Galiausiai, juk nėra stebuklingos dietos, kuri padeda atsikratyti vien riebalų ant pilvo – laikantis bet kokios dietos ir krentant svoriui, visų pirma mažėja pilvo apimtis. Pateikiame 5 kategorijas produktų, kuriuos valgant ilgainiui pavyks sureguliuoti svorį.

1. Daug ląstelienos turintis maistas 

Tyrimai parodė, kad kasdien suvalgant 10 gramų tirpios ląstelienos, ilgainiui ant pilvo kaupiasi vis mažiau riebalų. Būtent todėl į pilvo apimti mažinančių produktų sąrašą dažniausiai būna įtraukti daug ląstelienos turintys produktai – pupelės, daržovės, įvairūs vaisiai ir daržovės su odele, pilno grūdo produktai ir avižos.

Pasistenkite kiekvieno valgio metu suvalgyti kažkiek tokių produktų. Jei nesate pratę suvalgyti tiek ląstelienos, ir jos prisivalgius jums pučia pilvą ar viduriuojate, įtraukite šiuos produktus į racioną palaipsniui, be to, nepamirškite, kad per dieną reikia išgerti 6–8 stiklines vandens.

2. Baltymų turintys produktai

Pavalgius baltymų turinčio maisto, ilgiau jaučiame sotumą, jis ilgiau virškinamas. Taip yra todėl, kad baltymų molekulių grandinės yra ilgos, susijusios stipriais saitais, kurie sunkiau suyra, todėl virškinimo procesas užtrunka. Yra apskaičiuota, kad norėdama gauti 100 kalorijų iš baltymų turinčio maisto, sistema sunaudoja 30 kalorijų (tik 12 kalorijų įsisavindama riebalus ir 7 – angliavandenius).

Būtent todėl į daugumą sąrašų įtraukti neriebūs jogurtai, liesas pienas, liesa mėsa, žuvis ir kiaušiniai arba augalinės kilmės proteinai, pavyzdžiui, pupelės, lęšiai, pilno grūdo produktai, riešutai ir sėklos ir kai kurios daržovės.

Pavyzdžiui, viename kiaušinyje yra 7 gramai baltymų. 1 puodelyje bolivinės balandos – 8 gramai baltymų ir 5 gramai ląstelienos. Riešutai taip pat turi daug baltymų, ląstelienos ir sveikųjų riebalų, tad jie gali puikiai numalšinti alkį tarp valgių, tik juos valgyti reikia saikingai.

3. Produktai, kurių sudėtyje daug vandens 

Tokie produktai žarnyne užima daugiau vietos, ir tai organizmui signalizuoja, kad suvalgėte užtektinai, tad liks mažiau vietos kitiems produktams. Dauguma vaisių ir daržovių turi daug vandens ir maistinių medžiagų, ir mažai kalorijų, todėl ir figūruoja daugumoje sąrašų, ypač arbūzai. Taip pat daug vandens turi uogos, greipfrutai, melionai, apelsinai, kriaušės ir kt. Daržovės, kurių sudėtyje daug vandens – agurkai, salotos, salierai, ridikėliai, cukinijos, pomidorai, kopūstai ir kt.

Pasaulio lietuvių jaunimo susitikimas
Apskritai, vaisius ir daržoves valgyti sveika, nes juose ne tik daug vandens, bet ir maistinių medžiagų bei ląstelienos ir antioksidantų. Be to, kadangi vaisiai yra saldūs, smaližiai gali jais numalšinti potraukį saldumynams, suvartodami mažiau kalorijų, nei valgydami sausainius ar šokoladus.

O daržovės praverčia, kai norisi ko nors traškaus ir gali būti sveikas užkandis, pakeičiantis šlamštmaistį. Vietoj bulvių traškučių geriau užkrimskite morką ar salierą arba pasigaminkite skanių salotų (su neriebiu užpilu).

4. Karštas ir aštrus maistas 

Karštas arba aštrus arba ir karštas, ir aštrus maistas gerai todėl, kad valgydami tokį maistą užtrunkame ilgiau, o jei jame dar daug ląstelienos ir vandens, jaučiamės sotūs. Būtent todėl į daugumą sąrašų įtraukta avižinė košė arba naminės sriubos (tik be grietinės). Taip pat patartina valgyti Kajeno paprikas, nes aštraus maisto paprastai suvalgoma mažiau, nei prėsko, be to, manoma, kad šie pipirai pagreitina medžiagų apykaitą.

5. Produktai, skatinantys medžiagų apykaitą 

Medžiagų apykaitą spartina žalioji arbata, kuri turi fitocheminės medžiagos EGCG. Ši medžiaga padeda atsikratyti antsvorio, didindama vidinę kūno temperatūrą ir skatindama riebalų oksidavimą. Kajeno paprikos turi kapsacino, kuris taip pat spartina medžiagų apykaitą. Kapsacinas taip pat įkaitina organizmą iš vidaus, o didėjant temperatūrai, reikalinga energija, todėl spartėja medžiagų apykaita.

Kai kurie tyrimai įrodo, kad actas padeda organizmui skaidyti riebalus, todėl jis ir būna įtraukiamas į kai kuriuos sąrašus.

Žinoma, galima būtų išvardyti dar nemažai produktų, bet svarbiausia pats principas. Nėra stebuklingo būdo, padedančio atsikratyti pilvo riebalų. Reikia keisti gyvenimo būdą. Be to, reikia žinoti, kokių produktų vengti, kad jie nepakliūtų į jūsų pirkinių krepšį.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (48)