Nuolatinis vandens trūkumas sukelia nuovargį, energijos trūkumą, vidurių užkietėjimą, ankstyvą senėjimą ir daugybę kitų sveikatos problemų ir netgi rimtų ligų.

10 dažniausių sveikatos problemų, kurias sukelia dehidratacija, pateikia justnaturallife.com.

1. Išsausėjusi burna.
Sausėjanti burna yra pirmas dehidratacijos simptomas. Vandens stygius lemia seilių sumažėjimą. Kai pajuntame troškulį, organizmas jau būna patyręs dehidrataciją. Troškulys – ženklas, kad reikia gelbėtis nuo dehidratacijos.

2. Sausa oda.
Oda – didžiausias žmogaus organas, kuriam būtini dideli vandens kiekiai. Sausa, suerzinta oda rodo, kad ištiko visiška dehidratacija, galinti rimtai pakenkti sveikatai.

3. Išsausėjusios akys.
Kai nėra pakankamai ašarų, galinčių sudrėkinti akis, jos išsausėja, tampa paraudusios ir suirzusios. Ašaros atlieka svetimkūnių pašalinimo iš akių funkciją ir sumažina infekcijų riziką. Geriausias būdas gydyti išsausėjusias akis – gerti daug vandens.

4. Kulkšnių skausmas.
Kremzlės sudarytos daugiausia iš vandens: jauno žmogaus kremzlėse yra apie 85 proc. vandens, vyresnio – apie 70 proc. Vandens trūkumas sukelia sąnarių skausmą, vėliau seka judėjimo sutrikimai. Vandens trūkumą išduoda ir traškantys sąnariai.

5. Raumenų masės sumažėjimas.
Vanduo būtinas raumenų funkcijoms užtikrinti. Vandens stygius organizme skatina raumenų masės sumažėjimą. Didesnis vandens kiekis padės išvengti mėšlungio, sustiprinti raumenų susitraukimus ir pagreitinti raumenų reakciją.

6. Nuovargis.
Dar vienas dehidratacijos ženklas – nuovargis. Vanduo būtinas sėkmingam organizmo darbui, nesvarbu, kokio pobūdžio veikla beužsiimtumėte.

7. Nevaldomas alkis.
Dehidratacija sukelia būseną, kuomet atrodo, kad norime valgyti, kai iš tiesų tereikia atsigerti vandens. Troškulio painiojimas su alkiu skatina svorio augimą.

8. Virškinimo problemos.
Vanduo padeda skaidyti riebalus ir tirpias skaidulas, leisdamas lengviau įsisavinti šias medžiagas. Vanduo reikalingas virškinimo funkcijai užtikrinti, o dėl jo trūkumo gali kankinti vidurių užkietėjimas.

9. Retas šlapinimasis.
Dehidratacija – dažniausia reto šlapinimosi priežastis. Tamsus šlapimas taip pat yra dehidratacijos ženklas.

10. Priešlaikinis senėjimas.
Smarki dehidratacija – viena svarbiausių ankstyvo senėjimo priežasčių. Vanduo užtikrina odos elastingumą ir gyvybingumą, o dėl jo trūkumo randasi ankstyvos raukšlės, oda netenka elastingumo ir atrodo senesnė, nei yra iš tiesų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (29)