Didžiausios ir mažiausios žmogaus kūno ląstelės priklauso lytinei sistemai

Žmogaus kūną sudarančios ląstelės įvairuoja ne tik forma, bet ir dydžiu. Ką ir kalbėti apie ląstelių funkcijų įvairovę. Įdomiausia tai, kad mažiausios ir didžiausios žmogaus kūno ląstelės priklauso lytinei sistemai. Tos ląstelės vadinamos gametomis arba lytinėmis ląstelėmis.

Mažiausias žmogaus kūno ląsteles gamina vyrų organizmai. Tai – spermatozoidai. Jų "ūgis" – 5 mikrometrai, o "storis" – 3 mikrometrai (be uodegėlės, kuri vadinama žiuželiu). Palyginimui, raudonasis kraujo kūnelis eritrocitas yra maždaug 8 mikrometrų skersmens arba 1/10 žmogaus plauko skersmens.

Didžiausias žmogaus kūno ląsteles gamina moterų organizmai. Tai – kiaušinėliai. Jų skersmuo – 120 mikrometrų.

Vidutinis penio ilgis – mažiau nei 15 cm

2013 m. žurnalo "Journal of Sexual Medicine" duomenimis, vidutinis amerikiečių sužadinto penio ilgis yra 14,2 cm. Nors tai – vidurkis, jis neparodo tikrosios šio parametro skalės ekstremumų. Tyrimo duomenimis, trumpiausio erekcijos būklės penio ilgis buvo 4 cm, ilgiausio – 26 cm.

Makštis artima pomidorams: ji ir jie būna rūgštūs

JAV Maisto ir vaistų administracijos duomenimis, pomidorai – gana daug rūgščių turinčios uogos, kuriose pH rodiklis svyruoja tarp 4,0 ir 4,7 (7 laikomas neutraliu). O štai makšties rūgštingumo koeficientas vidutiniškai yra apie 4,5. Kodėl moters genitalijų terpė tokia rūgšti?

Makštyje gausu mikroorganizmų, kurie gyvuoja tik rūgščioje terpėje – pavyzdžiui, pieno rūgštį išskiriančios laktobakterijos. Šie mikroorganizmai užtikrina makšties terpės apsaugą nuo patogeninių mikroorganizmų.

Vyrai lytinių ląstelių turi nepalyginamai daugiau nei moterys

Vyrų ir moterų organizmų pagaminamas lytinių ląstelių (gametų) kiekis skiriasi tiesiog neįsivaizduojamai. Gimdama moteris turi 1-2 mln. kiaušinėlių, iš kurių lytinės brandos sulaukia tik apie 300 tūkst., o per gyvenimą subręsta ir virsti vaisiumi (kūdikiu) galimybę gauna vos 300-400.

O štai vyro organizmas per gyvenimą pagamina daugiau kaip 500 milijardų spermatozoidų. Ejakuliacijos metu sveiko vyro sėkloje yra apie 1,2 mln. uodeguotųjų ląstelių. Vienos ejakuliacijos metu vyro organizmas gametų išskiria žymiai daugiau nei jų yra kurios nors moters organizme.

Nevaisingumas – daug dažnesnis nei gali atrodyti

Medicinoje pora laikoma nevaisinga, jei partnerė nesisaugodama nėštumo nepastoja per metus. 2013 m. žurnalo " Fertility and Sterility " duomenimis, JAV beveik 1iš 6 porų yra nevaisinga (tyrimo metu nesiekta išsiaiškinti, kurios lyties atstovai – vyrai ar moterys – būna dažniau nevaisingi). Vis dėlto nevaisingumo epidemijos grėsmės dabar nematyti. Tyrimų rezultatai byloja priešingai: per pastaruosius 3 dešimtmečius moterų nevaisingumo atvejų pastebimai sumažėjo.

Kai kurių gyvūnų reprodukcinės sistemos – labai keistos

Vidiniai lytiniai gyvūnų organai dažnai labai panašūs į žmogaus vidinius lytinius organus. Tačiau išorinėse genitalijose skirtumų būna išties gluminamų. Pavyzdžiui, kengūrų patelės turi tris makštis: dvi skirtos patinų sėklai sueičių metu, o centrinė makštis būtina gimdymui. Ne kitokie šia prasme ir kengūrų patinai: jų pasididžiavimai šakojasi į dvi dalis – taip, kad pasiektų šonines patelės genitalijas.

Daugelis paukščių apskritai neturi makščių ir penių – abiejų lyčių sparnuočiai turi vadinamąją kloaką.

Kai kurios moterys gimsta su 2 gimdomis

Normalaus vaisiaus vystymosi metu gimda susiformuoja kaip du mažyčiai vamzdeliai, kurie vėliau susijungia į vieną. Tačiau, kaip tvirtinama "Mayo Clinic" retais atvejais jie nesusijungia arba susijungia nevisiškai. Tada moters organizme išsivysto dviguba gimda. Statistiškai taip nutinka 1 moteriai iš 2 tūkst. Įdomiausia tai, kad abi gimdos gali funkcionuoti visiškai normaliai. 2011 m. 24 –erių moteris pagimdė dvynukus, kurie buvo išnešioti skirtingose savo mamos gimdose.

Vokalistai buvo kastruojami

Sėklidės svarbios ne tik giminės pratęsimui. Jos būtinos ir normaliam organizmo vystymuisi paauglystės periodu, nes išskiria įvairiausių lytinių hormonų. Ypač svarbi sėklidžių hormoninė funkcija – jos išskiria testosteroną, nuo kurio priklauso antrinių lytinių požymių (pvz., balso tembro žemumas, veido ir kūno plaukuotumas) vystymasis.

Kaip skelbia BBC, XVII-XVIII a. Italijoje kasmet buvo kastruojami tūkstančiai paauglių berniukų. Neturtingi tėvai aukodavo savo atžalų genitalijas tikėdamiesi, kad jie išaugs kastratais – operos ir chorų muzikos superžvaigždėmis, kurios buvo itin vertinamos dėl stipraus ir aukšto tembro balso.

Laibabalsių vyrų sėkla vaisingesnė

Plačiai paplitusi nuomonė, kad vyriškesni yra žemu balsu dudenantys vyrai. Tačiau tyrimų rezultatai rodo, kad žemo tembro savininkų sėkla nebūtinai yra vaisingesnė. 2012 m. mokslininkai atliko tyrimą, norėdami išsiaiškinti, kaip vyro balso tembras siejasi su sėklos kokybe ir moterų nuostatomis. Nors daugeliui moterų seksualiau ir patraukliau skambėjo žemas vyrų balsas, tyrimo rezultatai parodė, kad lababalsių vyrų sėkla yra kokybiškesnė ir jie yra vaisingesni.