„Baisiausia, kad buvo nėščia, o toksoplazmos perduodamos vaisiui, kuris gali gimti su įgimta toksoplazmoze, akių, smegenų pažeidimais“, – apie atvejį DELFI pasakojo Nacionalinės visuomenės sveikatos priežiūros laboratorijos Mikrobiologinių tyrimų skyriaus Parazitologijos poskyrio vedėja Jolanta Žiliukienė.

Paklausta,kaip baigėsi minėtai nėščiajai, J. Žiliukienė sakė, jog užkratą pavyko laiku išaiškinti, laiku pradėtas gydymas, todėl pasekmės buvo minimalios. Kūdikis gimė sveikas.

„Kita vertus, tai buvo pamoka, kad termiškai neapdorotos mėsos jokiu būdu nereikia ragauti, sode ir darže dirbti su pirštinėmis, plauti rankas, laikytis kitų higienos taisyklių, kurios padeda išvengti užsikrėtimo parazitais“, – pabrėžė Nacionalinės sveikatos laboratorijos atstovė.

Skiepų nuo toksoplazmozės nėra, tačiau interneto forumuose moterys aktyviai dalijasi informacija apie kraujo tyrimus, kuriais nustatoma, ar žmogus yra persirgęs toksoplazmoze. Jei ne, ypač prieš pastojant ar pirmosiomis nėštumo savaitėmis būtina saugotis vaisiui pavojingo užkrato.

„Apie 90 proc. nėščiųjų užsikrėtusių toksoplazmomis nėštumo periodu neturi ligos simptomų. Nėščiajai tyrimus dėl toksoplazmozės rekomenduojama atlikti I-ame nėštumo trimestre. Jei randami antikūnai prieš toksoplazmas rodo, kad nėščioji užsikrėtė prieš nėštumą, toliau tyrimai neatliekami. Jei antikūnų nėra, nėščioji priklauso rizikos grupei, tyrimus rekomenduojama kartoti II-ą ir III-ą nėštumo trimestrus. Laiku nustatyta diagnozė ir pradėtas gydymas, leidžia išvengti įgimtos toksoplazmozės ar palengvina jos pasekmes“, - pabrėžė J. Žiliukienė.

Iš apvalkalų išsilaisvinę parazitai skverbiasi į ląsteles

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro specialistų teigimu, toksoplazmoms yra imlūs visi žmonės. Suvalgius toksoplazmomis užkrėstos mėsos ar prarijus oocistų, virškinimo sultys ištirpina jų apvalkalus, iš kurių išsilaisvinę parazitai skverbiasi į žarnyno sienelių ląsteles, dauginasi, patenka į limfmazgius ir kraujagysles. Kraujas parazitus išnešioja po visą kūną, tad toksoplazmos gali įsiskverbti į kiekvieno organo ar audinio ląsteles.

Žmogaus imuninė sistema paprastai sugeba apsaugoti organizmą nuo ligos vystymosi. Tačiau žmonėms, kurių imuninė sistema nusilpusi (onkologiniai ligoniai, sergantys AIDS, seni žmonės) toksoplazmos gali sukelti sunkius sveikatos sutrikimus.

Ypač pavojinga nėščiosioms

Pasak ULAC Epidemiologinės priežiūros skyriaus gydytojos epidemiologės Aušros Bartulienės, toksoplazmozė retai pasireiškia sunkiais klinikiniais simptomais, tačiau nėštumo metu ji labai pavojinga dėl galimo infekcijos perdavimo vaisiui.

Visiems žmonėms, o ypač besilaukiančioms, patariama valgyti tik gerai išvirtą ir iškeptą mėsą. Mėsos užšaldymas, marinavimas, rūkymas sumažina infekuotumą, bet sukėlėjų visiškai nesunaikina.

Taip pat patariama nevartoti žalių kiaušinių, negerti nepasterizuoto pieno, nevalgyti neplautų vaisių, uogų, daržovių, negerti ir nenaudoti maisto gamybai ar daržovėms, vaisiams, uogoms plauti atvirų telkinių vandens.

Įspėja dėl kačių

Kaip pabrėžiama ULAC rekomendacijose, nėščiosioms itin svarbu vengti kontakto su kačių išmatomis. Nėštumo metu kačių priežiūrą geriausiai perleisti kitiems šeimos nariams.

Kačių išmatas galima nuleisti į klozetą, deginti, giliai užkasti ar maišeliuose išmesti į šiukšlių konteinerius. Taip pat patariama kasdien dezinfekuoti kačių dėželes plovikliais, turinčiais aktyviojo chloro ar, užpylus verdančiu vandeniu, palaikyti 5 minutes. Dirbant mūvėti pirštines, baigus darbą gerai nusiplauti rankas.

Kates patariama maitinti sausu, konservuotu ar virtu maistu ir laikyti namuose. Taip pat patariama nežaisti su svetimomis katėmis, ypač valkataujančiomis. Pavojingiausios – jaunos iki 2 metų amžiaus katės.

Po didinamuoju stiklu – šašlykas, bifšteksas su krauju, o ypač aviena

Vis dėlto, pagrindiniu užkrato rezervuaru žmonėms ULAC įvardija kiaules, avis, galvijus ir kt. gyvūnus, kurių mėsą žmonės naudoja maistui. Avių užsikrėtimas toksoplazmomis siekia 31–100 proc., raguočių 25-35 proc., kiaulių 29-86 proc., triušių – 24,3 proc., ožkų 6,8-20 proc.

Didelį užsikrėtimo toksoplazmomis pavojų kelia tokie patiekalai, kaip šašlykas, bifšteksas su krauju, rūkytas kumpis ir pan., o ypač nepakankamai termiškai apdorota aviena.

Prancūzija – išskirtinė?

Europoje toksoplazmoze užsikrėtę yra 15–85 proc. asmenų. Prancūzijoje, kur mėsa tradiciškai valgoma mažiau išvirusi ar iškepusi negu Didžiojoje Britanijoje, 80 proc. prancūzų turi antikūnų prieš toksoplazmas, tuo tarpu anglai tik 29 proc. atvejų invazuoti toksoplazmų. Lietuvoje tokių asmenų yra 40-55 proc., Šiaurės Amerikos šalyse 25-50 proc.

Įprotis valgyti žalią arba tik pavirtą (iki 60°C temperatūros) mėsą yra pagrindinis toksoplazmozės infekcijos perdavimo faktorius (30-63 proc. atvejų). Užsikrėtimas kontaktuojant su užterštu dirvožemiu sudaro 6–17 proc. Atvejų.

Sunkiai pažeidžia nervų sistemą

Galima užsikrėsti ir per pažeistą odą ar gleivines. Tačiau ypač specialistai akcentuoja vaisiaus užkrėtimą per placentą, jam esant gimdoje. Transplacentinis užsikrėtimas gali įvykti tik tuo atveju, kai nėščia moteris susirgo ūmia toksoplazmoze nėštumo metu arba 3 mėnesius prieš nėštumą. Lėtine toksoplazmoze serganti nėščia moteris infekcijos vaisiui perduoti negali.

Sunkiausi įgimtos toksoplazmozės klinikiniai simptomai būna tuomet, kai motina užsikrečia ankstyvoje nėštumo stadijoje. Užsikrėtusių naujagimių 80–90 proc. atvejų infekcija esti besimptomė, ligos padariniai gali išryškėti vėliau (vaikystėje ar paauglystėje), tačiau apie 5 proc. užsikrėtusių naujagimių gali turėti sunkių centrinės nervų sistemos pažeidimų.

Įgimta toksoplazmozė vaisiui vystosi tiktai tuo atveju, jei jo motina, būdama nėščia, sirgo ūmia toksoplazmoze. Infekcija retai pasireiškia klinikiniais simptomais, tačiau nėščiosios organizme vykstanti trumpalaikė parazitemija (parazitai kraujyje) sukelia židininius pažeidimus placentoje, per kuriuos gali įvykti vaisiaus užsikrėtimas.

Interneto forumuose mamos guodžia viena kitą

Toksoplazmozė – tarp besilaukiančių mamų itin populiari tema ir interneto forumuose.

Kaip guodėsi viena internautė, jai ši liga buvo nustatyta nėštumo metu, gydytis teko nuo 7 mėnesio iki pat gimdymo.

„Dabar mano lėliukui 6 mėnesiukai, tai darau pakartotinus tyrimus, ar ji užsikrėtusi, ar ne“, – rašo mama, daug vargo ir nerimo patyrusi dėl šios parazitinės ligos.

Kaip suprato vilnietė, labai svarbu laiku pradėt gydytis, kad parazitai laisvai necirkuliuotų kraujyje ir nepakenktų lėliukui. „O mažyliui tyrimus daro iš karto gimus. Paima kraujo iš virkštelės“, – dalijosi ji.

Kita mama rašė suprantanti, ką išgyveno pirmoji, nes kai pati laukėsi pagrandukės ir pasidarė tyrimus, toksoplazmozės testas buvo teigiamas.

„Turiu ryšį su medicina, tai nepasakosiu, ko buvau prisigalvojusi! Išūžiau ausis milijonui daktarų, tai, jei paguos, pasakysiu, kad jų žodžiais tariant, dabar teigiamas testas būna daugiau negu pusei nėštukių, o realus blogas gydymo rezultatas – retas. Taip kad nenukabinkit nosių, vykdykit gydytojų nurodymus ir ramiai laukit gimdymo”, – linkėjo mama, primindama, kad toksoplazmozę ne tik katės sukelia, labai dažnai „šita zaraza“ gyvena žalioje mėsoje, o tai ir šašlykas, ir šalto rūkymo mėsytės ir t. t.

Pirmauja Vilnius

Aušra Bartulienė
Kaip DELFI informavo ULAC gydytoja epidemiologė Aušra Bartulienė, šiemet įgimta toksoplazmozė nustatyta vienai Vilniuje gimusiai mergaitei. Per keturis metų mėnesius užregistruoti 37 įgytos toksoplazmozės atvejai – 4 vyrams ir 33 moterims, 7 kaimo vietovėse ir 30 miestuose.

Pagal gyvenamąją vietą akivaizdžiai pirmavo Vilniaus miestas. Čia toksoplazmozė nustatyta 22 žmonėms, Vilniaus r. – 6, Anykščiuose – 2, Visagine – 2, Panevėžio m. – 1, Kauno m. – 1, Alytaus m. – 1, Šalčininkų r. 1., Rokiškio m. – 1.

Kaip ir ankstesniais metais, tarp užsikrėtusiųjų daugiausia 25-34 metų amžiaus žmonių (21 atvejis per keturis 2015m. mėnesius), antroje vietoje 35-44 metų žmonės (9).

Diagnostika ir gydymas

Toksoplazmozę sukelia parazitiniai pirmuonys – toksoplazmos. Toxoplasma gondii vystymosi metu keičia šeimininkus ir pereina kelias vystymosi stadijas. Galutinio šeimininko – katės bei kitų katinių žarnyne toksoplazmos dauginasi lytiniu būdu. Susiformavę oocistos (neaktyvios parazito formos) su kačių išmatomis patenka į aplinką. Jomis ir užsikrečia tarpiniai šeimininkai, tarp kurių – ir žmogus, daugelis laukinių, naminių gyvūnų, paukščių, graužikų.

Drėgname dirvožemyje oocistos lieka gyvybingos iki 18 mėnesių. Naminiai, laukiniai gyvūnai, paukščiai toksopazmoze užsikrečia prariję oocistas, esančias ant dirvožemio, žolės ar vandenyje, plėšrūnai – ėsdami užsikrėtusius gyvūnus ar paukščius, kurių raumenyse yra cistų.

Ligai nustatyti taikomas specifinių kraujo serumo baltymų, kuriuos gamina organizmas, besigindamas nuo ligos sukėlėjo, – antikūnų, nustatymas. Paprastai šį tyrimą vertina bei interpretuoja infekcinių ligų gydytojas. Smegenų toksoplazmozę diagnozuoti padeda rentgenologiniai tyrimai.

Nustačius asmeniui įgimtą ar įgytą toksoplazmozę, infekcinių ligų gydytojas skiria specifinį gydymą ir sudaro ligonio stebėjimo planą.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (76)