„Pirmiausia reikėjo patekti pas šeimos gydytoją. Bet jos nepakako – nusiuntė pas ginekologą. Pas jį – vėl eilė. Šiaip ne taip įsiprašiau kitai dienai. Kol atsėdėjau eilę, patikrino, kažką valdiškai parašė, baigėsi šeimos gydytojos darbas. Tai pas ją to recepto ėjau dar kitą dieną“, – piktinosi moteris.

„Ar jau tie vaistai nuo lūpų pūslelinės tokie baisūs, kad būtinai reikia recepto? Kol jį gavau, kaip reikiant apšašau“, – sakė Rūta.

Pirkti tepalą ar eiti pas gydytoją?

Pasiskambinusi nemokamu Valstybinės vaistų kontrolės tarnybos telefonu, moteris sužinojo, kad be recepto priešuždegiminio geriamo vaisto negaus, tačiau galės nusipirkti nereceptinį tepaliuką.

„Jeigu pati pūslelinės pradžia, tepaliukas gali padėti, bet jei ne – reikia kreiptis į gydytoją“, - sakė konsultantė, pabrėždama, jog tepaliukas veikia vietiškai, o geriamas vaistas – sistemiškai, gali turėti ir pašalinių poveikių.

Greičiausias būdas atsikratyti pūslelių

Gydytoja dermatovenerologė Eglė Aukštuolienė DELFI patvirtino, jog greičiausias būdas atsikratyti vandeningų pūslelių - vartoti receptines tabletes.

„Žmonės, kurie vargsta su šia problema, dažniausiai turi jų atsargoje ir vos pajutę pirmuosius požymius pradeda vartoti priešvirusinius vaistus. Pasikartojančios infekcijos metu labai svarbu gydymą pradėti kuo anksčiau, vos pajutus pirmuosius simptomus“, – sakė Daktaro diseraciją apie herpes simplex virusą apsigynusi E. Aukštuolienė.

Naudoja ir dantų pastą

Vaistininkė Loreta Leilionaitė be minėtų viruso dauginimąsi slopinančių receptinių vaistų žmonėms siūlo ir kitų priemonių. „Viruso sukeltos infekcijos požymius taip pat mažina silicio oksido, cinko tepalai bei kremai, kadangi jie pasižymi sutraukiančiomis, dezinfekcinėmis, džiovinančiomis savybėmis“, - vardijo vaistininkė.

Jei vargina pūslelinė, vaistininkė siūlo ir viruso dauginimąsi slopinančias spiritines medetkų bei mėtų tinktūras, tačiau įspėja, kad jų negalima naudoti, jei yra atvirų žaizdos plotų, nes „galima nudeginti audinius ir labai pabloginti situaciją“.

Liaudyje paplitęs būdas gydyti lūpų pūslelinę dantų pasta, L. Leilionaitės nuomone, gali būti veiksmingas tik labai trumpą laiką, jei infekcija nėra stipriai išreikšta, nekomplikuota ir nesunki.

„Kai kurių dantų pastų sudėtyje yra cinko bei silicio, todėl gali būti stebimas laikinas gydomasis poveikis, tačiau šių medžiagų kiekis yra labai mažas, todėl naudoti dantų pastą kaip pagrindinę priemonę infekcijos sukeltiems simptomams lengvinti nėra efektyvu, ypač esant sunkesnėms ligos formoms“, - sakė DELFI pašnekovė.

Prasiskverbia į centrinę nervų sistemą

Pasak dr. E. Aukštuolienės, pūslelinę sukelia herpes simplex virusas, kuris, patekęs į šeimininko organizmą, prasiskverbia į centrinę nervų sistemą ir ten lieka visam gyvenimui latentinėje (ramybės) būsenoje kartkartėmis reaktyvuodamasis bei sukeldamas bėrimus.

Ši infekcija labai plačiai paplitusi, tačiau tik nedaugeliui asmenų pasireiškia tipinis bėrimas - pūslelės ir opelės.

„Išprovokuotas saulės, streso, pervargimo, traumų, veido ar genitalijų srities operacijų bei kitų priežasčių virusas pasireiškia pūslelėmis. Tai reiškia, kad jis reaktyvavosi – pabudęs iš latentinės ramybės būklės pradėjo daugintis ir tuo pačiu nervų keliu, kaip pateko į organizmą, grįžo į odos paviršių“, - aiškino dr. E. Aukštuolienė.

Vaistai neveikia latentinio rezervuaro

Kaip atkreipė dėmesį gydytoja dermatovenerologė, šiuo metu rinkoje esantys priešvirusiniai vaistai stabdo viruso dauginimąsi, tačiau neveikia jo latentinio rezervuaro. Todėl visiškai atsikratyti viruso neįmanoma.

„Kadangi virusas naikina odos ląsteles, jos žūva. Tai pasireiškia mums matomu būdu: iškyla pūslelės, pilnos serozinio skaidraus skysčio su virusais. Jeigu prakrapštytume pūslelę, galėtume lengvai užsikrėsti virusu, nes ten yra gausybė jo dalelių“, - įspėjo dr. E. Aukštuolienė.

Specialistės teigimu, jei ligai kartojantis bėrimas negausus, nevargina paciento, galima išvis niekuo negydyti, nes nugyja savaime. Tačiau jei bėrimai yra gausūs, oda paraudusi, patinusi, vargina skausmas, karščiavimas, silpnumas, reikėtų kreiptis į gydytoją, kuris nuspręs, ar skirti geriamų priešvirusinių vaistų.

Rekomenduoja profilaktinį gydymą

Paklausta, kada galima sakyti, jog liga kartojasi dažnai, dr. E. Aukštuolienė minėjo daugiau nei 6 kartus per metus.

„Jei ligos atkryčių yra 6 ir daugiau per metus arba žmogų psichologiškai vargina herpes infekcija, galima rekomenduoti profilaktinį gydymą. Tokiu atveju skiriama mažesnė dozė geriamų vaistų, tačiau juos reikia vartoti mėnesį, du, o kai kuriais atvejais net iki pusės metų. Kiek man teko tokių pacientų gydyti ir stebėti, profilaktiškai skirtų vaistų vartojimo metu jiems atkryčių praktiškai nebuvo“, - sakė gydytoja dermatovenerologė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (143)