Vienas žinomiausių pasaulyje augalinę mitybą propaguojančių medikų daug metų dirbo chirurgu ir operavo širdies ir kraujagyslių ligomis sergančius pacientus, tačiau jo netenkino tai, kad jis gali tik naikinti pasekmes.

Medikas pradėjo ieškoti sprendimo, kaip šiems pacientams galima padėti, kad nereikėtų operacijos.

Pradėjęs tyrinėti, kaip žmogaus organizmą veikia pilnos struktūros (t. y. mažai ar visiškai neapdorotas) augalinis maistas be riebalų, jis atrado, kad tokia mityba gali sustabdyti širdies ir kraujagyslių ligų vystymąsi. Dar daugiau, jis atrado tai, kas anksčiau buvo neįsivaizduojama: kad pažeistas kraujagysles vien mitybos pagalba galima atstatyti ir visiškai sugrąžinti sveikatą net sunkiausiems ligoniams. Nuostabiausia, kad aterosklerotinius kraujagyslių užsikimšimus ir arterijų sukalkėjimus, žmogui pakeitus mitybą, organizmas išsigydo pats, be jokių vaistų.

Gydytojas C. Esselstynas pasaulyje labai vertinamas ir dėl savo sudarytų, daugeliui padėjusių sveikos mitybos receptų.

Buvęs JAV prezidentas Billas Clintonas, pradėjęs vadovautis šio žymaus gydytojo sveikos mitybos patarimais ne tik atsikratė 12 kilogramų antsvorio, bet ir išsprendė su širdimi susijusias sveikatos problemas, nors dar 2004 m. jam buvo atlikta širdies kraujagyslių šuntavimo operacija. Nuo 2010 m. B. Clintonas atsisakė beveik 100 proc. gyvulinės kilmės maisto, t. y. nevalgo jokios mėsos, žuvies, pieno produktų ar kiaušinių, jo mitybos racioną daugiausiai sudaro pupelės, ankštiniai augalai, daržovės ir vaisiai. Dėl naujų mitybos įpročių buvęs JAV prezidentas jaučiasi kaip niekada sveikas ir pilnas energijos.

Buvęs JAV prezidentas prisipažįsta, kad pradžia buvo nelengva. Kad ir kaip keista, sunkiausia jam buvo atsisakyti ne mėsos, o jogurto ir sūrio. Pereinamuoju laikotarpiu jis tiesiog žymėdavosi, ką ir kiek valgė. Tai padėjo jam susivokti, kurių produktų reikia atsisakyti ir kuo juos pakeisti.

Caldwellas Esselstynas
– Mitybą be riebalų rekomenduojate visiems žmonėms ar tik sergantiems širdies ir kraujagyslių ligomis?

– Sergantys žmonės būtinai turėtų atsisakyti riebalų, tačiau kai atliekami skrodimai netikėtai žuvus ar mirus jauniems žmonėms (17-34 metų), matosi, kad jų kraujagyslės jau pažeistos, t. y. jau formuojasi aterosklerozė. Taip, jauni žmonės dar neserga ir nesiskundžia jokiais simptomais, bet jeigu jie toliau maitinsis taip, kaip maitinasi dabar, ateityje atsidurs tokioje pat būklėje, kaip tie, kuriems kategoriškai būtina atsisakyti riebalų. Žmonės, kurie valgo riebalus, mėsą, žuvį, pieno produktus, anksčiau ar vėliau pasiekia tašką, kai atsiduria ligoninėje.

– Ar iš tiesų ligą šios mitybos pagalba galima ne tik sustabdyti ligą, bet ir atstatyti kraujagysles?

– Tikra tiesa. Ligoniams, kurie pradeda maitintis pagal mano rekomendacijas, per 3-6 savaites, o kartais net po 10 dienų, praeina anginos skausmai krūtinėje, o atlikę visus tyrimus, kurių pagalba šiuo metu diagnozuojamos širdies ir kraujagyslių ligos, matome didžiulius pokyčius į gerąją pusę. Taigi norint atsikratyti savo negalavimų nebūtina saujomis gerti vaistų, užtenka pakeisti mitybą. Deja, per mažai žmonių tai žino, trūksta visuomenės švietimo ir pirmiausiai pačių medikų susidomėjimo. Kita vertus, jie neturi laiko pacientui, spėja tik vaistų išrašyti, o pats žmogus už savo sveikatą taip pat nenori prisiimti atsakomybės.

– Jūs raginate atsisakyti riebalų, tačiau sakoma, kad pastarieji mūsų organizmui teikia energijos. Iš kur ji gaunama šioje mityboje?

– Išbraukti iš mitybos riebalus siūlau ne aš vienas. Amerikoje yra bent keletas gydytojų, kurie siūlo padaryti tą patį. Ir visos šios programos yra labai sėkmingos. Iš tiesų mes puikiai galime išgyventi be riebalų, jei valgome pilnos struktūros maistą (t. y. duoną, o ne bandelę, pilno grūdo košę, o ne blynus iš baltų miltų), kuriame yra užtektinai riebalų, tik mūsų smegenys patiria didžiulį spaudimą iš išorės, kad reikia mėsos, žuvies, pieno produktų. Šio maisto reklamai metami didžiuliai pinigai, tačiau iš tiesų riebalų užtektinai riešutuose, grūduose, netgi kai kuriose daržovėse.

– Kaip atrodo Jūsų standartiniai pusryčiai, pietūs, vakarienė?

– Kalbant apie receptus, ši mityba turi kur kas daugiau variantų nei mėsos patiekalai. Tarkime, mano pusryčiai atrodo taip: senoviniu būdu pagamintos avižų kruopos, kurios sumalamos į miltus malūnėliu, užpilamos avižų arba migdolų pienu ir pridedama mėlynių, braškių, aviečių, razinų ir bananų. Tai labai sotus ir kaloringas maistas.

Net dirbdamas chirurgu, o darbo tikrai būdavo daug, po tokių pusryčių valgyti nenorėdavau iki antros-trečios valandos. Pietų užkandžiui paprastai ant duonos užtepu naminio humuso iš žirnių be riebalų, pabarstau svogūnų laiškais ir natūraliais prieskoniais, uždedu lapinių daržovių ir pašlakstau citrinos sultimis.

Mėgstamiausia vakarienė: natūralūs ryžiai, juodosios pupelės, paprikos, pomidorai, svogūnų laiškai, kukurūzai, žirniai ir žalumynai. Visa tai užpilama padažu be riebalų. Šiuo atveju ankštiniai ir ryžiai verdami, visa kita gali būti šviežia.

– Kaip susikirto Jūsų keliai su B. Clintonu?

– Po pirmojo infarkto jis susitvarkė ir gyveno, kaip gyvenęs, toliau. Tačiau kai širdies priepuolis ištiko antrą kartą, jis jau labai susirūpino. Vienas iš mano pažįstamų yra B. Clintono aplinkos žmogus, su buvusiu prezidentu mes susitikome viename iš jo surengtų vakarėlių. Aš įdaviau B. Clintonui savo knygą, kurią jis perskaitė ir susidomėjo. Susikooperavome su dar dviem gydytojais, propaguojančiančiais augalinę mitybą, ir pradėjome jam patarinėti. Jis mūsų patarimus pasisavino labai nuoširdžiai, todėl atsikratė antsvorio, atgavo gerą savijautą. Ir visa tai matosi – pasižiūrėkite, kaip jis dabar atrodo.

Kurį laiką apie savo pasikeitusią mitybą jis kalbėjo labai atvirai. Tačiau turbūt žinote, kad jo žmona ketina kandidatuoti į prezidentus, todėl dabar jis jau tiek nebekalba. Suprantame, jis nenori atstumti nei mėsos, nei pieno pramonės palaikymo – tai didžiulė industrija.

– Ar žmogus, kurio liga jau labai pažengusi, gali pasiekti būseną, kai jam nebereikės vaistų?

– Kai pas mane ateina žmogus, aš jo nepaleidžiu, jeigu jis tikrai nori išsigydyti. Aš jį palaikau, kol jis pasveiksta, ypač jeigu iš tiesų daro tai, ką jam rekomenduoju. Žmogus palaipsniui pradeda mažinti savo geriamus vaistus, kol jų visiškai nebereikia. Taigi iš tiesų taip – jis gali gyventi be vaistų.

– Ačiū už pokalbį.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (103)