Lietuvių sperma dar gera, bet jau nebeilgai?

„Apie problemas ir ligas, kurios yra žemiau diržo sagties, kurios yra net tik nemalonios, bet kartais ir invalidizuojančios, mes vengiame kalbėti. Jos mums atrodo neprestižinės. Dar senais laikais, kai pasirinkau urologiją, mano draugai juokėsi – esą pasidarysiu šlapimo daktaru. Žinoma, juk sovietmečiu ir sekso pas mus nebuvo. Tačiau šioje srityje begalė problemų. Anglai, prancūzai jau kalba apie tai, kad vyrų sperma blogėja. Lietuvos vyrų – kol kas ne, bet greitai ši tendencija pasieks ir Lietuvą. Todėl laikas imtis priemonių, kad to nebūtų. Mes tiek daug kalbame apie prostatos vėžį, stebimės, kad jo mastai didėja, operuojame, bet mes nieko nedarome, kad jo mažėtų. Tas pats su moterų krūtimis – prikemša jas silikono, bet nieko nedaroma, kad natūraliai jos būtų geros“, - teigė medikas, kartu su bendraautore Danute Jonušiene pristatydamas savo knygą „Urologo užrašai“.

Pasak urologo, dauguma su vyriškais lytiniais organais susijusių problemų yra šiuolaikinės demokratijos pasekmė.

„Kai buvau studentas, mano dėstytojas negalėjo mūsų supažindinti su realiu sifilio atveju. „Iš kur man gauti sifilį?“ - skėsčiojo jis rankomis. Šiandien aš nuolat susiduriu su „šviežiais“ sifilio atvejais – kasmet Lietuvoje registruojama apie 300 naujų sifilio atvejų. Ir kalta dėl to demokratija. Anksčiau būdavo tokia tvarka: jeigu tau nustatė sifilį, tu iškart siunčiamas į ligoninę, joje prie tavęs prisistato milicininkas, iškvočia, kokią mergaitę turėjai pasigavęs, tą mergaitę suranda, išsiaiškina jos partnerius, visus juos surenka ir priverstinai išgydo. Dabar jei pabandytum paklausti partnerio kontaktinio telefono, būtų baisus dalykas. Sudraskytų tokį daktarą. Taigi demokratija – geras dalykas, bet tam tikrose srityse, susijusiose su labiausiai invalidizuojančiomis ligomis, kalba turėtų būti griežtesnė, kadangi situacija katastrofiška. Jau nekalbu apie daugybę mažųjų AIDS – chlamidijų ir mikoplazmų sukeliamas ligas. Dieve tu mano, kiek jų. Moterys šių ligų gal ir nejaučia, bet vyrai nuo jų labai kenčia. Šios ligos sukelia įvairių rūšių prostatitus. Ir tiek daug prostatos vėžio atvejų turime tik dėl netinkamai panaudojamos demokratijos“, - įsitikinęs B. Dainys.

Kas labiausiai kenkia lytiniui pajėgumui

Medikas ne kartą yra pabrėžęs, kad prostata – labai svarbus vyro organas. Prostata – sekso dirigentas, o jei dirigentas serga – ir orkestras prastai groja. Jai galima priskirti 10 ir net daugiau funkcijų. Be to, prostatos sekretas sudaro devynias dešimtąsias spermos tūrio, ji išskiria organizmui svarbius hormonus. Dėl to ne be reikalo taip sakoma ir ją reikia saugoti.

Jaunimą gali kamuoti prostatitas, o nuo 45 prasideda kitos bėdos – išvešėjimas ir vėžys. Prostatito požymiai panašūs į šlapimo takų uždegimą: dažnesnis šlapinimasis, perštėjimas šlapinantis, nemalonūs pojūčiai pilvo apačioje, sėklidėse, tarpvietėje ir apie išeinamąją angą. Išskiriamos dvi svarbiausios prostatitų priežastys. Pirmoji susijusi su minėtomis lytiniu keliu plintančiomis ligomis, antroji – su peršalimais, ypač ilgu buvimu šaltame vandenyje, vandens sportu. Sergant prostatitu ne tik atsiranda nemalonių pojūčių, bet ir mažėja lytinis pajėgumas.

Dalis žmonių, užsikrėtusių sifiliu, daugelį metų gali neturėti ar nepastebėti jokių infekcijos požymių. Pirminis sifilis dažniausiai pasireiškia viena opa ir limfmazgių, esančių kirkšnių srityje, padidėjimu. Nuo užsikrėtimo iki pirmųjų ligos simptomų praeina nuo 10 iki 90 dienų (vidutiniškai 21 diena). Opa paprastai būna nedidelė ir neskausminga. Retais atvejais gali formuotis ir daugybinės opos kitose kūno vietose (burnoje, ant liežuvio, pažastyse ir kt.). Po kelių savaičių opa gali užgyti savaime, tačiau nesigydant sifilis progresuoja į antrinę stadiją, kuri, praėjus 3-6 savaitėms po pirminio bėrimo, pasireiškia bėrimu, prasidedančiu vienoje ar keliose kūno srityse atsiradimo ant odos bei gleivinėje. Atsiranda įvairūs neniežtintys bėrimai lyties organų gleivinėje, baltos dėmelės (dažnai aplink kaklą susidaro „Veneros karoliai“), padidėja daugelis limfmazgių. Rečiau pluoštais krenta plaukai, pažeidžiamos akys. Odos ir gleivinės pažeidimai gali išnykti ir savaime, nesigydant, tačiau liga progresuoja ir vystosi vėlyvasis sifilis, pažeidžiantis vidaus organus.

Neišmanymo kuriozai: šlapimo gėrimas ir baimė netekti penio

Paklaustas, kaip per keletą dešimtmečių pasikeitė medicina, B. Dainys teigė, kad šiais laikais vis mažiau pavojinga tampa chirurgija, bet vis daugiau grėsmių sveikatai kelia vaistai.

„Vienoje laidoje buvau puolamas, kad mes, medikai, tik vaistus reklamuojame. Tačiau palaukite: jeigu pradėsiu gydyti savo pacientą, sergantį rimta liga, žolelėmis ir jis numirs, be 100 tūkst. moralinės žalos neišsisuksiu, jau nekalbant apie materialinę žalą. Juk dabar teismai tiesiog užversti skundais dėl gydymo problemų. Todėl galima gražiai kalbėti apie žoleles, bet reali situacija kitokia. Arba kalbos apie gydymąsi šlapimu. Niekada to nedarykite. Išsilavinę žmonės neturėtų skaityti rusiškų knygučių, kuriose rašoma kaip naudinga gerti šlapimą. Yra žmonių, kurie valgo savo išmatas, smėlį, tačiau tai nelaimingi žmonės, turintys tam tikrų psichikos problemų“, - aiškino knygos autorius.

Savo praktikoje medikas yra susidūręs su ne vienu neišprusimo kuriozu. Pasak jo, daugelio jų priežastis ta, kad gydytojai neturi laiko pasikalbėti su pacientu.

„Anksčiau buvo kalbama, kad medicina yra mokslas ir menas. Dabar medicina pasidarė paslauga, lygiai tokia pati, kaip pardavėjo. Tačiau perkant kompiuterį duodama instrukcija, ką galima ir ko negalima su juo daryti. O kai mes, paslaugos teikėjai, išrašome receptą ir įteikiame jį ligoniui, kartais pamirštame duoti instrukciją, kaip jis turėtų elgtis. Todėl žmonių nepasitenkinimas dažnai susijęs su tuo, kad gydytojas nepasikalba su pacientu, neinformuoja jo apie ligą, o žmonės iš tiesų neišprusę. Kartą man skambina viena moteriškė ir piktinasi: „Jūs pasakėte mano sūnui, kad jis turi prostatą. Nesąmonė. Mano vyras jau turi prostatą, bet jam jau 60 metų. O iš kur prostata jaunuoliui?“ Kai jai pradėjau aiškinti, kad visi vyriškos giminės atstovai turi prostatą, ji buvo labai nustebusi: „Negali būti“.

Ypač jauni daktarai paprastai būna arogantiški ir neranda laiko nuoširdžiai pasikalbėti su pacientais, jiems patarti. Prisimenu vieną epizodą iš savo paties jaunystės. Atėjo pas mane vyras su apyvarpės susiaurėjimu. Pasižiūrėjau iš tolo – reikia pjauti. Pacientas išklausė, apsisuko ir išėjo. Už durų – eilė žmonių, neturėjau laiko jam aiškinti daugiau. Kitą dieną ateina pas mane moteriškė ir prašo: „Galima su jumis pasikalbėti? Vakar pas jus buvo mano vyras. Pasakėte, kad jam reikia pjauti. Ar negalima kaip nors kitaip? Mes dar nesame tokie seni, nenorėčiau, kad vyras prarastų tą savo daiktą“. Aš paaiškinau: „Juk reikia tik odelę nupjauti“. Ji mane iš džiaugsmo net pabučiavo. Šis juokingai graudus atvejis rodo, kad daktaras su ligoniais turi kalbėti. Tačiau daktaras, kaip paslaugų tiekėjas, turi griežtai laikytis reglamento – pagal Ligonių kasų nurodymą, pacientui skiriama vos apie 15 minučių. Kaip per tokį laiką spėti viską paaiškinti?“ - atviravo urologas.

Išnaudojęs gamtos duotą lytinių santykių limitą vyras tampa impotentu

B. Dainys DELFI yra pasakojęs, kad vyrų spermos kokybė ir lytinis pajėgumas susijęs tiek su fiziologiniais procesais kūne, tiek su šiuolaikinio gyvenimo būdo pokyčiais. Pasak jo, jei vyrai ir toliau tiek sėdės prie kompiuterio ar automobilio vairo ir rūkys, situacija tik blogės.

„Vyriško hormono testosterono, kuris augina raumenis, barzdą, formuoja vyrą, nuo 30 metų kasmet sumažėja 1 proc. Tokia fiziologija. Ypač jo pradeda mažėti per vyrų klimaksą – apie 45-50-tuosius, 60-tuosius metus. Dėl to pradeda vešėti ir prostata. Prostatos vešėjimas – tikrasis andropauzės – vyrų klimakso – ženklas. Vyro organizmas sutvarkytas netobulai dar ir dėl to, kad Dievas pagailėjo ir sekso resurso nustatė mažokai. Per savo gyvenimą vyras gali turėti 7-12 tūkst. lytinių santykių. Tai priklauso nuo vyro sveikatos ir kitų veiksnių. Juk iš Venecijos kilęs Kazanova buvo labai seksualiai aktyvus, tačiau išnaudojo savo resursą iki 40 metų. Nuo tų metų jau buvo visiškas impotentas. Pagaliau potencijai labai kenkia rūkymas“, - pasakojo urologas.

Medikas teigė anksčiau matydavęs mažiau jaunų vyrų, jau turinčių prostatos problemų, kadangi anksčiau vyrai mažiau sėdėdavo, dėl ko prostata užspaudžiama ir gauna mažiau kraujo. Taigi nuo ilgo sėdėjimo išsivysto išeminis, arba hipoksinis, prostatitas. Jeigu tik toks žmogus peršąla, prasideda bakterinis prostatitas.

„Todėl sakau: jei vyras daug dirba prie kompiuterio, tegul pamaigo klaviatūrą stovėdamas, pajuda, dažniau nueina į tualetą. Važiuoji į Palangą – bent du kartus sustok, pajudėk. Kartais matau, kad žmonės aikštelėje sustoja, prisėda pavalgyt – vairuotojas turi valgyti atsistojęs. Matau, kartais stovi vilkikas, o vairuotojas kabinoje sėdi ir rūko. Nors apeitų aplink vilkiką. Prostatos bėdos kamuoja dažną tolimųjų reisų vairuotoją“, - teigė B. Dainys.

Daugiau įdomių ir vertingų sveikatos, psichologijos naujienų – mūsų „Facebook“ paskyroje. Prisijunk ir apie viską sužinok pirmas!


Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (292)