Šiemet užfiksuotas ne vienas viruso protrūkis Europoje, susijęs su šaldytų uogų vartojimu Italijoje bei Šiaurės Afrikoje.

ULAC specialistai rekomenduoja keliaujantiesiems į rizikos zonas pasiskiepyti, nevartoti termiškai neapdorotų importuotų šaldytų uogų, kruopščiai plauti rankas net tik prieš valgį, bet ir prieš maisto tvarkymą.

"Dažnas ir kruopštus rankų plovimas sumažins riziką užsikrėsti ne tik VHA, bet daugeliu užkrečiamųjų ligų", - nurodo ULAC.

Hepatitas A – hepatito A viruso sukeltas kepenų uždegimas. Kasmet pasaulyje hepatitu A suserga apie 1,4 milijono žmonių.

Hepatitui A imlūs visi žmonės, kurie neturi imuniteto šiai ligai. Imunitetas įgyjamas persirgus šia infekcija ar pasiskiepijus.

Infekciją sukeliantis virusas atsparus išorės aplinkos veiksniams, šalčiui, aukštai temperatūrai, išdžiūvimui.

Infekcija lengvai užsikrečiama nuo sergančio žmogaus tiesioginio kontakto būdu, dėl nepakankamos higienos, per užterštą maistą ar geriamąjį vandenį. Užsikrėsti galima ir homoseksualinio sąlyčio metu ar vartojant intraveninius narkotikus.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (61)