Kaip rašo DELFI.ua, tai priklauso nuo kelių faktorių.

Obuolys nuo obels...

Klimakso pradžios laikas priklauso nuo daugybės veiksnių, tačiau pats svarbiausias iš jų – paveldimumas. Greičiausiai jūsų menopauzė prasidės panašiame amžiuje, kaip ir jūsų motinos.

Vis dėlto, labai retais atvejais ši taisyklė negalioja. Jeigu motinai menopauzė prasidėjo neįprastai anksti (45 metų ar dar jaunesnei), gali būti, ji turėjo kažkokią patologiją, todėl dukters menopauzė prasidės vėliau. Tačiau jeigu ir kitų giminės moterų klimaksas yra ankstyvas, greičiausiai tai yra šeimos bruožas, kurį motinos perduoda savo dukroms.


Rūkymas

Joks kitas įprotis nekenkia kiaušidėms taip, kaip rūkymas. Jeigu jūsų mama nerūko, o jūs rūkote – labai didelis šansas, kad jums menopauzė prasidės anksčiau. Ši taisyklė veikia ir atvirkščiai: jeigu jūsų mama turi šį neigiamą įprotį, o jūs – ne, jūsų klimaksas turėtų prasidėti vėliau.

Chemoterapija

Dėl savo toksinio poveikio jaunų moterų kiaušidžių veiklai įtakos turi dauguma chemoterapijos rūšių. Neretai gydymo metu moterims dingsta menstruacijos. Net jeigu vėliau jos atsinaujina, kas nutinka ne visada, klimaksas vis tiek prasideda pora metų anksčiau.

Kiaušidžių operacija

Kiaušidžių operacijos metu pažeidžiami ir sveiki audiniai. Jeigu jums diagnozavo, pavyzdžiui, endometriozę, tai jei tik turite galimybę, geriau rinkitės gydymą medikamentais nei chirurginį įsikišimą.

Tautybė

Menopauzės pradžia gali priklausyti ir nuo moters tautybės. Pavyzdžiui, ispanės arba afroamerikietės su klimaksu susiduria vidutiniškai anksčiau, o Japonijos ar Kinijos moterys vėliau, nei statistinė europietė, kurios menopauzės pradžios amžiaus vidurkis – 51,1 metų.

Mitai

Dabar pakalbėkime apie tai, kas įtakos klimakso pradžiai neturi.

Amžius, kada prasidėjo menstruacijos. Nuo trečiojo dešimtmečio šis rodiklis nuo 13,3 metų sumažėjo iki 12,4 metų, tačiau klimakso pradžios amžiaus vidurkis nepasikeitė.

Hormoninės kontraceptinės priemonės. Šie ovuliaciją slopinantys preparatai neužkerta kelio folikulų netekimui, todėl priešingai nei vyraujantis mitas, klimaksas dėl to neatidedamas.

Mokslininkai tiria toksišką medžiagą bisfenolį A, kuri naudojama plastmasės gamyboje. Ši medžiaga pasižymi kancerogeniniu poveikiu, ir yra nuogąstavimų, kad ji gali priartinti klimaksą. Kol kas galutinio atsakymo nėra, nes vis dar bandoma išsiaiškinti, kaip bisfenolis A veikia kiaušidžių veiklą.

Vienintelis realus būdas atitolinti klimakso pradžią – atsisakyti rūkymo. Kuo esate vyresnė, tuo lengviau numatyti menopauzės pradžią. Jeigu tris mėnesius iš eilės neturėjome menstruacijų, vadinasi, jūsų klimaksas ne už kalnų. Šiuo metu mokslininkai aiškinasi tikslesnių prognozių metodus.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (28)