Daugumai pacientų užtenka toksikologų konsultacijų ir ambulatorinio gydymo, tačiau kai kuriems nuo vabzdžių sugėlimo tenka gydytis ligoninėje.

Kaip Eltai sakė skyriaus specialistė Ramunė Rutkauskaitė, visą parą veikiančiu Ūmių apsinuodijimų skyriaus telefonu daugiausiai konsultuojasi vabzdžių sugeltų vaikų tėvai. Jiems medikai pataria naudoti raminančius tepalus ir jokiu būdu važiuojant į gamtą nepurkšti suaugusiems skirtais repelentais, nuo kurių apsinuodijusius vaikus toksikologams tenka gelbėti kiekvienais metais.

"Vaikai yra labai jautrūs vabzdžius atbaidančioms medžiagoms. Mažiesiems skirtuose preparatuose jų koncentracija mažesnė, todėl nekenksminga", - sakė R. Rutkauskaitė.

Specialistės teigimu, visuose tepaluose ir purškaluose nuo vabzdžių ir erkių naudojama veiklioji medžiaga, prie kurios kraujasiurbiai pamažu "įpranta". Dėl to važiuojantiems į gamtą ar poilsiaujantiems sodybose patariama naudoti kombinuotą apsaugą - ne tik repelentus, bet ir aromatizuotas žvakes, kurios stipriu kvapu nubaido kraujasiurbius, elektrinius prietaisus nuo uodų ir mašalų.

Užkrečiamųjų ligų kontrolės ir profilaktikos centro duomenimis, gegužės 28 dieną žmogų per 5 minutes puolė 30-40 uodų.

Šiuo metu labiausiai Lietuvoje paplitę Aedes genties miško uodai, kurie veisiasi laikinuose vandens telkiniuose - tvenkiniuose, pakelės grioviuose, kelmų duobėse, statinėse, kitose vandens talpose.

Vieni Aedes genties atstovai mėgsta šilumą, o kiti - šalčiamėgiai. Pastarieji iš kiaušinių pradeda vystytis pradėjus tirpti sniegui ir susidarius pirmosioms balutėms.

Praėjusių metų vasara buvo gausi kritulių, todėl uodams veistis buvo palankios sąlygos.

Specialistai prognozuoja, kad uodų ir kitų kraujasiurbių nemažės, nes po karšto savaitgalio vėl įsivyravo lietingi orai.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją