Tačiau ir dabar ne visi gali pakęsti vaiko juoką ar siūbuojančios sūpynės garsus, kurie pro pravirus buto langus sklinda iš kiemo.

Dainų rajono bendruomenės pirmininkas Virgilijus Balčius neapsikentė kone dvejus metus gaunamų vienos gyventojos skundų, kuriuose – pretenzijos dėl vaikų žaidimų aikštelės: esą iš ten nuolatos sklinda vaikų keliamas triukšmas, neleidžiantis ramiai gyventi bei keliantis žalą sveikatai.

Gal vaikams užrišti burnas

„Gavau iš vienos ponios pareiškimą dėl vaikų žaidimų aikštelės, kuris pačios buvo nusiųstas ir į Šiaulių miesto savivaldybę. Prieš dvejus metus pastatėme žaidimų aikštelę pėsčiųjų take – viešojoje erdvėje, ne kieme. Tad šiai poniai labai trukdo klykaujantys vaikai. Pasirodo, ne jai vienai – ji perėjo namo gyventojus, surinko parašus ir pridėjo nuotraukas. Tai didieji nusikaltėliai, kurie jai neduoda miegoti dienos metu“, - nedidukės žaidimų aikštelės nuotraukas rodo pirmininkas.

Pasak jo, vietos bendruomenių taryba gauna apie 10-15 prašymų, kad kiemuose būtų pastatytos vaikų žaidimų aikštelės.

„Bet mes nestatome, kad nenutiktų taip, jog pastatyta vienam kiemui, o kitam – ne. Vardan to, kad nesukiršintume žmonių, statome viešosiose erdvėse. O moteris pareiškime analizuoja lapų šlamėjimo ir kitas leistinas ir neleistinas garso stiprumo normas. Pasakoja, kaip ir kada šis triukšmas veikia sveikatą“, - sako pirmininkas.

V. Balčius ironiškai klausia: gal reikia vaikams užrišti burnas ir tik tuomet leisti į žaidimų aikšteles. Negana to, pareiškime teigiama, kad vaikai laksto žaisdami pievoje, esančioje po daugiabučio langais, kaip jie drįsta pažeisti aikštelės ribas ir taip savivaliauti žaliajame plote.

Teritorija ir taip nyki

Aikštelė turinti ir kitų trūkumų: pareiškime skundžiamasi, kad ten vakarais, pusiaunakčiais renkasi jaunimas – vartoja alkoholį ar rūko, o policijos reidai prieš tokį jaunimėlį – bejėgiai.

„Aš sakau – žmonės patys turi būti pilietiški ir skambinti policijai. Nejaugi bendruomenės pirmininkas turi atsistoti aikštelėje su šautuvu ir saugoti jūsų ramybę? Juk atvažiavus vieną sykį, antrą, po trečio ten nebesirinktų toks jaunimas“, - sako pirmininkas.

Esminis moteriškės pareiškimo prašymas miesto valdžiai – iškeldinti žaidimų aikštelę kitur.

A. Staponkaus nuotr.
„Nejaugi ją iškelsiu į kitą vietą, juk kitai poniai nepatiks, po to dar kitai ir taip kilnosiu per visus Šiaulius. O Savivaldybė atsakys – kad nėra galimybių iškelti“, - tikina pirmininkas. Gal suinteresuotiems gyventojams ir pasidarytų vienu kitu decibelu tyliau. Tačiau ką žmonėms apskritai veikti tuščiose ir nykiose miesto erdvėse, kur nėra jokių gyvybės ženklų?

„Mes aikštelę statėme specialiai ant Architektų gatvės kampo, kad galėtume aplinkiniams vaikams ir jų tėvams pagerinti gyvenimo kokybę. Šis kampas yra apleistas – nėra parduotuvių, autobusų stotelių, Architektų ir Gardino gatvės labai niūrios. Norėjome pagerinti infrastruktūrą, kad atsirastų bent koks judėjimas“, - sako V. Balčius.

Pamirštame, kad patys buvome vaikai

Šiaulių visuomenės sveikatos centro Visuomenės sveikatos saugos kontrolės skyriaus vedėjas Andrius Vyšniauskas spėja, kad ta pati moteris ir konsultavosi dėl vaikų žaidimų aikštelės.

„Šiemet ir praėjusiais metais žmonės nesikreipė dėl tokios problemos. Bet mes nelabai ką ir pamatuosime. Matavimus galime atlikti, jeigu vyksta kažkokia ūkinė, komercinė veikla. Nemanau, kad vaikų skleidžiamas triukšmas gali kelti žalą sveikatai. Visi augome, visiems reikėjo ir pažaisti, ir pasisupti. Gal greitai pareiškėja pamiršo, kad kadaise irgi buvo vaikas. Jei aikštelė ten turi būti pagal numatytą planą, tai jokių problemų neturėtų kilti“, - komentuoja A. Vyšniauskas.

Šiaulių miesto savivaldybės Vaiko teisių apsaugos skyriaus vyriausioji specialistė Alina Smalinskienė primena, kad vaikų žaidimų aikštelės padeda užtikrinti vaikų ugdymosi poreikius – taip sudaromos galimybės žaisti, bendrauti su kitais vaikas, išbandyti naujus užsiėmimus, lavėti.

„Čia mezgasi ir vaikų socialiniai santykiai, o tai, be abejonės, yra būtina sveikam vaiko vystymuisi bei pasirengimui gyventi visuomenėje. Natūralu, kad vaiko ir suaugusio žmogaus poreikiai ir interesai skiriasi, tačiau tiek nacionaliniu, tiek tarptautiniu mastu yra pripažįstama, kad sprendžiant bet kokį su vaiku susijusį klausimą pirmiausia turi būti atsižvelgiama į vaiko interesus“, - sako A. Smalinskienė.

Tai – Šiaulių pėsčiųjų bulvare esanti kur kas didesnė vaikų žaidimų aikštelė. Įdomu, kokį košmarą turėtų išgyventi greta jos esančio namo gyventojai?