Dėl grėsusio nevaisingumo mergina kaltina įklotus

„Niekada nemaniau, kad žodis „ekologiškas“ man prilygs keiksmažodžiui, o „naujos, geresnės ir sveikesnės“ technologijos ilgam įkalins gydytojų kabinetuose. Visada maniau, kad puikiai žinau intymios higienos taisykles: nuolat praustis, stengtis dėvėti natūralių medžiagų kelnaites, o „tomis dienomis“ higienines priemones keisti kuo dažniau. Ginekologinių problemų niekada neturėjau, pas ginekologę apsilankydavau tik retkarčiais ir tik apžiūroms. Bet viskas pasikeitė tada, kai sužinojau, kad visos mano naudojamos higienos priemonės jau tiek metų kenkia mano sveikatai. Neva jos neekologiškos, nepažymėtos kažkokiais „žaliais“ sertifikatais ir pan.

Nežinau, ar išsigandusi, ar užsikrėtusi ekologiško gyvenimo mada, įlindau į internetą ir pradėjau ieškoti tų „teisingų“ higienos priemonių. Ir ką jūs manote, radau vos ne auksinį produktą – higienos įklotus su anijonų juostele. Skaitant apie šį produktą galva tiesiog svaigo nuo malonių žodžių: „be kenksmingų medžiagų“, „nenaudojama alergizuojančių medžiagų“, „odai draugiškas pH“, anijonų juostelė stiprina imunitetą, o svarbiausia – jie yra „natūralūs“. Galva ir toliau turbūt būtų svaigusi, jei ne prasidėję skausmai ir nemalonios išskyros. Kaip minėjau, ginekologinių problemų anksčiau neturėjau, todėl joms netikėtai atsiradus iš karto užsirašiau pas ginekologę. Įsivaizduokite, kaip nustebau ir išsigandau, kai sužinojau, jog aš turiu stiprų ginekologinį uždegimą, kuris virto dubens uždegimu. Jei būčiau kentusi skausmus dar ilgiau, galėjau turėti pasekmių visam gyvenimui, tokių kaip nevaisingumas!“ - pasakojo DELFI skaitytoja.

Mergina tikina, kad negalavimai atsiradę vos pradėjus juos naudoti virto nesibaigiančiais vizitais pas gydytoją, kuri jos argumentą dėl ekologiškumo ir stebuklingos anijonų juostelės atmetė vos per kelias akimirkas – nėra aiškių tyrimų, kurie pasakytų, kaip anijonų juostelė iš tikrųjų veikia moters organizmą.

„Tuomet vėl lindau į internetą, ieškojau paaiškinimų, kas yra ta stebuklinga anijonų juostelė, kokia jos sudėtis ir pan. Ir ką jūs manote? Tikslių atsakymų neradau, o tai, kas buvo parašyta internete, dar labiau mane išgąsdino – pasirodo, joje slypi kristalai, kurie spinduliuoja infraraudonuosius spindulius, kurie neišgaruoja ir iš paketų, todėl, bravo, jie kaupiasi moters organizme. Kas tai per daiktas, aš irgi negalėjau rasti padoraus paaiškinimo. Negalėjau patikėti, kad šiais laikais vis dar laisvai leidžiama pardavinėti tokias priemones, kurios ne tik kad nėra ištirtos tikrų dermatologų ir higienos specialistų, neatskleidžiama jų tikroji sudėtis, bet ir leidžiama joms skelbtis saugiomis moters sveikatai! Didžiausia pamoka, kurią išmokau ir kuria norėčiau pasidalinti su kitomis moterimis ir merginomis – nesivaikyti madų ir neklausyti, kas ką rašo internete! Naudokite patikrintas priemones, nesivadovaukite gandais, nes neištirtų produktų naudojimas gali baigtis ne tik sveikatos problemomis, sugadintais nervais, bet ir didelėmis pinigų sumomis, išleistomis daktarams bei vaistams.

Vartotojos naujus įklotus vertina prieštaringai

Higieninių įklotų su anijonais gamintojai teigia, kad anijonai, esant trims sąlygoms – šilumai, drėgmei ir judesiui – efektyviai neutralizuoja bakterijas ir virusus, galinčius sukelti moters lytinių organų uždegimą. Kai anijoninė juostelė išskiria didelį kiekį anijonų, išsiskiria jonizuotas deguonis, kuris aktyvina fermentų darbą, normalizuoja rūgščių ir šarmų pusiausvyrą. Yra pristatomi tyrimų rezultatai su moterimis – nė vienai nepasireiškė nei odos sudirginimas, nei kontaktiniai dermatitai, su kuo ginekologai susiduria, kai moterys naudoja įprastus įklotus.

Šiuos įklotus naudojančios moterys vertina juos įvairiai. Vienos tikina, kad jie labai komfortiški, mažina menstruacinius skausmus ir trumpina sirgimo laikotarpį. Kitos sako, kad tenka juos dirbtinai drėkinti, nes natūraliai esamos drėgmės, kad pradėtų veikti anijonai, neužtenka, trečios – kad įklotai nepasiteisino. Esą pradėjus drėkinti, prasidėjo skausmai, todėl juos tenka naudoti kaip paprastus įklotus, tačiau sumokėta už juos kaip už ypatingus.

Kuo pavojingi tamponai

Kauno klinikų ginekologės dr. Kristinos Jarienės patirtis byloja, kad moterims kyla problemų praktiškai dėl visų higienos priemonių, jei moterys jas vartoja neteisingai.

„Šių higienos prekių tiekėjų duomenimis, moterys dažniau naudoja įklotus nei tamponus, nors paskutiniu metu jie populiarėja, kadangi nebėra tokie gajūs anksčiau vyravę įvairūs mitai, kad jie labai kenkia. Dažniau tamponus renkasi jaunos, aktyvios, sportuojančios, didesniuose miestuose gyvenančios moterys. Tačiau taip pat mitas, kad jeigu jau įsidėjai tamponą, gali ilgam jį pamiršti. Tiek tamponą, tiek įklotą reikia keisti gana dažnai. Tai priklauso nuo netenkamo kraujo kiekio mėnsinių metu, tačiau rečiausiai - kas tris valandas, kadangi jame susidaro labai palanki terpė bakterijoms daugintis: šilta, drėgna, pilna kraujo, todėl bakterijos, kurios gyvena organizme natūraliai, nedarydamos jokios žalos, gali tapti patogeninės – moteris pradeda varginti grybelinė infekcija, vaginozė. Viena iš rimtesnių komplikacijų, kurią gali sukelti tamponai, – toksinio šoko sindromas. Tai nėra dažnas reiškinys, bet jis kyla būtent dėl netinkamo tampono vartojimo“, - pasakojo medikė.

Toksinio šoko sindromas – tai gyvybei pavojinga infekcija, kurią dažniausiai sukelia auksinio stafilokoko, rečiau – A grupės beta hemolitinio streptokoko išskiriamos toksinės medžiagos, patekusios į žmogaus kraujotaką. Daugiau nei pusė šių atvejų yra susiję su menstruacijomis ir net 99 proc. iš jų – su tamponų naudojimu. Teigiama, kad ypač didelę riziką kelia didelės absorbcijos tamponai, kurie absorbuoja 15-18 g išskyrų. Susirgimo tikimybė padidėja, jei imunitetas yra nusilpęs, jei sergama virusine ar bakterine infekcija, cukriniu diabetu, lėtinėmis širdies ar plaučių ligomis. Mirtingumas nuo toksinio šoko sindromo siekia net 50-70 proc.

Kita vertus, tinkamai vartojami tamponai, ginekologės manymu, veiklioms, sportuojančioms moterims yra pakankamai geras pasirinkimas.

Ar menstruacinė taurelė taps panacėja

„Kalbant apie įklotus, kaip ir tamponus juos reikėtų rinktis tokius, kurie yra iš kuo natūralesnių medžiagų. Labai nesiūlau naudoti įklotų su kvapais, nes jie, kaip ir įklotai su įvairiomis sintetinėmis medžiagomis, gali alergizuoti. Sintetika, ypač jei dėvimos dar ir sintetinės kelnaitės, dar ir kaupia drėgmę, o dėl jos atsiranda iššutimų, paraudimų, nutrynimų, veisiasi bakterijos, vystosi makšties infekcijos, kurios sukelia diskomfortą. Todėl įklotus reikia keisti dažnai, pasirinkti tinkamo pluošto ir dydžio apatines kelnaites“, - patarė K. Jarienė.

Išklausiusi skaitytojos istoriją medikė svarstė, kad anijonai turėtų veikti priešingai – ne sukelti, o apsaugoti nuo uždegimo, t. y. naikinti bakterijas. Tiesa, didelės imties klinikinių tyrimų, kaip veikia anijoniniai įklotai moterims, nėra. Lietuvoje yra atliktas tyrimas, kurio metu tirtos 30 anijoninius įklotus naudojusios moterys, visos jos jautėsi labai gerai, tačiau kaip patys matote, imtis yra labai maža. Visi kiti tyrimai atlikti in vivo, todėl pasakyti, kaip tiksliai anijoniniai įklotai veikia moters organizmą, negalima.

„Kalbant apie mažojo dubens uždegiminę ligą, kai uždegimas apima organus, esančius aukščiau gimdos kaklelio, t. y. gimdą, kiaušintakius, kiaušides ir pilvaplėvę, tai dažniausiai lytiniu keliu plintantis uždegimas. Nors gamintojai teigia, kad anijoniniai įklotai sugeria ženkliai daugiau kraujo ir dėl savo antibakterinio poveikio gali būti naudojami ilgesnį laiko tarpą, šiuos įklotus taip pat siūlyčiau keisti gana dažnai“, - sakė pašnekovė.

Dar viena higienos naujovė – iš medicininio silikono pagamintos menstruacinės taurelės. Teigiama, kad ji nekeičia makšties mikrofloros, kaip tamponai, todėl išvengiama uždegimų rizikos. Jas galima naudoti daug kartų, bet reikia mokėti įsidėti ir išsiimti, o tai sekasi ne kiekvienai moteriai.

„Šios taurelės gali būti laikomos ilgai – iki 12 val., jeigu mėnesinės nėra labai gausios. Tačiau priklausomai nuo mėnesinių metu netenkamo kraujo kiekio, optimaliausias laikas jas išimti, išplauti ir vėl įsidėti yra kas 3-8 val. Sakoma, kad neišsiimti taurelės galima net 12 valandų, nes kraujas makštyje neturėtų pakeisti jos ekosistemos, tačiau jei taurelė yra netinkamai prižiūrima (gerai neišplaunama po kiekvieno jos išėmimo mėnesinių metu, neišsterilizuojama po kiekvienų mėnesinių), ilgai laikant ją makštyje taip pat atsiranda salygos makšties uždegimui. Žinoma, geresnė terpė bakterijoms daugintis yra tampone, tačiau būtina atsižvelgti ir į moters gyvenimo būdą bei higienos įpročius“, - sakė gnekologė.

Ar dažnai moterys prisidaro problemų dėl netinkamo įklotų naudojimo? Pasak jos, daugiausiai problemų kyla su paauglėmis, kurios ateina su stipriais uždegimais tarpvietėje ir net makštyje, nors dažniausia to priežastis – netinkama higiena. Medikams vietoj mamų tenka jas mokyti elementarių higienos taisyklių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (147)