“Norim išsiaiškinti: ar jūs negaunat žadėtų lėšų, ar metamas šešėlis ant įstaigų vadovų, kad jie nekelia atlyginimų? Jei tai priklauso ne nuo mūsų, galbūt sudarysime darbo grupę, kreipsimės į Vyriausybę”, - sakė K.Kuzminskas.

Skaičiuoja ne savo pinigus

“Koks čia Savivaldybės vaidmuo? - suabejojo pasitarimo prasmingumu Lietuvos ligoninių asociacijos prezidentas, Kauno Raudonojo Kryžiaus klinikinės ligoninės direktorius (vyr. gydytojas) Skirmantas Juozas Paukštys. - Nei jūs mums atlyginimus mokate, nei juos keliate. Gal Savivaldybė pridės 10 milijonų litų? Tada galėtume diskutuoti. Pinigus juk mes gauname iš ligonių kasų už mūsų suteiktas paslaugas ligoniams. O tie garsiai nuskambėję 30 procentų - tai mitas. Susitarime neminimi jokie procentai, o skirta konkreti suma darbo užmokesčiui didinti”.

Vyriausybės ir medikų profsąjungų pasirašytame susitarime medikų darbo užmokesčiui didinti nuo gegužės 1 dienos numatyta suma - 135 milijonai litų. Šios lėšos gydymo įstaigoms atiteks padidinus ligoniams suteiktų paslaugų įkainį. Brangiausiai įkainotos trečiojo lygio paslaugos, o mažiausiai - pirmojo, kuriam priklauso šeimos gydytojų grandis.

Algos diferencijuojamos

Nemažai gydymo įstaigų vadovų apgailestavo, kad pirmojo lygio medicinos paslaugų įkainiai padidėjo labai nedaug, nors šeimos gydytojų grandis laikoma prioritetine.

Dainavos poliklinikos direktorius (vyr. gydytojas) Giedrius Andziukevičius teigė, jog pirmosios grandies medikams pagal paslaugų įkainius atlyginimai turėtų padidėti tik 7 procentais.

“Bet mes negalime taikstytis, kad pirmosios grandies medikai būtų nuskriausti, todėl nusprendėme ir gydytojų, ir slaugytojų algas padidinti vidutiniškai 20 procentų”, - sakė G.Andziukevičius.

Kiekvienoje gydymo įstaigoje situacija skirtinga, atlyginimai yra diferencijuojami priklausomai nuo darbo sudėtingumo, intensyvumo ir kitų rodiklių.

Kauno Raudonojo Kryžiaus klinikinės ligoninės direktorius S.J.Paukštys teigė bijąs pasakyti, kiek procentų pakels medikų atlyginimus. “Pasakysiu, kad 20-25 procentais, bet tai įmanoma, jei bus vykdomas paslaugų planas. Tačiau jei mažėtų paslaugų skaičius, tai ir pinigų mažėtų”, - sakė S.J.Paukštys. Konkrečių skaičių nenorėjo dar įvardyti ir Šilainių poliklinikos direktorius (vyr.gydytojas) Vidmantas Obelienius. Šios poliklinikos medikų atlyginimas gegužės mėnesį, palyginti su balandžiu, pakilo vidutiniškai 18 procentų. Šančių poliklinikos medikų atlyginimas vidutiniškai padidės 20 procentų, tačiau ne visiems vienodai.

Liko “už borto”

Kauno 2-osios klinikinės ligoninės medikų atlyginimai didinami nuo 14 iki 76 procentų.

“Vidutiniškai atlyginimus gydytojams žadame pakelti apie 30 proc., slaugytojoms - apie 29 proc. Tačiau nei sanitarių, nei slaugytojų padėjėjų atlyginimai nepadidės. Jos taip pat pasirašinėjo už streiko organizavimą, tikėjosi algų padidinimo”, - sakė T.Jankauskas.

P.Mažylio gimdymo namų direktorius E.Valasevičius baiminosi, kad gresia gydytojų “nutekėjimas” į trečiojo lygio ligonines. “Mes galime tik apie 22 procentus padidinti gydytojų ir slaugytojų atlyginimus, nes įkainiai nėra dideli. O trečiojo lygio paslaugų įkainiai padidinti 45-50 procentų. Ten gydytojai uždirbs daugiau”, - sakė E.Valasevičius.

Kalniečių poliklinikoje pirmojo lygio gydytojų ir slaugytojų atlyginimai didinami 17 procentų, o antrojo - 25 proc. Centro poliklinika dar nenusprendė, kiek ir kam bus didinami atlyginimai. “Jeigu kelsime tik gydytojams ir slaugytojams, išbėgios kitas personalas”, - sakė Centro poliklinikos direktorius G.Aukštakalnis.

Kauno greitosios medicinos pagalbos stoties direktorius N.Mikelionis ragintų profsąjungų atstovus susitikti su stoties 125 vairuotojais ir 50 pagalbinių darbininkų (buvusiais sanitarais), kuriems atlyginimai nebus didinami. Pagalbinių darbininkų dabartinis atlyginimas - 500 litų.