Kai kuriems parlamentarams pradėjus domėtis Lyties keitimo įstatymo projektu paaiškėjo, kad dokumentą pateikė ne Sveikatos apsaugos ministerija, nors Seimo posėdžių sekretoriate jis buvo įregistruotas sveikatos apsaugos ministro Žilvino Padaigos vardu.

Kaip sakė Seimo Sveikatos reikalų komiteto pirmininkė Dangutė Mikutienė, projektą su dar dviem teisės aktų pataisomis pateikė ministro pirmininko patarėjas Antanas Valys. Oficialiame rašte buvo nurodyta, kad šiuos projektus siūlo atitinkamos ministerijos.

"Kai pakėlėme vėją, Sveikatos apsaugos ministerija atsiuntė oficialų patikinimą, kad šio projekto neteikė", - sakė parlamentarė.

Antradienį įregistruotas ir po kelių valandų atšauktas Lyties pakeitimo įstatymo projektas visiškai nesiskyrė nuo to, kurį pernai vasarą Seimui teikė tuometinis sveikatos apsaugos ministras Juozas Olekas. "Kaip galima perregistruoti teisės akto projektą ministro vardu? Tai juk etikos dalykai", - stebėjosi D. Mikutienė.

Pernai Seimas nusprendė, jog pokyčiams šioje srityje dar neatėjo laikas ir lyties pakeitimo įteisinimą atidėjo.

Anot D. Mikutienės, lyties keitimas yra itin kontroversiškas ir daug karštų diskusijų visuomenėje keliantis dalykas, todėl reikėtų neskubėti jo įteisinti. "Medicinoje yra daug svarbesnių problemų - kaip pagelbėti pacientams užtikrinant jų teises, kaip medikams teikti geresnes paslaugas, kaip padidinti jų atlyginimus, kaip užtikrinti geresnį Privalomojo sveikatos draudimo fondo finansavimą", - vardijo komiteto vadovė.

Jos teigimu, prieš rengiant ir teikiant Seimui prieštaringai vertinamo teisės akto projektą, atitinkamą klausimą būtina išdiskutuoti visuomenėje, taip pat kartu parengti reikiamus poįstatyminius aktus.

Kol kas lyties pakeitimo sąlygų ir tvarkos Lietuvoje nereglamentuoja jokie teisės aktai. Pasikeisti lytį 2004 metais pageidavo apie 50 lietuvių. Nors šios operacijos mūsų šalyje nebuvo įteisintos, pernai birželį J. Olekas tikino, jog chirurgai Lietuvoje jau yra tokių atlikę.

JAV pigiausia lyties keitimo operacija atsieina 10 tūkst. dolerių, pooperacinis pacientų gydymas - dar 20-50 tūkst. dolerių.

Pagal parengtą Lyties pakeitimo įstatymo projektą, tokios operacijos būtų atliekamos asmenims, kurie jaučiasi priklausą kitai lyčiai ir nori ją pakeisti, jei lyties pakeitimas leistų tikėtis pagerėjusios paciento psichikos sveikatos.

Lytis galėtų būti keičiama tik pilnamečiams ir nesulaukusiems senatvės pensijos amžiaus, nesusituokusiems, neturintiems vaikų transseksualams, jeigu psichinis lyties tapatumo sutrikimas jiems sukelia dvasinių išgyvenimų, sukrėtimų, emocinę depresiją, ilgalaikę tapatumo krizę, pažeminimą ar kitaip trikdo gyvenimą.

Projekto aiškinamajame rašte teigiama, jog lyties identiškumo problemos egzistuoja jau seniai - esą visose kultūrose buvo žmonių, kurie jautė kitą seksualinę tapatybę nei įprasta. Transseksualumas yra psichinis lyties tapatumo sutrikimas, pagal 10-ąją tarptautinę ligų klasifikaciją priskiriamas pilnamečių žmonių asmenybės brandos ir elgesio sutrikimų grupei. Tokie asmenys yra įsitikinę, kad lyties požymiai neatitinka jų lyties ir siekia tapti kitos lyties asmeniu, šlykštisi savo lytimi, stengiasi atsikratyti pirminių ir antrinių esamos lyties požymių ir įgauti priešingos lyties.

Moksliniai tyrimai rodo, jog šis sutrikimas beveik trigubai dažniau pasitaiko vyrams - vienas iš 12 tūkst. vyrų ir viena iš 34 tūkst. moterų yra transseksualai.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją