"Laimo liga ypatinga tuo, kad nesigydant vėlyvieji jos požymiai - nervų sistemos, atramos ir judėjimo aparato, širdies, odos, akių pakenkimai gali išryškėti po metų ir dar vėliau, kai žmogus jau seniai pamiršęs erkės įsisiurbimą",- sakė KVSC gydytoja epidemiologė Irena Bulsienė.

Visuomenės sveikatos specialistai primena, kad erkės balandį pradeda aktyviai ieškoti aukų ir nenurimsta iki spalio mėnesio. Įsisiurbus užkrėstai erkei, žmogus dažniausiai suserga erkiniu encefalitu arba Laimo liga, kurios negydomos gali komplikuotis.

Pernai Laimo liga sirgo 316 kauniečių ir 473 Kauno apskrities gyventojai, Lietuvoje - 1246. Daugiau kaip pusė ligonių - moterys.

Kita, pavojingesne erkių platinama erkinio encefalito liga pernai susirgo 49 kauniečiai ir 149 apskrities gyventojai, daugiau kaip pusė jų - vyrai. Lietuvoje užregistruoti 425 šios ligos atvejai.

KVSC duomenimis, 2003 metais pagal sergamumą erkiniu encefalitu Lietuva užėmė pirmą vietą Europoje, taip pat daug šios ligos susirgimų registruojama Suomijoje ir Lenkijoje.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją