Dailininkės portretą piešė pagal estetikos chirurgų nupasakotas tendencijas, kokie yra dažniausi pacienčių pageidavimai. Taigi kaip atrodo ideali moteris?

Gražių bruožų mozaika – kurios veido dalys svarbiausios

Pasak plastikos chirurgės Indrės Sakalauskaitė, kas yra graži ir laiminga moteris, sunku įvardinti: niekas negali pasakyti, kaip ji turėtų atrodyti, todėl nuo senų laikų yra labai daug diskusijų šia tema, iki šiol ieškomi ir kuriami grožio standartai.

„Kalbant apie akis, moters akys turi spindėti. Jei jos akys spindi, nuo senų laikų sakoma, kad tokia moteris yra ir graži, ir laiminga. Mums, plastikos chirurgams, tenka susidurti su medicininėmis ir kitokiomis problemomis, kurios aptemdo spindinčių akių grožį – užkritę viršutiniai vokai, kabantys maišeliai po akimis, atsiradusios aplink akis raukšlelės. Visų šių išvardintų bruožų gražios ir laimingos moters veide neturėtų būti“, - svarstė pranešėja.

Tuo tarpu kokių ypatumų veidui suteikia nosis, plastikos chirurgo Dariaus Jauniškio teigimu, priklauso nuo pačios moters santykio su savo nosimi.

„Jei moteriai patinka jos nosis su kuprele ar šiek tiek asimetriška, ji puikiai jaučiasi žmonių būryje, nieko ir nereikia daryti. Tačiau jeigu kažkoks nosies defektas neleidžia jai normaliai bendrauti, ji gėdijasi fotografuotis tam tikru kampu, šis defektas trukdo jai jaustis laisvai, ir mes su savo patirtimi galime šį defektą retušuoti ir išvaduoti moterį nuo šio streso, kodėl gi ne. Jei kalbėtume apie gražios nosies standartą, be abejo, turėtų būti tiesi nosies nugarėlė, ji turi būti simetriška, nosies galas turi būti nedidelis, neplatus, bet jokiu būdu neturi būti per siauras, kaip peliuko nosytė. Visa tai galima pakoreguoti operaciniu būdu“, - tikino plastikos chirurgas.

Kalbėdama apie moters lūpas, I. Sakalauskaitė pabrėžė, kad jos laikomos moteriško seksualumo požymiu. Mokslininkai yra padarę išvadą, kad vyrai, sutikę moterį pirmą kartą, 2 sekundes koncentruoja žvilgsnį į akis, o po to į lūpas, todėl moters lūpos turi būti išraiškingos. Žinoma, ne per putlios, nes tuomet jos jau nebeįtilptų į grožio standartus.

„Tuo tarpu kaktą galima prilyginti moters veido odai. Kaktoje neturėtų matytis kažkokių atsispindinčių odos defektų, neturėtų būti ryškių raukšlelių. Taigi kaktos, kaip ir veido oda turėtų būti lygi, graži, skaisti“, - teigė plastikos chirurgė.

Smakras, pasak D. Jauniškio, nėra tokia centrinė veido dalis kaip nosis, krinta šiek tiek mažiau į akis, tačiau būna tokių įgimtų dalykų, kai smakras būna per didelis arba per mažas.

„Jei smakras yra per didelis, jis moters veido suteikia vyriškumo. Jei moteris nori atrodyti moteriška, mes bandome smakrą pamažinti. Smakro korekcija į vieną ar kitą pusę iš tiesų labai stipriai pakeičia visus veido bruožus, todėl mums teka labai laviruoti, kadangi per daug pasikeitus veido bruožams, žmogaus nepažins jo draugai, artimieji. O tai kels didžiulį stresą, žmogui teks susitaikyti su savo nauju įvaizdžiu“, - teigė pašnekovas.

Pasak jo, bene didžiausias procentas patenkintų pacienčių būna po ausų korekcijos operacijų. Mat jeigu ausys moteriai nepatinka, ji taip pat būna nepatenkinta, kad negali laisvai pasirinkti šukuosenų. Ausys gali būti, pavyzdžiui, atlėpusios arba neproporcingai didelės.

Dar viena svarbi moters grožio detalė – kaklas.

„Kartą teko kalbėti su kolege dermatologe, kuri prasitarė, kad nepaisant šiuolaikinės technikos pažangos, kai atsiranda įvairiausių aparatų, leidžiančių atjauninti veidą, tobulesnių kremų ir pan., ateis laikas, kai ji, turėdamas galimybę pasinaudoti visomis naujausiomis kosmetikos priemonėmis, ateis pas plastikos chirurgą patempti veido ir kaklo odą. Šios operacijos daromos ne anksčiau kaip nuo 50 metų. Vėlgi svarbiausia neperlenkti lazdos. Kartais žmogus gali būti laimingas ir raukšlėtas“, - svarstė D. Jauniškis.

Jos didenybė krūtinė

Kalbant apie idealios moters standartą, žinoma, neįmanoma ilgiau nestabtelėti ties krūtine. Dažnai krūtinė tapatina su moters savivertės išraška ir moteriškumo simboliu.

„Nors apie moters krūtinę labai daug kalbama, man patinka vienas pajuokavimas: jei paklaustume vyrų, kokio dydžio turėtų būti moters krūtinė, dažnas iš jų pasakytų, kad ji turi tilpti delne. Tuo tarpu moterys dažnai mano kitaip. Tačiau turiu pasakyti, kad dažna moteris, kuri į mus kreipiasi, apskritai nori turėti krūtinę. Čia nekalbama apie jos didinimą. Manau, šiandien turime dvi kontraversiškas situacijas: viena vertus, mūsų šou žvaigždės krūtinę didinasi ne dėl to, kad jos neturi, bet tam, kad ją labai paryškintų. Kita vertus, paprastos moterys krūtinę nori turėti tokią, kad jaustųsi moterimis. Kita pacienčių grupė – vyresnio amžiaus moterys, kurioms su metais reikia krūtinės formos atstatymo korekcijos“, - sakė I. Sakalauskaitė.

Tuo tarpu dr. Arūnas Jankauskas pabrėžė, kad plastikos chirurgai neskirsto pacientų į gražius ir negražius. Pasak jo, svarbiausia suprasti paciento lūkesčius ir išsiaiškinti, ar įmanoma juos įgyvendinti. „Iš tiesų tai iššūkis, kadangi apibūdindamas atskiras kūno dalis negali būti tikras, kad gausi idealų bendrą vaizdą, kadangi nėra nei vienodų medžių, nei vienodų paukščių, antraip mes visi turėtume vienodas žmonas“, - juokavo specialistas.

Psichiatrė: ar normalu norėti būti gražiai

Pasak psichiatrės Palmiros Rudalevičienės, visas mūsų kūno dalis į vieną visumą sujungia galva, smegenys.

„Padarykime trumpą psichoterapinį eksperimentą. Pakelkite rankas tie, kurie šioje auditorijoje jaučiasi negražūs. Tokių nėra – mes visi jaučiamės gražūs? Ir tai tiesa. Negalima neigti, kad grožis sukelia gražius jausmus, gražias mintis, žadina norą gražiai bendrauti, skaityti gražius žodžius. Jei žmogus jaučiasi gražus, jis jaučiasi ir laimingas. Jei žmogus jaučiasi negražus, tenka ieškoti priežasčių, dirbti su tuo. Taigi grožis – net tik gražus žodis, tai mūsų terapijos įrankis. Beje, kai mes visi pirmą kartą sutinkame žmogų, pirmiausiai vertiname, ar jis gražus, ar ne. Net jei mes sąmoningai nevertiname, mūsų smegenys apie tai signalizuoja.

Iš psichiatrinės pusės galiu pasakyti, kad grožis – vienas iš geros savijautos šaltinių. Ką tai reiškia? Tai reikškia, kad jeigu aš rūpinsiuosi savo išvaizda ir jausiuosi gražus, aš iškart geriau pasijausiu. (...) Taigi šios temos negalime ignoruoti. Kas augina vaikus, žino, kad paauglystėje vaikų gyvenimas vyksta prieš veidrodį – tiek mergaičių, tiek berniukų. Taigi siekis būti gražesniam egzistuoja kiekvieno žmogaus mintyse ir kelia įtampą, tačiau tai yra normalu“, - tikino psichiatrė.

Pasak jos, neretai moters vertinimas, ar ji jaučiasi graži, priklauso ir nuo to, kaip su ja elgiasi vyras. Aptarinėjant krūtinę, kuria moteris nepatenkinta, dažnai teka paklausti vyro, ar šis moka elgtis su moters krūtine.

Populiariausios operacijos ir priežastys, dėl kurių chirurgai atsisako operuoti

Medikai neslepia, kad kartais moteris nuo operacijų tenka atkalbinėti, kadangi rezultatas bet kuriuo atveju nepateisins lūkesčių. „Jei moteris ateina su gražia krūtine ir prašo ją padidinti puse dydžio arba vienu dydžiu, arba padaryti pakėlimą, kai krūtų forma visiškai normali, paaiškini jai apie randus, apie galimas komplikacijas, ir tas noras praeina“, - teigė A. Jankauskas.

„Iš tiesų labai daug kas slypi paciento galvoje, o mes pirmiausia esame gydytojai ir nesistengiame žūtbūt paciento operuoti. Kai ateina pacientas, kuris sako, kad jam nepatinka jo akys, smakras, nosis, lūpos, krūtinė, šlaunys, mes suprantame, kad tai ne mūsų, o psichologų ir psichiatrų pacientas“, - antrino D. Jauniškis.

Pasak plastikos chirurgų, gero rezultato galima tikėtis tik tuo atveju, jei moteris operaciją daro dėl savęs: kad pati gerai, jaustųsi, o ne todėl kad to nori vyras, reikalauja darbas ir pan.

Taip pat plastikos chirurgai suklūsta išgirdę, kad moteris operaciją nori darytis dėl draugo, vyro ar dėl to, kad išsiskyrė. Esą ji norinti pasikeisti ir susitvarkyti gyvenimą.

„Yra net tokių anekdotinių situacijų, kai vyras pareiškia, kad kuo didesnę krūtinę moteris turės, tuo didesnį automobilį gaus dovanų. Išgirdę tokius komentarus, mes suprantame, kad ši operacija pasmerkta būti fiasko ir jos nesiimame“, - teigė D. Jauniškis.

Dėl kurių kūno dalių lietuvės labiausiai sielojasi? Pasak I. Sakaulauskės, visoje Europoje populiariausios krūtų didinimo operacijos, antroje vietoje – vokai, toliau seka pilvo korekcijos, dažniausia po gimdymo arba netekus labai daug svorio. Kalbant apie populiariausias grožio injekcijas, pirmauja lūpų kontūro koregavimas. Būna atvejų, kai jaunos merginos turi labai siaurą apatinę lūpą, taip pat yra kategoriją moterų, kurių lūpos gražios, bet jos tai darosi dėl šou, pagaliau trečiai grupei priklauso vyresnio amžiaus moterys, kurios su amžiumi netenka lūpų tūrio, jos suglemba ir vystosi vertikalios raukšlytės virš lūpų.

„Pagal pasaulinę statistiką, pati populiariausia operacija – riebalų nusiurbimas juos persodinant į kitas kūno dalis (lūpas, veidą, sėdmenis, krūtinę ir pan.). Į Lietuvą ši tendencija dar tik ateina. Kalbant apie populiariausias operacijas, daug kas priklauso nuo atskirų šalių kultūrinių tradicijų, grožio suvokimo toje visuomenėje. Pavyzdžiui, brazilėms patinka visiškai kitokios krūtinės ir sėdmenys nei europietėms. Mūsų moterys nesistengia krūtinės labai išdidinti, jos nori, kad operacijos nesimatytų. Dauguma mūsų pacienčių tikrai nėra olia lia pupytės, dažnai tai jau pagimdžiusios, rimtą darbą turinčios moterys. Yra mitas, kad mes operuojame tik jaunas merginas, kurios nesubrendusios ir pačios nežino, ko nori. Šis procentas labai nedidelis. Tuo tarpu amerikietės didžiuojasi savo plastinėmis operacijomis, prieš operaciją jos apie tai paskelbia socialiniuose tinkluose“, - teigė D. Jauniškis.

Taigi viena iš dažniausių priežasčių, kodėl pas plastikos chirurgus ateina moterys, yra staigūs kūno pokyčiai, kurie bjauroja kūną, pavyzdžiui ant pilno nukritus svoriui iš odos susidaro „prijuostė“ ir moteris gėdijasi išsirengti. Kita priežastis – senstantis veidas: yra moterų, kurios išlieka gražios iki senatvės, o kitų oda suglemba jau nuo keturiasdešimties.

Amerikoje motinos savo dukroms po mokyklos dovanoja vizitą pas plastikos chirurgą. Ačiū Dievui, Lietuvoje šios tendencijos nėra. Noriu pabrėžti, kad pirmiausiai mes esame gydytojai ir pirmiausiai atsižvelgiame į sveikatą, o ne tai kas yra madinga ir populiaru. Tokią jauną mergaitę ką nors darytis mes vienareikšmiškai atkalbėtume“, - teigė I. Sakalauskautė.

A. Jankausko jauniausia pacientė – 19-metė, kur į konsultaciją atėjo su mama. Ji praktiškai visiškai neturėjo krūtų – atrodė kaip berniukas. Šiuo atveju jai buvo būtina didinti krūtis dėl medicininių priežasčių, kadangi šis defektas kenkė ne tik jos savivertei, bet ir tapatumo pojūčiui.

Kalbėdami apie ausų korekcijos operacijų bangas, plastikos chirurgai teigė, kad pirmoji banga susijusi su pasiruošimu mokyklai, kai tėvai pasirūpina, jog vaikas nepatirtų patyčių. Antroji banga susijusi su pirma studento stipendija arba pirma alga.

Kas vyksta, kai prarandamas saikas

Paklausti, ar nemato grėsmės, kad šiuolaikinės moterys dėl visuomenėje vyraujančio grožio ir jaunystės kulto patiria didžiulį spaudimą ir dažnai negražios jaučiasi tik todėl, kad nėra panašios į moteriškų žurnalų modelius, plastikos chirurgai teigė šių tendencijų kol kas nepastebintys.

„Ypač koreguojant veido bruožus labai svarbu neperlenkti lazdos. Ir pasaulinėse konferencijose diskutuojama apie tai, kad mes galime išlyginti raukšles, padaryti veidą jauną, bet yra grėsmė pakeisti žmogaus identitetą. Jo veidas be raukšlių, jis atrodo jaunesnis 10 metų, bet jo neatpažįsta draugai. Taigi mūsų užduotis – įsikišti korektiškiau.

Labai tikiuosi, kad Amerikos tendencijos iki mūsų neateis. Juk grožio standartų nėra. Kartais eini gatve, pamatai moterį – nebūtų ji grožio konkursų nugalėtoja, tačiau spinduliuoja iš vidaus, matosi, kad ji jaučiasi puikiai. O eina kita, labai graži moteris, bet kažkas su ja negerai. Mes matome daug kraštutinumų pavyzdžių. Tas pats Michaelis Jacksonas: jo gydytojas sakė, kad jeigu jam moka už tai pinigus, kodėl jis turėtų neoperuoti? Aš nenorėčiau matyti tokių savo darbo rezultatų“, - tikino D. Jauniškis.

Pasak A. Jankausko, jam asmeniškai tenka dažniau susidurti su pacientais, kurie ateina dėl medicininių priežasčių.

„Dažniausiai operuoju vokus, dalis šių operacijų kompensuojamos, nes tai rimta medicininė problema. Jei dėl to ateina jaunos merginos, siūlau ne operaciją, bet injekcijas. Žinoma, yra kategorija pacienčių, kurios nori nenatūralaus rezultato – nenatūraliai pasididinti krūtinę, lūpas putlintis ateina iki 4-5 kartų per metus. Joms paaiškini, kad tai jau riba, kad tai nesveika ir negražu, o jos po 2-3 mėnesių vėl pasirodo sakydamos, kad nori putlesnių lūpų. Tačiau tokių mažuma, patikėkite. Mūsų visuomenėje nėra nenatūralumo kulto. Pavyzdžiui, aptariant būsimą krūtinės dydį, tenka pasitikslinti, kurio linkme moteris mąsto: kad po operacijos krūtinė būtų ne per maža ar ne per didelė. Truputį daugiau moterų nori ne per mažos krūtinės, tačiau yra procentas ir tokių, kurios nenori, kad atrodytų neskoningai“, - teigė pašnekovas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (193)