Kaip pasikeitė moterys

Pasak gydytojo psichoterapeuto, individualios psichologijos analitiko, seksologo Viktoro Šapurovo, per pastaruosius dešimtmečius lytinių santykių tendencijos gerokai pasikeitė. Pavyzdžiui, moterys šioje srityje tapo gerokai reiklesnės, turi daugiau reikalavimų vyrams.

V. Šapurovas
Taip pat pasikeitė seksualinių sutrikimų statistika. Prieš kokius 30 metų tarp moterų buvo sutinkamas tik pirminis vaginizmas (sutrikimas pasireiškia nevalingais raumenų, supančių makšties angą, spazmais, kurie atsiranda dėl mėginimo įsiskverbti į makštį, dėl to neįmanoma turėti lytinių santykių). Šis sutrikimas kamuodavo moteris, kurios buvo patyrusios seksualinę prievartą arba grėsmę ją patirti. Šiuo metu labai paplito antrinis vaginizmas, atsirandantis dėl moters nenoro mylėtis. Kadangi dauguma moterų vartoja kontracepciją, jos nebegali pasiteisinti nenorinčios mylėtis todėl, kad bijo pastoti. Taigi tiesiogiai apie savo jausmus jos vyrui nepasako, tačiau tai praneša kūnas.

„Idealiu atveju moteris kiekvieną kartą turėtų pasiekti plato lygį (tai maksimalus susijaudinimas, nesiekiantis orgazmo) ir bent 80 proc. lytinių aktų turi pasibaigti orgazmu. Dar ir šiandien yra likučiai vaginalinio orgazmo ideologijos – vis dar manoma, kad vaginalinis orgazmas – teisingas orgazmas, o klitorinis – kažkoks negeras, nors 60-70 proc. moterų negali patirti vaginalinio orgazmo ir patiria būtent klitorinį.

Beje, moteriai gamtos apskritai neskirta patirti orgazmą. Vyrui jis yra būtinas, kadangi reikia sėklą išlieti, o moteriai orgazmo galimybė atsirado tik dėl to, kad kūrybingose porose panaudojamos jautrios zonos, kurios ją atveda iki orgazmo. Ir vieno atsakymo, kai turėtų vykti lytinis aktas, nėra. Anksčiau maniau, kad glamonių periodu reikia pirmiausia užtikrinti, kad moteris patirtų orgazmą. Tačiau yra porų, kurioms geriau daryti priešingai. Taip pat yra 20 proc. moterų, kurios patiria tik didelį susijaudinimą, bet orgazmo nepatiria. Nepaisant to, jos jaučiasi labai laimingos, nes jos psichologiškai orgazmas visai nebūtinas. Dažnai tai motiniškos moterys, kurios ir savo vyrą globoja tarsi vaiką, rūpinasi, kad jis būtų visada patenkintas. Taip pat yra tam tikras procentas moterų, kurioms lytinis gyvenimas labai svarbus tik iki pastojimo. Gimus vaikui kaip nukertama – ji išsisukinėja nuo sekso arba išsiskiria“, - pasakojo seksologas.

Daugėja vyrų, kuriems užtenka masturbacijos

Kita nauja tendencija – visoje Europos kultūroje šiuo metu pastebimas vyrų atšalimas seksui. Taip yra todėl, kad moters kūnas dėl kontracepcijos ir liberalesnio požiūrio į seksą tapo daug labiau prieinamas.

„Ypač ši problema išryškėja, jei poros, be sekso, nesieja kiti dalykai. Mano manymu, pirmieji 20 lytinių aktų skirti tam, kad būtų sukonstruotas moters orgazmo mechanizmas ir sėkmingo poros seksualinio gyvenimo modelis. Jeigu tai neįvyksta, prasideda partnerių atitolimas. Beje, procentas vyrų, kurie ieško meilužių, sumažėjęs. Nemažai vyrų visiškai pasitenkina pornografija kompiuteryje ir masturbacija. Ir nieko jiems daugiau nereikia. Tai daug paprasčiau nei lytinis aktas su partnere. Beje, dabartiniams vyrams, kas taip pat nauja, jau labai retai reikia aiškinti apie būtinybę lytinio akto metu paglamonėti partnerę, kad ji patirtų orgazmą. Per 90 proc. vyrų suvokia, kad jo vyriškumas pasireiškia ne tik tuo, kad gali atlikti lytinį aktą, bet pirmiausiai tuo, kad jo partnerė patiria orgazmą. Užtikrinti partnerės orgazmą – aukščiausiais vyriškumo lygis. Ir kai jis mato, kad moteris vis nepatenkinta ir jau netgi reikia prašinėti sekso, palaipsniui atitolsta. O savęs prašyti nereikia.

Taip susidarė net visas vyrų, paprastai pakankamai išsilavinusių, sluoksnis. Jie neieško kitų moterų, bet masturbuojasi patys. Dažniausiai tai išsilavinę vyrai. Kodėl jie nesusiranda meilužės? Gal juos stabdo moralinės nuostatos – pagal kolektyvinę pasąmonę būti neištikimam nemoralu. Kiti galbūt tiesiog tingi kažko ieškotis. Nors net ir masturbuodamiesi nemažai vyrų jaučia darantys kažką bloga, bet tai vis tiek geriau nei būti neištikimam. Taip pat teko matyti vyrų, kuriems lytiniai santykiai visai neaktualūs. Su moterimis jie bendrauja tik internetu, kai kurie jų net nesimasturbuojasi. Galbūt jie sublimuojasi darydami karjerą arba jiems užtenka bendravimo socialiniuose tinkluose, kadangi internetu galima užmegzti labai artimą ryšį – susidaro psichologinis intymumas, kuris pakeičia seksualinį“, - svarstė pašnekovas.

Kodėl gimdymo metu geriau kirpti tarpvietę nei laukti, kol ji plyš

Pasak V. Šapurovo, tikras išbandymas poros lytiniam gyvenimui yra moters gimdymas. Mat po gimdymo 50 proc. atvejų partneriams tenka pertvarkyti lytinį gyvenimą, kadangi pasikeičia motes lytinių organų išsidėstymas, elastingumas, funkcionavimas. Po natūralaus gimdymo niekada viskas nebūna taip pat, kaip iki tol, kadangi įvyksta anatominiai pokyčiai. Pavyzdžiui, gimdos kaklelis atsiduria kitoje vietoje, o galbūt sąlytis su juo buvo svarbus taškas. Tuo tarpu lytiniai santykiai po gimdymo ypač svarbūs, kadangi atsiradus naujam žmogeliui, kuris šeimoje užima pirmą vietą, partneriai neturi prarasti vienas kito, jie turi būti kartu visomis prasmėmis, kad ir toliau galėtų džiaugtis vienas kitu.

Gana dažna natūralaus gimdymo, kurio metu įvyksta tarpvietės plyšimai, komplikacija – šlapimo nelaikymas, kuris gali trukti epizodiškai, bet gali tapti ir lėtine ar gilėjančia problema.

„Moters kūnas yra ypatingai dėmesio centre, jis patiria poroje didesnį dėmesį nei vyro kūnas, todėl moteris, patirianti problemų dėl šlapimo nelaikymo, jaučiasi labai blogai. Šiuo atveju neišvengiamas nukenčia savivertė, nors sutrikimo priežastis – fiziologinė, medicininė. Tokiu atveju santykius su partneriu galima grįsti tik pilnu pasitikėjimu savimi ir partneriu, kaip ir kiekvieną kartą, kai žmogus yra ar jaučiasi neįgalus,. Juk apsišlapinti viešoje situacijoje mūsų visuomenėje absoliučiai nepriimtina. Todėl tęsti santykius su partneriu įmanoma tik tuo atveju, jei partneris priima šį sutrikimą. Tačiau didesnė sėkmės dalis priklauso nuo to, kaip pati moteris vertina šią situaciją. Jei ji pati nusivertina, didelė tikimybė, kad ir partneris ją atstums. Slėpti šią problemą nuo seksualinio partnerio – labai pragaištingas kelias, juolab kad ir su šlapimo nelaikymu galima turėti pilnavertį gyvenimą, tik reikia tam tikrų papildomų sąlygų, pavyzdžiui būtina nusiprausti prieš aktą, prieš ir po jo nueiti į tualetą. Tačiau tai taikytina ir sveikiems žmonėms“, - teigė seksologas.

Kadangi šlapimo nelaikymas dažnai būna dėl tarpvietės plyšimo, planuojant gimdymą, pasak V. Šapurovo, reikia tai turėti omenyje. Galima net iš anksto aptarti su medikais, kad atsiradus plyšimo pavojui, geriau kirpti. Mat plyšta tose vietose, kuriose audiniai yra silpniausi, ir į tas vietas gali būti įtrauktas šlapimo kanalas.

„Jei norisi gyventi kartu laimingai ir ilgai, reikia rūpintis, kad moteris galėtų mylėtis ir po gimdymo. Kita vertus, šiandien reta moteris numoja ranka į savo poreikius ir rūpinasi tik vyru. Jeigu problemos jau nepavyko išvengti, šiandien yra daug priemonių, kurių dėka galima pasiekti, kad tai netrukdytų gyventi. Beje, šlapimas yra sterilus, bemikrobis tirpalas. Taigi jis pavojaus sveikatai nekelia. O ir nemalonus kvapas atsiranda ne iš karto, o jam įsigėrus į audinius ir išdžiuvus. Taigi šiuo atveju atvirumas – vienintelis išsigelbėjimas. Užuot žaidus slėpynes, geriau tuomet tegu vyras greičiau pabėga, jeigu jau negali priimti situacijos. Moteriai bus proga greičiau susitvarkyti savo asmeninį gyvenimą. Iš mano pažįstamų tarpo tikrai ne viena moteris yra patyrusi šlapimo nelaikymą po gimdymo, tačiau gyvenimą susitvarkė visai sėkmingai su kitu partneriu. Tarkime, nors vienai iš kų šlapimo nelaikymo problema liko, lytinis jos gyvenimas tęsėsi iki pat senatvės“, - pasakojo pašnekovas.

Pasak viešosios įstaigos „Inkocentras“ vadovės Jurgos Misevičienės, jei po gimdymo kirpimas arba plyšimas gražiai susiūtas, atsiradusi šlapimo nelaikymo problema paprastai greitai susitvarko. Pašnekovė patarė moterims jau prieš gimdymą daryti Kėgelio pratimus, stiprinančius tarpvietės raumenis. Taip pat juos galima pradėti daryti praėjus po gimdymo 1-2 dienoms, kai jau įmanoma sutraukti tarpvietės raumenis.

Sveikatos žurnalistų asociacijos ir viešosios įstaigos „Inkocentras“ iniciatyva į lietuvių kalbą išversta knyga „Kaip gyventi su inkontinencija“, kurioje su šia problema susiduriančios tiek moterys, tiek vyrai ras daug patarimų, kaip palengvinti simptomus, kurie neišvengiamai blogina gyvenimo kokybę.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1102)