Vienas tyrimas parodė, kad nejudrus gyvenimo būdas padidina šios ligos riziką, ar moteris būtų liekna, ar apkūni, rašo dailymail.co.uk. 

Tyrėjai perspėja lieknas moteris, kad jos pernelyg nenusiramintų, nes sportuoti reikia ir neturint antsvorio

Palaikyti fizinį aktyvumą padeda net tokia kasdienė veikla kaip buities darbai ar judrūs žaidimai su vaikais, sakė mokslininkai per visame pasaulyje garsią konferenciją, skirtą nutukimo problemai.
Švedijos tyrėjai pabrėžė, kad tapti fiziškai aktyvesniam niekada ne vėlu. 

Tyrimo metu buvo apklausta daugiau kaip 19 tūkst. moterų, kurių amžiaus vidurkis siekė 56 metus. Jos turėjo atsakyti į klausimus apie savo sveikatą ir gyvenimo būdo įpročius, įskaitant fizinį aktyvumą. Po 13 metų tos pačios moterys buvo apklaustos antrą kartą.   

Per tuos metus krūties vėžys buvo diagnozuotas maždaug 900 tyrimo dalyvių. 

Duomenų analizė parodė, kad rizika susirgti šia liga aiškiai priklausė nuo fizinio aktyvumo.   

Toms moterims, kurios sportavo mažiausiai, tikimybė susirgti krūties vėžiu buvo 40 proc. didesnė negu toms, kurios sportavo daugiausia, teigė mokslininkai per Tarptautinį nutukimo kongresą.
Itin svarbu tai, kad sąryšis su fizine veikla galiojo bet kokio svorio moterims.

Nutukimo gydytoja Ylva Trolle Lagerros iš Karolinskos instituto Stokholme sakė: „Fizinis aktyvumas vis tiek gali sumažinti krūties vėžio riziką, net jei esate normalaus svorio“.   

Ji pridūrė, kad moterims visai nebūtina prakaituoti sporto salėse: sportą kuo puikiausiai gali pakeisti tokia kasdienė veikla kaip ėjimas pėsčiomis į darbą, aktyvūs žaidimai su anūkais ar darbas sode.
„Tai, ką darote sporto salėje, paprastai tesudaro mažą dalį visos jūsų fizinės veiklos dienos metu. Jūsų organizmui nesvarbu, ar nešate namo pirkinių maišą, ar plušate sporto salėje. Svarbus yra bendras fizinio aktyvumo kiekis, kad ir kas jį sudarytų“, - pažymėjo ji.

Tačiau studija netyrinėjo, kodėl nejudrus gyvenimo būdas didina šansą susirgti krūties vėžiu. Gali būti, kad fizinis aktyvumas mažina šią ligą sukelinčių lytinių hormonų ir imuninės sistemos junginių kiekį.

Nepaisant to, svoris išlieka svarbiu faktoriumi. 

Profesorius Trolle Lagerros nustatė, kad antsvoris didina krūties vėžio tikimybę, net jei moteris sportavo. Dėl nutukimo krūties vėžio rizika padidėja 58 proc., o turint antsvorio – maždaug 20 proc.
Pats didžiausias pavojus tyko tų moterų, kurios yra nutukusios ir mažai juda, - jis būna dvigubai didesnus negu lieknoms ir fiziškai aktyvioms moterims. 

„Krūties vėžys diagnozuojamas kas aštuntai moteriai“, - sakė T. Lagerros. 

„Mūsų tyrimas rodo, kad menopauzės sulaukusios moterys gali sumažinti krūties vėžio riziką sportuodamos ir atsikratydamos antsvorio“. 

Profesorius Davidas Haslamas, Nacionalinio nutukimo forumo pirmininkas, pažymėjo, kad sportas padeda apsisaugoti ir nuo žarnyno vėžio. 

„Visi įrodymai liudija, kad nejudrumas yra blogai, net jei esate lieknas“, - teigė jis. 

Daktaras Indi Ghangrekaras iš Didžiosios Britanijos organizacijos „Cancer Research UK“ sakė: „Ankstesnis tyrimas aiškiai parodė, kad sveikas svoris ir fizinis aktyvumas yra puikūs būdai sumažinti krūties vėžio riziką“. 

„Puiku tai, kad abu šie dalykai eina koja kojon – fizinė veikla padeda kontroliuoti svorį“.
„Jūsų tikslu turėtų tapti mažiausiai dvi su puse valandos fizinio aktyvumo per savaitę. Šį laiką galima padalyti į mažesnes dalis, be to, lankyti sporto klubą nebūtina – galima įskaičiuoti vaikščiojimą ar darbus sode“. 

„Apsisaugoti nuo krūties vėžio padeda ir apribotas alkoholio vartojimas“, - pridūrė jis.

Judėjimas padeda apsisaugoti nuo vėžio 

Vėžio tyrinėjimams skirtas fondas „World Cancer Research Fund“ nurodo, kad norint sumažinti vėžio riziką, reikėtų sportuoti mažiausiai 30 min. per dieną. 

Šios organizcijos mokslininkai apskaičiavo, kad 12 proc. vėžio atvejų, kurie buvo nustatyti menopauzės sulaukusioms moterims, buvo galima išvengti, jei jos būtų daugiau judėjusios. 

Pasak jų, yra įrodymų, kad fizinė veikla padeda apsisaugoti ir nuo žarnyno bei gimdos auglių.
Mokslininkai rekomenduoja žmonėms daugiau judėti, pavyzdžiui, vaikščioti ar plaukioti, ir kiek įmanoma labiau sumažinti laiką, kuris praleidžiamas sėdint. 

„World Cancer Research Fund“ sudarė klausimyną, kuris padeda nustatyti, ar esate pakankamai judrus. Jį galite rasti čia.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (12)