Sveikatos reikalų komiteto pirmininkės pavaduotojo konservatoriaus Antano Matulo teigimu, Lietuvoje metadono programa vykdoma nesivadovaujant jokiomis metodikomis bei yra blogai koordinuojama. Ji skiriasi nuo analogiškų programų, taikomų kitose pasaulio šalyse. "Galima teigti, kad dalis narkomanų naudojasi galimybe už valstybės pinigus nemokamai gauti narkotikų pakaitalų", - BNS sakė A.Matulas.

Jo teigimu, kitose šalyse metadonas narkomanams skiriamas 2-4 savaites mažinant dozes iki nulio, tuo tarpu Lietuvoje narkomanai metadoną vartoja po 4-6 metus, o dozės nuolat didinamos. A.Matulas pabrėžė, kad tik 1,5 proc. Klaipėdos ir Vilniaus narkomanų, dalyvaujančių metadono programoje, vėliau atsisako narkotikų.

"Ar verta leisti pinigus dėl tokio menko rezultato?", - retoriškai klausė jis.

Šiuo metu metadono programos vykdomos Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, Panevėžyje ir Druskininkuose. Iš viso šioje programoje dalyvauja apie 400 žmonių.

Iki šių metų sausio 1 dienos Lietuvoje oficialiai užregistruota daugiau kaip 5 tūkst. injekcinių narkotikų vartotojų. Prognozuojama, kad iš tiesų jų yra daugiau - 7-11 tūkst.

Specialistų teigimu, norint patenkinti narkotikų poreikį, narkotikų vartotojas per dieną narkotikams turi išleisti vidutiniškai apie 50 litų. Šiuos pinigus narkotikų vartotojas dažnai, anot specialistų, "susiveikia" ir nusikalstama veikla.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją