Rajono savivaldybė kitų metų biudžete ketina numatyti lėšų priklausomybę nuo alkoholio turintiems, vargingai besiverčiantiems gyventojams gydyti. Tokia galimybė aptarta šią savaitę Savivaldybėje vykusiame seniūnų, socialinių darbuotojų pasitarime. Į jį buvo pakviesti atstovai įvairių institucijų, su kuriomis tenka bendrauti socialiniams darbuotojams sprendžiant socialinės rizikos šeimų, kurių rajone 269, problemas. 

Idėją finansiškai padėti iš alkoholizmo liūno norintiesiems išsikapstyti pasiūlė Paįstrio seniūnas Virginijus Šležas. Jis teigė, kad kaimuose nemažai smarkiai geriančių žmonių su Savivaldybės pagalba galėtų atsitiesti. 

„Tokie gyventojai neturi pinigų susimokėti už gydymą. Eiti pas šeimos gydytoją, iš jo gauti siuntimą pas psichiatrą, iš pastarojo – siuntimą į Priklausomybės ligų centrą jiems yra neįmanoma misija. Jeigu seniūnijos paskatintų ieškoti pagalbos, o Savivaldybė paremtų – jie gydytųsi“, – mano seniūnas.

V. Šležas neseniai vienai penkių vaikų motinai, iš kurios dėl girtavimo laikinai buvo paimtos atžalos (mažiausiam – vos kelios savaitės), pats davė pinigų gydytis nuo priklausomybės alkoholiui. Moteris jau porą mėnesių gyvena blaivi, seniūnija jai padėjo susigrąžinti vaikus.

Mėgins ieškoti pinigų 

Rajono vicemeras Antanas Pocius, pats daug metų dirbęs Vadoklių seniūnu, mano, kad kolegos pasiūlymas tikrai vertas dėmesio. 

„Mėginsime kitų metų biudžete ieškoti pinigų tam reikalui. Manau, kad dešimt ar keliolika tūkstančių litų galima rasti“, – sakė jis.

Vicemero teigimu, Savivaldybės gydytojai pavesta išsiaiškinti, kiek kainuotų vieno asmens gydymas, kokią dalį kompensuoja valstybė. 

Panevėžio apskrities priklausomybės ligų centro vadovė Neringa Šinkūnienė sako, kad dviejų savaičių gydymo kursas kainuoja per 200 litų, jeigu pacientas pageidauja vadinamojo kodavimo, turi sumokėti dar apie 100 litų. 

„Turintiesiems psichiatro siuntimą gydymas nuo alkoholizmo nemokamas. Tačiau daugeliui tokią priklausomybę turinčių žmonių, ypač gyvenančių kaime, sunku ryžtis važinėti į gydymo įstaigas, lankytis pas specialistus, kad gauti siuntimą. Žinojimas, kad gali kreiptis tiesiai į mus ir nereikėtų laukti jokiose eilėse, jiems būtų paskata gydytis“, – mano N. Šinkūnienė.

Ji pasakojo turėjusi kelis pacientus, už kurių gydymą sumokėjo Panevėžio socialinių paslaugų centras.

Šalyje nebūtų vieninteliai 

Alkoholikus už mokesčių mokėtojų pinigus ketinanti gydyti Panevėžio rajono savivaldybė neišranda dviračio. Nuo 2012 metų pradžios tai jau daro Alytaus rajono savivaldybė.

Alytaus rajono taryba vienbalsiai patvirtino programą, pagal kurią nepasiturintys Savivaldybės gyventojai nuo svaigalų priklausomybės gydomi nemokamai. Iš rajono biudžeto šiam reikalui buvo skirta 17 tūkst. litų, šiais metais – 10 tūkstančių litų. Nuo alkoholizmo gydomi tik savanoriai.
Alytaus politikus patvirtinti tokią programą paskatino mero Algirdo Vrubliausko pavyzdys. Savivaldybės vadovas, sukrėstas vienos šeimos degradavimo istorijos, skyrė jai solidžią pinigų sumą, kad abu sutuoktiniai galėtų gydytis nuo priklausomybės alkoholiui.

Mero investicija pasiteisino.

Pasak Alytaus visuomenės sveikatos biuro direktorės Dalios Kitavičienės, nusprendusiesiems išsivaduoti iš alkoholizmo ne tik teikiama medicininė pagalba, bet ir patvirtintas visas kompleksas pagalbos priemonių. Į jį įeina socialinių darbuotojų, bendruomenės narių pagalba. 

„Po gydymo žmogų labai svarbu įtraukti į bendruomenės gyvenimą, užsiėmimus, padėti jam susirasti darbą“, – „Sekundei“ teigė ji.

Alytaus rajono savivaldybės finansine ir moraline pagalba per beveik porą metų jau pasinaudojo 103 gyventojai. Pasak D. Kitavičienės, maždaug trečdalis jų vėl grįžo prie seno įpročio, kiti jau tam tikrą laiką gyvena blaivūs. Kai kurie negeria pusantrų metų ir ilgiau.

„Jeigu šeimoje geria vyras ir žmona, geriausia, kad jie abu ir gydytųsi. Po vieną labai sunku atsilaikyti“, – tvirtino D. Kitavičienė.

Alytaus visuomenės sveikatos biuro vedėjos žiniomis, Lietuvoje jau kelios savivaldybės skiria lėšų padėti alkoholikams pakilti naujam gyvenimui.