Kadangi pasukos yra nekaloringos, jos tinka ir tiems, kurie rūpinasi savo grožiu ir lieknomis kūno linijomis, laikosi dietų. Todėl dieną pradėti stikline pasukų – su priedais ar be – yra išties sveikintinas žingsnis. Tam pritaria ir gydytoja dietologijos klinikos „Dietos sistema“ dietologė Daiva Pipiraitė-Lazarevičienė.

„Pasukos yra išskirtinis produktas tuo, kad teikia mums baltymų, labai mažai riebalų, pakankamai neblogą sotumą, o kalorijų – labai mažai. Pasukos skatina peristaltiką, žarnyną ryte tarsi „užveda“. Tai labai naudingas produktas pusryčiams“, - sakė specialistė.

Daug baltymų turintys pieno produktai yra viena geriausių natūralių imuniteto stiprinimo priemonių.

Jei žmogus nėra alergiškas pieno produktams, realiai nėra priežasčių, kodėl pasukos negalėtų būti pusryčių pagrindas.

Daiva Pipiraitė
„Nėra tokio maisto, kuris netiktų pusryčiams, pietums ar vakarienei. Viskas priklauso nuo to, kiek mes valgome ir kaip jį pagaminame. Tačiau pasukos pusryčių pakeisti neturėtų. Žinoma, viskas priklauso nuo kiekio – reikėtų išgerti labai jau daug pasukų, kad pirmasis dienos valgis būtų pakankamai vertingas ir maistingas, tiek baltymų, tiek kitų maistinių medžiagų požiūriu“, - pastebėjo D. Pipiraitė-Lazarevičienė.

Norintiems padidinti šio produkto maistingumą, patariama pasukas pagardinti įvairiomis sėklomis ar riešutais.

„Tai yra labai praktikuotinas dalykas. Pasukose nėra skaidulų, tad tai galima kompensuoti į jas, pavyzdžiui, pridėdami sėmenų sėklų. Be to, įvairios sėklos organizmui suteikia ne tik skaidulų, tačiau ir vitaminų, mineralinių medžiagų, antioksidantų. Be to, taip iškart padidėja ir produkto teikiamas sotumas bei maistinė vertė“, - patarė gydytoja dietologė.

Kviečių sėlenose gausu ne tik įvairiausių vitaminų, bet ir biologiškai veiklių skaidulinių bei mineralinių medžiagų. Sėlenų skaidulinės medžiagos skatina tuštinimąsi, jose gausu ląstelienos, kuri gerina virškinimą, neleidžia kauptis riebalams, mažina cholesterolio koncentraciją kraujyje.

Be visų gerųjų savybių, pasukos ypač naudingos sergantiesiems ateroskleroze, inkstų ir širdies ligomis, cukriniu diabetu, išemija, padeda turintiesiems antsvorio ir tiems, kurių aukštas kraujospūdis. Tiesa, D. Pipiraitė-Lazarevičienė perspėjo neturėti per didelių iliuzijų – vienas pusryčių meniu pokytis svajonių figūros nesukurs.

„Pasukos, išrūgos tikrai tinka dietai, tačiau nereikia tikėtis, kad įsivedus tokią rytinę tradiciją pavyks numesti svorio. Nepaisant to, kad rytą pradėsite pasukų gėrimu, reikia kritiškai įvertinti visą dienos racioną. Jei egzistuoja tokia problema kaip antsvoris, vadinasi, mityboje yra klaidų. Jas reikia rasti ir taisyti“, - teigė specialistė.

Ji priminė, kad sveiką mitybą reikia derinti ir su fiziniu aktyvumu bei pakankamu poilsiu.

Dar mažiau kalorijų nei pasukos turi kitas pieno produktas – išrūgos, susidarančios perdirbant karvių, ožkų, avių ir kupranugarių pieną. Vidutiniškai 100 g išrūgų energinė vertė prilygsta 101 kJ arba 24 kcal. Jos slopina rūgimo procesus organizme, skatina virškinamojo trakto veiklą, ypač naudingos, kai sumažėjęs skrandžio sulčių rūgštingumas.

Daugiau įdomių ir vertingų sveikatos, psichologijos naujienų – mūsų „Facebook“ paskyroje. Prisijunk ir apie viską sužinok pirmas!


Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (174)