Pernai registruoti 10,3 chlamidinės infekcijos ir 9,1 sifilio atvejo 100 tūkstančių gyventojų.

Kaip naujienų agentūrai ELTA teigė Lietuvos sveikatos mokslų universiteto docentė, Kauno klinikų Odos ir venerinių ligų klinikos Infekcinių ir uždegiminių odos bei gleivinės ligų sektoriaus vadovė dr. Vesta Kučinskienė, stebima sifilio sergamumo didėjimo tendencija tarp vyrų, turinčių lytinių santykių su vyrais. Taip pat stebimi šios ligos protrūkiai tarp asmenų, teikiančių seksualines paslaugas, bei tarp migrantų.

„Labai gaila, kad nepavyksta išvengti įgimto sifilio atvejų. Nors ir vyksta teisės aktais reglamentuota nėščiųjų patikra dėl sifilio, beveik kiekvienais metais diagnozuojama po 1 ar 2 tokius atvejus Lietuvoje. Pernai buvo patvirtinti 2 įgimto sifilio atvejai", - sakė Eltai dr. V. Kučinskienė.

Chlamidinės infekcijos sergamumo padidėjimas gali būti siejamas su padažnėjusiais šalyje vykstančiais epidemiologiniais tyrimais, kurių metu pacientams ar tiesiog norintiems pasitikrinti dėl lytiškai plintančių infekcijų, siūlomas nemokamas ištyrimas. Daugiau žmonių ateina išsitirti, - daugiau susirgimų išaiškinama. Kitu atveju, Lietuvoje tikslus ištyrimas dėl chlamidinės infekcijos molekuliniais tyrimais yra mokamas.

„Tokius tyrimus dėl chlamidinės ir mikoplazminės infekcijos atliekame ir Kauno klinikų universitetinėje ligoninėje. Kai gaunami tyrimų rezultatai, ligonius konsultuoja patyrę mūsų klinikos dermatovenerologai", - aiškino Odos ir venerinių ligų klinikos sektoriaus vadovė doc. V. Kučinskienė.

Medikų teigimu, sergamumas gonorėja pastarųjų penkerių metų laikotarpiu Lietuvoje mažėjo: 2013-aisiais registruoti 6,4 šios ligos atvejo 100000 gyventojų.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (16)