Jau seniai žinoma, kad bėgimas naudingas žmogaus sveikatai. Sveikatos specialistai teigia, kad reguliariai bėgiojant didinama ištvermė, stiprinama organizmo imuninė sistema bei gerinamas raumenų tonusas. Bėgimo treneris pastebi, kad bėgiojant ypač svarbu laikytis tam tikrų taisyklių.

„Pirmiausiai taisyklingas bėgimas yra planuotas, negalima bėgti bet kaip – atsistoti ir tiesiog rauti. Dažniausiai pradedantys bėgikai daro pora klaidų – bėga per greitai ir dėvi netinkamą avalynę. Bėgti su krepšinio bateliais ar su teniso avalyne nėra tinkama, nes tuomet daromi truputį kitokie judesiai, apkraunami keliai, sąnariai ir pan. visai kitais dalykais. Taigi svarbu avalynė ir tinkamas greitis“, – sako bėgimo treneris Karolis Urbelionis.

Pradedantiems bėgioti treneris rekomenduoja rinktis nedidelio intensyvumo treniruotes pamažu didinant krūvį. Kvėpuoti reikėtų tolygiai, kad žmogus bėgdamas galėtų laisvai kalbėti. Po apšilimo vertėtų atlikti mankštą ar tempimo pratimus. Bėgimo instruktorius taip pat siūlo skirti dėmesio taisyklingai kūno padėčiai ir kūno judesiams.

„Pavyzdžiui, žmonės bėga nemojuodami rankomis, tarsi kojos juos neša, o rankas laiko prie krūtinės ir panašiai. Realiai rankos mostas turėtų atmoti kojos mostą, tai yra labai svarbu. Negalima neštis rankų prie krūtinės, nes kuo daugiau pašalinių judesių padarai ir kuo ilgesnę distanciją bėgi, tuo greičiau pavargsti. Kitaip sakant, išeikvoji savo energijos resursus.

Žingsniai turėtų būti gana nedideli ir turėtum bėgti labiau nuo vidurio arba priekinės pėdos dalies, ne kulno – tai yra ne kulnas pirmiau paliečia žemę, o pėdos vidurys arba priekinė pėdos dalis“, – aiškina K. Urbelionis.

Bėgimo malonumą atradę treniruočių dalyviai pasakoja, kad norint pradėti reguliariai bėgioti svarbu atkreipti dėmesį į tinkamą aprangą ir atsižvelgti į savo fizinę būklę.

„Svarbiausi dalykai – bendras fizinis pasiruošimas, reikia tiesiog įvertinti savo fizinę būklę. Kitas labai svarbus dalykas – bėgimo bateliai, tinkama apranga. Kaip sakoma, nėra netinkamo oro, yra netinkama apranga. Į tai labiausiai reikėtų atkreipti dėmesį. Ir tikriausiai labai svarbus dalykas yra taisyklinga mityba – reikia prisižiūrėti, ką valgai, kad paskui nebūtų didelė kančia sukti ratus, pavyzdžiui, Vingio parke“, – sako bėgimo treniruotės dalyvis Egidijus.

„Iš pradžių reikėtų motyvacijos, kodėl to reikia. Kai nusistatai tikslą, motyvą, kodėl tau to reikia, tada žengi žingsnį po žingsnio ir galiausiai tai tampa maloniu įpročiu. Siūlau nedvejoti, susikurti tam tikrą motyvą ir pradėti“, – siūlo bėgimo treniruotės dalyvė Rasa.

Norintieji pasimokyti bėgimo subtilybių kviečiami apsilankyti Vingio parke vykstančiose nemokamose treniruotėse. Čia bėgikai renkasi pirmadieniais, trečiadieniais ir penktadieniais 18 valandą prie estrados.