Seimo posėdžių sekretoriate Seimo narys konservatorius Vidmantas Žiemelis užregistravo Civilinio kodekso pataisą, uždraudžiančią sveikatos priežiūros, gydymo ar globos bei rūpybos įstaigų vadovams ir kitiems darbuotojams imti bet kokias dovanas iš pacientų arba jų artimųjų giminaičių.

Šiai pataisai pritarė ir dar 29 parlamentarai - beveik visi konservatoriai bei po kelis kitų frakcijų atstovus, tarp kurių yra ir buvęs sveikatos apsaugos ministras socialdemokratas Juozas Olekas.

Pagal dabar galiojančią tvarką medikams nedraudžiama priimti tik simbolines dovanas, kurių vertė neviršija vieno minimalaus gyvenimo lygio dydžio - 125 litų.

Sveikatos apsaugos ministras Žilvinas Padaiga bei Lietuvos gydytojų sąjungos vadovas Liutauras Labanauskas BNS tvirtino nepalaiką idėjos drausti šalies gyventojams atsidėkoti medikams.

"Visuomenės nuomonės tyrimai rodo, kad 95 proc. apklaustųjų patys nori atsiskaityti su medikais, o tų, kurie teigia, kad buvo verčiami tai daryti - labai mažai", - teigė Ž.Padaiga.

L.Labanauskas Seimo narių siekį uždrausti už gydymą atsidėkoti pavadina prieštaraujančiu "visame pasaulyje egzistuojančiai tvarkai".

Seimo Sveikatos reikalų komiteto pirmininkė Dangutė Mikutienė BNS sakė nemananti, kad reikia uždrausti atsidėkojimo dovanas priimti tik vienos profesijos atstovams: "Tada kalbėkime ir apie kitas profesijas, tarkime pedagogus".

"O be to, kas gali uždrausti žmogui atsidėkoti tam, kuris jam kažką gero padarė, pavyzdžiui kiemsargiui už nuvalytą taką", - sakė D.Mikutienė.

Pasak jos, toks medikų išskyrimas juos žeidžia: "Jeigu gydytojas mane išgydo, kodėl negaliu jam atsidėkoti?"

Tuo tarpu siūlomos pataisos iniciatorius V.Žeimelis sako, kad medikams reikia didinti darbo užmokestį, kad pacientams nebereikėtų ieškoti atsidėkojimo dovanų.

"Medikams reikia didinti atlyginimus, kad jų darbas būtų realiai įvertintas ir atitiktų jų išsilavinimą, atsakomybę, atliekamo darbo svarbą, o ne įteisinti simbolines dovanas ir mokėti mažą atlyginimą, neužtikrinantį medikų socialinių garantijų", - BNS sakė V.Žiemelis.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją