Naujausias tyrimas parodė, kad mes per metus britai išleidžia vidutiniškai 800 svarų (3500 litų) naujiems papildams, kūno treniruotėms ir įvairiausioms dietoms.

Daugybė žmonių ieško stebuklingo vaisto, - sako britų Dietologijos asociacijos narė Sian Porter. - Bet tokios paieškos gali sukelti dar didesnę sumaištį."

"Sveikatingumo mados dažnai pačios sau prieštarauja – pavyzdžiui, neseniai imta garsiai purkštauti dėl didelio cukraus kiekio, esančio sultyse, – ir kartu sulčių spaudimas yra viena iš populiariausių sveikos mitybos tendencijų pastaruoju metu. Žmonės sutrikę, nes nebežino, kas yra iš tikrųjų sveika, o kas – ne".

Be to, kai kurios iš šių sveikatos gerinimo tendencijų mūsų sveikatai ne per daugiausia padeda, o kartais gali netgi pakenkti, teigia ekspertai ir išvardija keletą ultramadingų sveikatos gerinimo madų, kurių, jų manymu, derėtų atsisakyti.

Rizika: pakenkti keliai

Karštoji joga – tai įprasta joga neįprastomis sąlygomis: pratimai atliekami patalpoje, kurioje temperatūra siekia 38–40 laipsnių, o drėgmė sudaro 40 procentų. Pasaulyje yra nemažai tokios jogos gerbėjų, nuo Andy'io Murray'aus iki Gwyneth Partlow. Tokių pratimų šalininkai tvirtina, kad tempimo pratimai neįprastomis sąlygomis praplečia kraujagysles, tonizuoja organizmą.

Esant karštai oro temperatūrai, suveikia kūno vėsinimo mechanizmas ir į odą priteka daugiau kraujo, tad karštis iš kraujo gali pasišalinti per odos paviršių (štai kodėl, kai mums karšta, mes įraustame). Šiluma padažnina pulsą, taip pat gali atpalaiduoti raumenis. Tačiau dėl to galite pasijausti lankstesni nei iš tikrųjų esate ir nesąmoningai pertempti sąnarius, įspėja fizioterapeutė Sammy Margo.

"Esu mačiusi atvejų, kai buvo pažeisti kẽliai dėl konkrečios jogos pozos, vadinamos "virasana", - kuri daroma atsiklaupus ant grindų, suglaudus kẽlius, šlaunimis virš grindų, pėdas patraukus plačiau viena nuo kitos į atskiras puses. Šioje pozoje kẽliai smarkiai įtempiami ir įkaitusioje aplinkoje rizikuojama pertempti raiščius. Esu mačiusi ne vieną atvejį, kai kẽlį dengianti kremzlė plyšdavo."

Rizika; svorio priaugimas

Viena garsiųjų šių metų sveikatingumo tendencijų – suvartojamo cukraus kiekio mažinimas. Ir ne be pagrindo, nes dėl pernelyg didelio cukraus kieko vartojimo didėja širdies ligų, padidėjusio kraujospūdžio, diabeto ir nutukimo rizikos.

Bet vadinamosios sveikos gyvensenos alternatyvos dažnai ne ką geresnės, perspėja Sian Porter.

"Negaliu nuslėpti pasipiktinimo, kai tokie produktai, kaip agavos nektaras, medus, nerafinuotas cukrus, cukranendrių cukrus ar vaisių sirupas yra apibūdinami kaip "sveikas" cukrus – jūsų organizmas neįžvelgs skirtumo tarp šio ir įprasto baltojo cukraus. Organizmas neapdoroja jo kažkaip kitaip, cukrus yra cukrus. Tvirtinama, kad tokie produktai kaip agavos nektaras ar medus suteikia didesnio saldumo nei baltasis cukrus, todėl organizmui užtenka mažesnio šių produktų kiekio. Bet atminkite – šie "sveikieji" cukrūs turi daugiau kalorijų. Todėl teoriškai, jeigu vartosite tokį pat kiekį vadinamojo "sveikojo" cukraus, nemažindami porcijos, jūsų organizmas gaus didesnį kalorijų kiekį".

Rizika: miego trūkumas

Viena iš populiariųjų priemonių, kuria tikimasi numesti svorio – neimti nė kąsnelio į burną nuo šeštos vakaro. Bet jeigu tokia priemonė ir apsaugos jus nuo persivalgymo, gali iškilti kita problema - miego trūkumas.

"Turite stengtis valgyti vakarienę likus maždaug trims valandoms iki miego, toks pasirinkimas būtų idealus, - sako nepriklausomas miego problemų ekspertas Dr. Neilas Stanley'is. – Jeigu vakarieniausite dar anksčiau, būsite per daug alkani, kad užmigtumėte".

Be to, dažna nuomonė, esą miegui įtakos turi tai, ką valgėte, - tai tik mitas – jeigu, žinoma, nevalgote prieš miegą kokio sunkaus maisto.

"Nėra stebuklingų maisto produktų, užtikrinančių gerą nakties miegą", - sako dr. N. Stanely'is.

"Dažnai tenka girdėti, kad idealiausias prieš miegą yra bananai, nes juose yra amino rūgšties triptofano, kurią organizmas galiausia panaudoja melatonino, mieguistumą sukeliančio hormono, gamybai. Tačiau šis procesas nevyksta taip greitai, kad miegui turėtų kažkokios įtakos. Ir, tiesą sakant, triptofano turi beveik kiekvienas baltymų turintis produktas, - net "Big Mac" mėsainis.

Rizika: pakenkiama dantų emalė

Sriubčioti žolelių arbatą ar karštą vandenį su citrina - tai viena iš priemonių, kurių griebiasi žmonės, kurie siekia suliesėti ir laikosi dietos, atsisakydami kaloringos arbatos su pienu ir pagundų užkąsti.

"Žolelių arbatos gali padėti išvengti didesnio kalorijų kiekio, bet jos neigiamai veikia dantis, nes arbatose esanti rūgštis, ypač citrinose, ėda dantų emalį, - sako profesorius Damienas Walmsley'is, britų Gydomosios odontologijos asociacijos mokslinis patarėjas.

Emalė pradeda tirpti mikroskopiniame lygmenyje, kai burnos ertmėje susidaro pernelyg rūgštinė terpė, gali net sukelti dantų skausmą ir padidinti jų jautrumą.

"Kaskart kai suvalgote ar išgeriate ko nors rūgštaus, terpė jūsų burnoje beveik valandą blogai veikia jūsų dantis", - sako Andrew Ederis, Londono Universiteto koledžo gydomosios Odontologijos profesorius.

"Problema nekyla, jeigu jūs tos rūgšties gaunate su tam tikru maistu. Didžiausia žala dantims padaroma tada, kai ilgą laiką arba su reguliariomis pertraukomis gurkšnojamas koks nors rūgštus skystis".

Pasak profesoriaus D. Walmsley'io, jums reiktų gerti tokius gėrimus kaip žolelių arbata (ypač vaisinės arbatos) arba karšta vanduo su citrina, labai atsargiai.

"Gerkite jas tik su maistu, o jos išgėrę, nevalykite dantų mažiausiai valandą", - sako jis.

Be to, ribokite labai rūgštaus maisto porcijas per visą dieną. Jeigu pusryčiams suvalgote greipfrutą, obuolį - vidurdienį, balzaminio acto - per priešpiečius, o vyno taurę - prieš pietus ar po pietų, jūsų burna išlieka rūgštinė didžiąją laiko dalį", - priduria profesorius A. Ederis.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (67)