Suleistas į raumenis jis blokuoja nervinius impulsus, todėl tie raumenys atsipalaiduoja. Nors iki šiol apie botulino toksinas vertinamas prieštaringai, juo gydomi celebriniu paralyžiumi sergantys vaikai, po insulto rankos nevaldantys pacientai, žmonės, kenčiantys nuo kreivakaklystės bei didelių veido mimikos raumenų sutrikimų.

Tapo panacėja pacientams spazmų subjaurotais veidais

Pasak Santariškių klinikų Neurologijos centro gydytojos Aušros Klimašauskienės, su šia medžiaga gydymo tikslams pradėta eksperimentuoti apie 1960 m., o nuo 1980 m. botulino toksinu pradėta gydyti. 1989 m. oficialiai leista juo gydyti blefarospazmą (nevaldomas akių vokų virpėjimas), veido hemifacialinį spazmą (susirgimas, kai viena veido pusė ima nevalingai trūkčioti) bei žvairumą, vėliau – spazminę kreivakaklystę bei celebrinį paralyžių. Nuo 2010 m. botulino toksinu gydoma lėtinė migrena. Nors medžiaga buvo gaminama kaip nuodas, vaistas laikomas saugiu. Teigiama, kad nužudyti žmogų botulino toksinu nėra lengva. Mirtina vaisto dozė 70 kg sveriančiam žmogui – 15 ampulių į veną.

Neurologės teigimu, pasaulyje šiuo metu vaistu gydomas raumenų įtampos padidėjimas po insulto, galvos ir nugaros traumų, sergant išsėtine skleroze, esant įgimtiems raumenų spazmams, tikui, lėtiniams nugaros skausmams ir pan. „Daugelis šių indikacijų neregistruotos, Ligonių kasos tokiais atvejais vaisto nekompensuoja, o tai riboja gydymą Lietuvoje, nes vaisto kaina didžiulė“, - teigė neurologė.

Mūsų šalyje suaugusiems vaistas kompensuojamas gydant spazminę kreivakaklystę, blefarospazmą, hemifacialinį spazmą ir rankos surakinimą po insulto. Paskaičiuota, kad nuolatiniai, lėti, nevalingi raumenų susitraukimai, pasireiškiantys pasikartojančiais judesiais ir nenormalia kaklo, veido, rankų, kojų ar liemens padėtimi, Lietuvoje kamuoja apie 1000 žmonių. Apie 900 iš jų pažeista viena kuri nors kūno sritis.

Daugiausiai sutinkama spazminė kreivakaklystė – Lietuvoje yra apie 550 tokių pacientų. „Kaklą judina 20 raumenų porų. Kai atsiranda nenormaliai veikiančių raumenų, galva ir kaklas užima nenormalią padėtį ir kaklas nevalingai judinamas. Paprastai susergama 6-ame gyvenimo dešimtmetyje. Du trečdaliai tokių pacientų – moterys. Pirmiausiai tai sukelia diskomfortą, be to, 75 proc. pacientų jaučia skausmą, dėl netaisyklingos padėties galimi rijimo sutrikimai. Aišku, žmonės turi psichologinių problemų, ketvirtadalis jų serga depresija. Botulino toksinas – šiuo atveju pirmo pasirinkimo gydymo būdas. Jo poveikis pasireiškia per savaitę. Įvairių studijų duomenimis, pagerėjimą pajunta 74-84 proc. pacientų, 10 proc. atvejų išnyksta visi simptomai“, - pasakojo A. Klimašauskienė.

Panašių stebuklų, pasak medikės, sulaukiama botulino toksinu gydant nevalingą voko virpėjimą (mirksėjimą). Susergama vidutiniškai 56 metų. Vėlgi vyrauja moterys. Ligos keliami nepatogumai labai platūs – pradedant pablogėjusia gyvenimo kokybe, nes sutrikdo skaitymo, žiūrėjimo funkcijas, baigiant visišku nesavarankiškumu, nes žmogus gali visai nematyti. „Ligonių kasos labai ilgai tai laikė kosmetine problema, nes šis sutrikimas esą negresia gyvybei – juk žmogus gali taip gyventi. Ankstesnis gydymas tabletėmis padėdavo tik 15 proc. pacientų, tuo tarpu po botulino toksino injekcijos žymų pagerėjimą pajaučia 95 proc. pacientų“, - teigė neurologė.

Veido hemispazmas Lietuvoje gali kamuoti apie 600-700 pacientų, daugiausiai moterų. Tai labai nemalonus ir diskomfortą keliantis kosmetinis defektas, pasireiškiantis veido trūkčiojimu ir kitais nemaloniais pojūčiais. Tačiau kai jis toks stiprus, kad viena akis visą laiką būna užmerkta, sutrinka judesių koordinacija. Nuo botulino toksino simptomai išnyksta beveik 100 proc. pacientų, o veikimas išlieka iki pusmečio ir ilgiau.

Celebriniu paralyžiumi segantys vaikai gyvena nuo injekcijos iki injekcijos

Celebriniu paralyžiumi sergančius vaikus botulino toksinu Lietuvoje pradėta gydyti 2001 m. Gydymo, sąnario judrumo apribojimo, susijusio su galūnių funkcijų sutrikimu, gydymo išlaidas dengia valstybė, kadangi šis vaistas labai brangus. „Prieš tai turėjome šiek tiek labdaros. Kai skiesdavau vaistus ir nulašėdavo koks lašelis, vis galvodavau, kad nulašėjo 100 litų, 200 litų“, - tuos laikus prisimena Santariškių klinikų Vaikų ligoninės Vaiko raidos centro gydytoja Laima Mikulėnaitė.

Pasak medikės, nors botulino toksinas apipintas įvairiais mitais, vaikams jis iš tiesų padeda. Lietuvoje tirti 54 vaikai, kurie metus buvo gydyti šiuo vaistu. Per tą laiką jiems buvo suleistos 2-3 injekcijos. Apklausus jų tėvus paaiškėjo, kad gydymas sumažina judėjimo sutrikimus, atsiradusius dėl celebrinio paralyžiaus, pagerina raumenų tonusą, o tuo pačiu ir vaiko aktyvumą, savarankiškumą, gerėja jo kalba, buitiniai įgūdžiai, dėmesys, elgesys. Ryškiausias motorinių funkcijų pagerėjimas matomas po pirmos injekcijos, o gydymo efektyvumas priklauso nuo vaiko amžiaus, jo neurologinės būklės bei teisingos vaisto suleidimo technikos. Tiesa, ilgalaikis gydymas parodė, kad vaistas nepadidina sąnarių amplitudės ir nesumažina sąnario judrumo apribojimo susiformavimo.

„Vienas iš dažnų mitų apie botulino toksiną, kad jis nepadeda pagyti nuo celebrinio paralyžiaus. Šventa tiesa, iš tiesų nepadeda, bet jis pagerina žmogaus, kurio mes negalime pagydyti, gyvenimo kokybę. Pas mane ateina 9-10 metų vaikai ir klausia, kada jiems leisime botuliną, nes tuomet, kaip patys sako, jie ne taip baisiai vaikšto, gali bendrauti su kitais vaikais, dalyvauti kartu su jais įvairioje veikloje, ne taip pavargsta. Taigi yra visiška netiesa, kad vaistas neturi poveikio. Užsienyje tiriama tūkstančiai vaikų, kuriems kas 3-4 mėnesius leista 30-40 injekcijų. Injekcija leidžiama, kai dar nepraeina ankstesnės injekcijos poveikis. Žiūrint į tuos vaikus labai norisi, kad ir mūsiškiai taip galėtų atrodyti“, - teigė L. Mikulėnaitė.

Nors, medikės žiniomis, net kai kurie gydytojai sergančių vaikų tėvams pataria nesigydyti botulino toksinu, nes tai gali būti nuodingas medikamentas, sukeliantis pašalinių poveikių, tai esą vienas labiausiai ištirtų vaistų.

„Taip, Amerikoje yra atsitikę ir labai blogų atvejų, tačiau, kaip kažkada pasakė poetas R. Tagorė: „Jei uždarysi duris visoms klaidoms, tiesa liks už durų“. Svarbu vaistą naudoti pagal instrukcijas. Tokiais atvejais pašaliniai poveikiai labai reti. Buvo tirti vaikų, kuriems suleista keliasdešimt injekcijų, raumenys. Statistiškai patikimų poveikių nebuvo nustatyta. Be to, botulino toksino poveikis išlieka tik 3-4 mėnesius. Taigi net jei ne ten įdūrei, po kelių mėnesių neliks nė ženklo“, - tikino šiuo vaistu vaikus gydanti neurologė.

Kaip botulino toksinu gydomi žmonės po insultų

Santariškių klinikų Reabilitacijos, fizinės ir sporto medicinos centro reabilitologė Jūratė Kesienė susiduria su pacientai, kurie turi judėjimo sutrikimų po insulto, kuris pasaulyje ištinka vieną iš šešių žmonių.

35 proc. insultą patyrusių žmonių neatsistato kojos funkcija, 20-25 proc. nesugeba eiti be pagalbos, net 65 proc. patiria rankos paralyžių, kuris vis dar ryškus ir po pusmečio. Tokio paciento būklė reikšmingiausiai gerėja per pirmus 3-4 mėnesius, vėliau simptomai nyksta lėčiau ar sustoja. Tam tikrai atvejais galūnės spastiškumas (raumenų įtampos padidėjimas, pasireiškiantis tuo, kad kai kurie raumenys visą laiką yra susitraukę, sustingę ir kieti) yra teigiamas reiškinys, nes padeda persikėlimuose arba ėjimui, padeda išlaikyti raumenų masę, taisyklingesnę laikyseną ir pan., tačiau dažniausiai šis sutrikimas kaip tik sutrikdo judesius, sukelia skausmą, trukdo miegui bei blogina gyvenimo kokybę, nes žmogus nesugeba atlikti įprastų funkcijų.

„Praeitą savaitę pas mus buvo jauna moteris, turinti tris vaikus. Jos ranka tokia suspausta, kad ji guodėsi negali paduoti rankos vaikui. Mat turinti tik vieną sveiką ranką, o einant reikia abiejų rankų, kad jie galėtų įsikibti“, - pasakojo medikė.

Sugrąžinti žmogui motorinę funkciją stengiamais įvairiais būdais – kineziterapija, fizioterapija, įvairiais medikamentais. Tačiau sisteminio veikimo vaistai turi pašalinius poveikius – sukelia mieguistumą, silpnina visus raumenis, lėtina reakciją, slopina dėmesį, pablogina pusiausvyrą. Botulino toksinas šiuo atveju turi privalumų, kadangi jis veikia vietiškai ir tik tuos raumenis, kuriuos reikia atpalaiduoti. Tačiau ir jis gali sukelti bendrą silpnumą, į gripą panašus simptomus, rijimo, kvėpavimo raumenų silpnumą, be to, veikia tik 3-5 mėnesius.

„Taip pat pacientas turi suprasti, kad po botulino injekcijos būtina kineziterapija, ergoterapija ar raumenų tempimas. Taip pat jis turi suprasti, kad nevaldomos rankos jis ir toliau nevaldys, bet jam, pavyzdžiui, praeis skausmas. Vis dėlto yra daug studijų, rodančių tokios terapijos veiksmingumą: ji padidina judesių amplitudę sąnariuose, palengvėja priežiūra, higiena, nors funkciniai gebėjimai pagerėja rečiau. Taigi jei spastiškumas trukdo žmogui kokybiškai gyventi, jeigu jis supranta, kad vien nuo botulino jis nepradės vaikščioti ar judinti rankos, kad toliau reikia mankštintis, gydymas gali padėti, nesvarbu, ar po insulto praėjo metai ar 10 metų“, - J. Kesienė

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (22)