Šis organas atlieka daugybę funkcijų, o taip pat jam tenka esminis vaidmuo daugelyje fiziologinių procesų, įskaitant metabolizmą ir kraujo detoksikavimą.

Dėl šios priežasties mūsų organizmo sveikata tiesiogiai susijusi su kepenų darbu. Nors pažeistos kepenų ląstelės pakeičiamos naujomis, netekus tam tikro šių ląstelių kiekio, kepenys nebegali tinkamai funkcionuoti, rašo „Healthy and Natural World“.

Egzistuoja keletas dažnų netinkamų įpročių, galinčių padidinti kepenų ligų išsivystymo riziką, nors mes dažnai to nesuvokiame, nes kepenims kenkiama laipsniškai, o pradiniame ligų vystymosi etape nejaučiama jokių simptomų. Tačiau laikui bėgant šie blogi įpročiai gali stipriai pakenkti kepenims, o tai labai pavojinga, nes kepenims neatliekant tinkamai savo funkcijų, visas žmogaus organizmas negali tinkamai funkcionuoti.

1. Piktnaudžiavimas alkoholiu

Alkoholio vartojimas dideliais kiekiais – tai dažniausia kepenų pažeidimų priežastis. Piktnaudžiavimas alkoholiu sumažina kepenų pajėgumą šalinti toksinus iš organizmo.

Taip atsitinka dėl to, kad kepenų veikla sutelkiama į alkoholio pavertimą mažiau toksiška medžiaga, dėl to gresia kepenų suriebėjimas ir uždegimas.

Kepenims mėginant suskaidyti alkoholį, dėl to vykstanti cheminė reakcija gali pažeisti kepenų ląstelės, o po ilgai trunkančio piktnaudžiavimo alkoholiu, šie pažeidimai gali sukelti kepenų cirozę, dėl kurios kepenys nustoja funkcionuoti.

Kadangi dėl per didelio alkoholio kiekio vartojimo žūsta kepenų ląstelės, atkuriant šias ląsteles galimos mutacijos, nuo kurių gali pradėti formuotis vėžys.

2. Piktnaudžiavimas vaistais

Kadangi kepenys skaido mūsų suvartojamas medžiagas, įskaitant ir vaistus, žoleles ir maisto papildus, per didelis tam tikrų vaistų vartojimas gali laipsniškai kenkti kepenims. Žala gali svyruoti nuo nedidelės iki visiško kepenų suardymo. Kepenims gali kenkti ne tik įprastiniai vaistai, tačiau taip pat žolelės ir maisto papildai.

Vienas iš geriausiai žinomų kepenis pažeisti galinčių vaistų – acetaminofenas. Dažnai šis vaistas parduodamas be recepto. Taip pat acetaminofeno dedama į vaistus peršalimo ligoms ir gripui gydyti. Šis vaistas yra saugus, tačiau per didelis vienkartinis šio vaisto suvartojimas ar didelės šio vaisto dozės vartojimas be perstojo keletą dienų gali pažeisti kepenis.

Tam tikri žolelių pagrindu pagaminti vaistai bei natūralūs maisto papildai, vartojami dideliais kiekiais, taip pat gali pakenkti kepenims. Pavyzdžiui, gerai žinoma, kad kepenys užteršiamos dėl per didelio vitamino A vartojimo.

Dėl šios priežasties rekomenduojama atidžiai perskaityti bet kurio vaisto ar maisto papildo informacinį lapelį ir atsižvelgti į galimą pavojų kepenims.

3. Rūkymas

Rūkymas automobilyje
Rūkymas – tai vienas iš įpročių, kurių būtina atsikratyti, norint būti sveikam. Šis žalingas įprotis netiesiogiai kenkia kepenims. Toksiškos cigarečių dūmuose esančios cheminės medžiagos galiausiai pasiekia kepenis ir sukelia oksidacinį stresą, dėl kurio kepenys ima gaminti kepenų ląsteles žalojančius laisvuosius radikalus.

Oksidacinis stresas taip pat sukelia fibrozę – procesą, kai kepenys pagamina perteklinius į randinius panašius audinius, o tai gali stipriai neigiamai veikti kepenis.

Visos šios toksiškos cheminės medžiagos laikui bėgant sumažina kepenų funkciją, todėl jos ima funkcionuoti nebe taip efektyviai ir prasčiau pašalina toksinus iš organizmo.

4. Miego trūkumas

„Journal of Anatomy“ leidinyje išpublikuotas tyrimas parodė, kad miego trūkumas gali sukelti oksidacinį stresą kepenims.

Dar vienas Pensilvanijos universiteto mokslininkų atliktas tyrimas parodė, kad pamaininį darbą dirbantys asmenys ir miego trūkumą patiriantys asmenys dažniau susiduria su nutukimu, serga diabetu, širdies ir kitomis ligomis.

Mokslininkai išsiaiškino, kad miego trūkumą jaučiančių asmenų kepenys neperdirba tinkamai riebalų, todėl jie kaupiasi organizme. Tai įrodo, kad tinkamam žmogaus organizmo funkcionavimui būtinos sveikos kepenys.

Miegant žmogaus organizme vyksta atstatomieji procesai, todėl būtina tam skirti 8 valandas, nes miego trūkumas kenkia nuodingų medžiagų pašalinimo iš organizmo procesui ir pažeidžia kepenis.

5. Nutukimas ir prasta mityba

Nutukimas susijęs su netinkamais valgymo įpročiais, o laikui bėgant dėl nutukimo gali būti pažeidžiamos kepenys. Valgant nesveiką maistą dideliais kiekiais kepenyse atsiranda riebalų perteklius – tai vadinama nealkoholine suriebėjusių kepenų liga (NAFLD).

Sveikos kepenys padeda perdirbti ir sureguliuoti cukraus ir riebalų kiekį kraujyje, tačiau dėl nutukimo kepenys yra apkraunamos per daug, todėl pradeda riebalų perteklių kaupti savo ląstelėse.

Tai įvyksta, nes daugiau nėra kitos vietos kaupti riebalų perteklių arba kepenims nepavyksta šių riebalų suskaidyti. Laikui bėgant dėl per didelio riebalų kiekio kepenyse gali kilti uždegimas, o kepenų ląstelės gali būti pažeistos.

Maisto produktai, kurių rekomenduojama vengti

Per didelis perdirbtų maisto produktų, kurių sudėtyje daug konservantų, priedų, sintetinių saldiklių ir skonio stipriklių, vartojimas kenkia kepenims, nes šiam organui sudėtinga apdoroti maistą, kuriame gausu cheminių medžiagų.

Perdirbtuose maisto produktuose daug druskos, kuri ne tik didina kraujospūdį, tačiau taip pat gali sukelti kepenų suriebėjimo ligą, turėti įtakos skysčių kaupimuisi kepenyse ir tinimui.

Dėl nepakankamo antioksidantų – vaisių, žalumynų ir daržovių – vartojimo organizmas negauna pakankamo beta karotino, vitaminų C ir E, cinko ir seleno kiekio, būtino palaikyti kepenis sveikas.

Daugiausiai iš mėsos pasisavinamas vitaminas B12 būtinas tinkamai tulžies cirkuliacijai. Visi B grupės vitaminai svarbūs sklandžiam kepenų vykdomam organizmo detoksikavimo procesui.

Šios grupės vitaminų yra džiovintuose vaisiuose ir riešutuose, kiaušinių tryniuose, paukštienoje, žuvyje, ankštinėse daržovėse ir ruduosiuose ryžiuose.

Taip pat tinkamam kepenų funkcionavimui reikia lecitino ir sieros. Lecitinas padeda kepenims atsikratyti riebalų. Lecitino gausu kiaušinių tryniuose, ankštinėse daržovėse, kviečių gemaluose ir žuvyje.

Siera reikalinga kepenų vykdomam organizmo detoksikavimo procesui. Jos gausu žuvyje ir liesoje mėsoje, kiaušiniuose, žiediniuose kopūstuose, brokoliuose, kopūstuose, ropėse, svogūnuose, poruose, česnakuose ir džiovintose ankštinėse daržovėse.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (48)