"Griežtai atmetu mintį, kad tai pinigų švaistymas - jei mes grąžinsime į gyvenimą kad ir dešimt narkomanų, manau, kad tai verta įdėtų pastangų ir lėšų. Be to, aš manau, kad rezultatai yra geresni nei kai kurių žmonių skleidžiama nuomonė, kad tas metodas yra tik tolesnis narkomanijos palaikymas. Vis dėlto pasaulio medikų patirtis rodo, kad nors taip ir neišgydomi narkomanai, bet, be abejonės, ši programa jiems padeda ir turime ta patirtimi naudotis", - kalbėjo V.Adamkus ketvirtadienį Kauno apskrities priklausomybės ligų centre surengtoje spaudos konferencijoje.

Jo teigimu, visiems specialistams reikia bendromis pastangomis tobulinti metadono programos įgyvendinimą. "Turime kuo greičiau atkreipti į tai dėmesį ir spręsti narkomanijos problemą", - sakė jis.

Ketvirtadienį apsilankęs Kauno rajone esančioje priklausomybės ligų reabilitacijos bendruomenėje "Sugrįžimas" ir Kauno apskrities priklausomybės ligų centre prezidentas pabrėžė, kad valstybinės organizacijos turėtų glaudžiau bendradarbiauti ir tarpusavyje, ir su nevyriausybinėmis įstaigomis, tokiomis kaip "Sugrįžimas", taip pat būtina labiau stiprinti buvusių narkomanų reabilitacijos sistemą, padėti jiems grįžti į visuomenę

Tuo tarpu Sveikatos reikalų komiteto pirmininkės pavaduotojo konservatoriaus Antano Matulo teigimu, Lietuvoje metadono programa vykdoma nesivadovaujant jokiomis metodikomis bei yra blogai koordinuojama. Ji skiriasi nuo analogiškų programų, taikomų kitose pasaulio šalyse.

"Galima teigti, kad dalis narkomanų naudojasi galimybe už valstybės pinigus nemokamai gauti narkotikų pakaitalų", - BNS yra sakęs A.Matulas.

Jo teigimu, kitose šalyse metadonas narkomanams skiriamas 2-4 savaites mažinant dozes iki nulio, tuo tarpu Lietuvoje narkomanai metadoną vartoja po 4-6 metus, o dozės nuolat didinamos.

A.Matulas pabrėžė, kad tik 1,5 proc. Klaipėdos ir Vilniaus narkomanų, dalyvaujančių metadono programoje, vėliau atsisako narkotikų.

Šiuo metu metadono programos vykdomos Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, Panevėžyje ir Druskininkuose. Iš viso šioje programoje dalyvauja apie 400 žmonių.

Tačiau Kauno apskrities priklausomybės ligų centro direktorius Tautvydas Zikaras susitikime su šalies vadovu minėjo, kad iš 83 metadono pusmečio programoje dalyvaujančių pacientų 41 dirba, 2 mokosi. Iš 20 pacientų, dalyvaujančių vieno mėnesio programoje, dirba 11.

"Tai rodo, kad metadono programa efektyvi", - mano direktorius. Jo teigimu, programoje norėtų dalyvauti apie 300 besikreipiančių žmonių, tačiau čia "vykdoma griežta atranka ir dalyvauja tik tie, kuriems to tikrai reikia, tai yra asmenys, narkotikus vartojantys daug metų".

Specialistų teigimu, norint patenkinti narkotikų poreikį, narkotikų vartotojas per dieną narkotikams turi išleisti vidutiniškai apie 50 litų.

Iki šių metų sausio 1 dienos Lietuvoje oficialiai užregistruota daugiau kaip 5 tūkst. injekcinių narkotikų vartotojų.

Prognozuojama, kad iš tiesų jų yra daugiau - 7-11 tūkst.

Prezidentas V.Adamkus ketvirtadienį dar susitiko su Kauno arkivyskupu Sigitu Tamkevičiumi, apsilankys dienos priklausomybės ligų reabilitacijos centre "Gyvybės versmė", susitiks su Kauno rajono Samylų seniūnijos bendruomene.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)