Specialistai, papasakoję apie stulbinančią neįgalios mergaitės pažangą, sako, kad mažo vaiko drama atskleidė valstybines neįgalių žmonių priežiūros sistemos spragas, - praneša „INFO TV“.

Prieš pusantrų metų coliukės istorija sukrėtė visa Lietuvą, į medikų rankas iš globos namų neįgali septynerių metų mergaitė pateko sverdama vos apie penkis kilogramus. Po ilgo gydymo Kauno klinikose coliukė perduota reabilitacijai į Kauno Vaikų reabilitacijos ligoninę „Lopšelis“, čia ir pasiliko.

Neseniai coliukei sukako devyneri. Dabar mergaitė sveria 15,5 kg, tai triskart daugiau, nei prieš pusantrų metų. Smulkučio sudėjimo mergaitė atrodo lyg kiekvienas ketverių metų vaikas. Pirmus septynerius gyvenimo metus coliukė buvo maitinama per zondą, dabar mergaitė trintą maistą jau šaukšteliu valgo pati.

„Info dienai“, vaikų reabilitacijos centro „Lopšelis“ direktorė Audronė Prasauskienė pasakojo, kad medikai centre iš karto įvardino svarbiausius tikslus.

„Mūsų pirmasis tikslas buvo pirmiausiai sutvarkyti maitinimą, anksčiau vaikas buvo maitinamas tiesiai į skrandį, per stomą. Klinikose ta stoma buvo išimta ir mes kurį laiką diskutavom su chirurgais, ar turėtų būti įdėta nauja stoma, ar mes tęsiame maitinimą per zondą . Galiausiai, milžiniškomis medikų ir viso personalo pastangomis ji pradėjo valgyti šaukšteliu per burną, tai buvo neapsakomas džiaugsmas“ – „Info dienai pasakojo centro direktorė.

Visa gyvenimą per specialius aparatus maitinta ir niekada nevaikščiojusi mergaitė apgobta specialistų rūpesčio – patyrė daug pirmųjų kartų, kuriuos įprastai vaikai patiria per pirmus gyvenimo metus. Vasaros pradžioje Coliukė žengė pirmuosius žingsnius. Medikė „Info dienai“ papasakojo, kad coliukę vaikščioti suviliojo kiti vaikai.

„Juokaujame, kad pritaikėme balų terapiją. Buvo labai graži diena, šilta, po lietaus, vaikai išėjo į lauką su botais pasitaškyti po balas, coliukei buvo taip smagu žiūrėti, kad nuėjo pati taškyti balų“, – A. Prasauskienė pasakojo „INFO TV“.

Nors mergaitės pažanga – milžiniška, medikai sako stebuklo nepadarę. „Mes padarėme tai, ką turėjome padaryti. Didžioji dalis būklių, kurias turi sutrikusios raidos vaikai, yra labai retos. Žmogui, kuris su tuo nesusidūręs, žinoti, kaip elgtis, ką daryti, yra labai sunku. Sistema tokią pagalba ir šiai mergaitei ir kitiems tokiems vaikams turi garantuoti kur jie begyventų“, – teigia medikė A. Prasauskienė.

Anot A. Prasauskienės, coliukė tapo ne atskirų asmenų, o ydingos sistemos auka. Tokių vaikų, turinčių sunkią negalią, Lietuvoje daug, ir, medikės akimis, visi jie galėtų gyventi kur kas kokybiškesnį gyvenimą, jei turėtų tokią medicininę priežiūrą, kokią pastaruosius metus turi coliukė.

„Tai nereiškia, kad visi socialinės globos namai turi turėti tokias įstaigas šalia savęs, tiesiog turėtų būti sistema, kuri pririštų įvairias globos įstaigas prie tokių centrų – ar Kaune, ar Klaipėdoje, ar bet kur kitur. Tada tie vaikai gautų pagalbą tų specialistų, kurie išmano savo darbą, ir iš tiesų gali padaryti tai, ką reikia“, – A. Prasauskienė sakė „Info dienai“.

Iš Kauno kūdikių namų „Lopšelis” coliukė netrukus turėtų būti perkelta į kitą globos įstaigą, nes kūdikių namuose, pagal įstatus, turėtų gyventi vaikai iki 7-erių metų. Medikai teigia, kad coliukė gali pažengti dar toliau – išmokti gestų kalbos, tobulėti. Tačiau, jei mergaitė negautų kompetetingos priežiūros, procesas gali būti atvirkščias.