Optikos salono „Eagle Vision“ oftalmologė Liuda Lekutienė „Klaipėdai“ aiškino, kad antirefleksine danga dengti akinių lęšiai apsaugo tik nuo monitorių vaizdo blyksnių, todėl beveik nebelieka nemalonių pojūčių. „Dirbant su akiniais, sumažėja ašarojimas ir perštėjimas, tačiau žalingą monitorių spinduliavimą jie sulaiko tik iš dalies“, - pasakojo L.Lekutienė.

Pora antirefleksinių lęšių šiame salone kainuoja 100 litų.

Šiais laikais nemažai žmonių prie kompiuterio praleidžia visą darbo dieną, kai kurie dirba ir namuose. „Kai žmogus prie kompiuterio sėdi po 12-14 valandų, žala regėjimui neišvengiama. Tačiau kol kas neteko girdėti, kad kas nors nuo kompiuterio visiškai apaktų“, - tikino L.Lekutienė.

Paklausta, ar pagausėjus kompiuterių naudotojų gretoms, pailgėjo ir eilės prie okulistų kabinetų, gydytoja sakė: „Vienareikšmiškai taip. Kai paklausiu, ar dirba su kompiuteriu, visi be išimties atsako „taip“, - pasakojo ji.

Pasak oftalmologės, ilgainiui žmonėms, kurie yra neabejingi kompiuteriams, atsiranda trumparegystė. Ji yra gydoma tik lazeriu. „Tokiai ligai įtakos turi ir paveldimumo veiksnys, ir darbo su kompiuteriu trukmė. Vieni pablogėjimą pajunta iškart, kiti gali jo visai nepajusti“, - tvirtino L.Lekutienė.

„Klaipėdai“ gydytoja sakė, kad trumparegystės vitaminais ir maisto papildais neišgydysi. „Tačiau, jeigu norite, kad akims tektų mažesnis krūvis, vartokite maisto papildus, kuriuose yra mėlynių ekstrakto“, - ragino L.Lekutienė.

Prieš kurį laiką plačiai naudoti monitorių apsauginiai stiklai nuo prekystalių dingo. Prekybos centre „Topo centras“ jų galima gauti tik užsisakius iš anksto. Salės darbuotojas dienraščiui teigė, kad tokios apsaugos teiraujasi tik vienas kitas klientas. „Žmonės vis labiau perka skystųjų kristalų monitorius, kurie daro mažiau žalos akims“, - tikino jis.

Lenkijos karinio susisiekimo instituto atlikti tyrimai rodo, kad skystųjų kristalų monitoriai spinduliuoja net labiau už įprastus kineskopinius. „LCD monitoriai yra brangūs, todėl gamintojai neretai sumažina gamybos išlaidas atsisakydami spinduliavimą slopinančių elementų“, - teigiama instituto išplatintame pranešime.