vilniuje kviečiami registruotis telefonu 8 676 00078 arba 868862707.

Pasirengti iš anksto negalima

Panaši situacija ir Kauno klinikose. Praėjusią savaitę visoje Lietuvoje stigo tos pačios kraujo grupės (II), kuri nėra labai reta, kraujo.

Kauno klinikų kraujo centro statistika liudija, kad 75 proc. žmonių kraujo donorais tampa tuomet, kai nelaimė ištinka jų artimuosius – kai netikėtai tenka išgirsti, kad giminaitis pateko į kraupią avariją ar susirgo onkologine liga. Tačiau gal verta situaciją pakeisti? Ir nelaukti kojas pakertančios žinios, o ryžtis geram darbui tada, kai esame pailsėję ir kupini jėgų? 

Vasarą gatvės ištuštėja ir Kraujo centras sulaukia mažiau potencialių donorų. Tačiau ligoninėje kraujo reikia kasdien: sudėtingų širdies, neurochirurginių operacijų metu, nudegusiems pacientams, po gimdymo nukraujavusioms moterims, onkologinėmis ligomis sergantiems vaikams ir suaugusiems. Iš anksto pasirengti vasaros sezonui ir sukaupti kraujo atsargų negalima – kraujas yra gyvas audinys ir jo produktai gali būti saugomi ne ilgiau nei mėnesį. 

Beje, kraujo donorystė – dar vienas būdas pratęsti atostogų poveikį, nes kraujo davimas skatina ląstelių atsinaujinimą, stimuliuoja imuninę sistemą. Nuolatiniai donorai tvirtina, kad davę kraujo jaučiasi lyg ant sparnų. Be abejo, tai ne tik fiziologinis poveikis – juk ką reiškia žinoti, kad sunkiai sergančiam žmogui padovanojai viltį pasveikti!

Kraujo donorų registratūra – (+370 37) 32 68 56, 78 73 72

Kauno klinikos primena, kad kraujo davimas – puiki proga greitai pasitikrinti sveikatą niekur atskirai neinant. Pirmiausia potencialus donoras užpildo išsamią anketą, atsako į klausimus apie persirgtas ligas ir gyvenimo būdą, būsimo donoro sveikatos būklę įvertina gydytojas. Prieš kraujo davimą kiekvienam donorui ištiriamas hemoglobino kiekis, nustatoma kraujo grupė.

Kiekvieno donoro kraujas ištiriamas dėl krauju plintančių infekcijų: hepatitų B ir C, sifilio ir ŽIV. Modernių tyrimų dėka žmogaus imunodeficito virusą (ŽIV) donoro kraujyje galima aptikti praėjus 5 dienoms nuo užsikrėtimo.

Įrodyta, kad kraujo donorystė trukdo organizme kauptis geležiai, sumažėja pavojus sirgti širdies ligomis. Jei reguliariai kraujo duodantis žmogus staiga nukraujuoja, jo organizmas greičiau reaguoja į kraujo netekimą.

Vieno kraujo davimo metu donoro organizmas sudegina 650 kcal – maždaug tiek kalorijų turi nedidelė pica. Ją suvalgius, kad būtų išeikvotas tas pats energijos kiekis, reikėtų valandą važinėtis dviračiu!

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (201)