"Sveikatos apsaugos ministerijai pateikėme siūlymus dispanserizuoti astma ir diabetų sergančius vaikus tiesiogiai pas vaikų gydytojus specialistus, nes dispanserizavimo pas šeimos gydytoją tvarka neveiksminga - dėl laiko ir galbūt kvalifikacijos stokos blogėja lėtinėmis ligomis sergančių vaikų kontrolė, daugėja sergančiųjų sunkiomis šių ligų formomis. Vaikų sergamumas tuberkulioze yra vienas didžiausių Europos Sąjungoje, liga diagnozuojama pavėluotai, daugėja vaikų, sergančių atvira tuberkulioze. Pavyzdžiui, ikimokyklinio amžiaus vaikų sergamumas Lietuvoje, palyginti su Estija, didesnis daugiau nei 20 kartų", - interviu "Lietuvos žinioms" sakė A.Valiulis

Pasak jo, Lietuvos pediatrų draugija siūlo personalizuoti atsakomybę už tuberkuliozės kontrolę - skirti už tai atsakingus vaikų pulmonologus miestuose ir rajonuose.

"Būtina įstatymiškai įteisinti komandinį darbą - kartu turėtų dirbti socialiniai darbuotojai, vaiko teisių tarnybos, mokyklų slaugytojos. Italija ar mūsų kaimynė Estija - visur tuberkuliozės suvaldymo istorija panaši. Kai buvo užtikrinta kontaktavusiųjų su sergančiaisiais tuberkulioze paieška, dispanserizacija ir patikra, šios ligos problemos neliko", - dienraščiui aiškino medikas.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (40)