Atlantoje esančio Emory universiteto mokslininkai spėja, jog žemas testosterono lygis mažina vyro pastangas poruotis, todėl tai leidžia jam visą savo energiją nukreipti į atžalų vystyklų keitimą, maitinimą bei auklėjimą, skelbia dailymail.co.uk.

Čia apžvelgsime keletą kitų kūno dalių ir atskleisime, ką jų matmenys byloja apie jūsų sveikatą.

Mielos mažos ausys gal ir atrodo patraukliai, tačiau tai gali byloti apie žmogaus polinkį į egzemą.

„Mažos ausys dažnai reiškia, kad ausų kanalai (vamzdeliai jungiantys išorinę ir vidinę ausis) yra mažesni, o dėl to gali išaugti ausų egzemos tikimybė, - teigia ausų, nosies ir gerklės chirurgas George'as Murty iš Lesterio Universitetinės ligoninės. - Jūsų ausų kanalai padengti oda, tokia pačia kaip ir visas kūnas, ji pamažu lupasi.

Tai turėtų pasišalinti per ausies landą ir dingti, tačiau esant siauriems kanalams organizmui sunkiau tai pašalinti, todėl nešvarumai užsilaiko. Tai gali sukelti siaubingą niežėjimą viduje, nepriklausomai nuo to, ar dar kur nors ant kūno turite egzemą“.

Ši liga žinoma išorinio otito (lot. otitis externa) pavadinimu ir yra labai dažna.

Be to, mažos ausys taip siejamos su nepakankamu inkstų išsivystymu. „Jeigu turite mažas ausis, kurios yra žemiau jūsų akių lygio, tai dažnai byloja apie inkstų problemas. Niekas nežino kodėl, tačiau jums gali vieno trūkti, abu gali būti susijungę arba vėliau gyvenime gali išsivystyti inkstų ligos“, - įspėja G. Murty.

Didelis liežuvis gali reikšti, kad turite daugiau galimybių patirti obstrukcinę miego apnėją, kai miego metu sutrinka kvėpavimas. Šį sutrikimą turi apie keturi procentai vidutinio amžiaus vyrų ir du procentai tokio paties amžiaus moterų.

Daktaras G. Murty aiškina: „Jeigu jūsų liežuvis ar tonzilės yra didelės, jos gali užkristi atgal ir užblokuoti kvėpavimo takus miego metu. Jeigu užblokavimas nestiprus, jus knarkiate. Tačiau kai problema tampa aštresnė, atsiranda periodai, kai nustojate kvėpuoti – kai kurie trunka net 30 sekundžių“.

Šiuo atveju nemenkas vaidmuo gali tekti ir mažam, nusklembtam žandikauliui, nes liežuvis tvirtinasi prie jo. Jeigu žandikaulis yra pernelyg nutolęs atgal, atsiranda didesnė tikimybė, kad liežuvis blokuos kvėpavimo takus.

Kadangi miego apnėja lemia staigų deguonies kiekio sumažėjimą kraujyje, tai gali didinti kraujo spaudimą ir neigiamai veikti širdies ir kraujagyslių sistemą.

Kriaušės formos figūra buvo siejama su menopauzine kognityvine disfunkcija.

Čikagoje esančio Šiaurės vakarų universiteto mokslininkai išnagrinėjo 8750 moterų po menopauzės (amžius nuo 65 iki 79 metų) figūros tipus ir atminties testų rezultatus bei nustatė, kad tos, kurių apimtis ties klubais yra didesnė, turi daugiau atminties sutrikimų.

Manoma, kad riebalai klubų srityje gali būti tiesiogiai susiję su kognityvinėmis problemomis, mat jie trukdo kraujui pasiekti smegenis. Vis dėlto akušeris ginekologas Nitu Bajekalas iš Barneto ligoninės ragina atsargiai interpretuoti rezultatus.

„Tyrimo metu buvo nustatyta, kad visos moterys su didesniu kūno masės indeksu – daugiau nei 30-31 – pasižymi silpnesne kognityvine funkcija. Šioje grupėje tos, kurios turi plačius klubus, atminties testus atliko prasčiausiai. Tačiau tai buvo momentinis rezultatas ir mes nežinome, ar joms toliau vystėsi kognityviniai sutrikimai“, - įsitikinęs specialistas.

Tačiau ne viskas taip jau blogai. Jeigu jūsų organizmas linkęs kaupti riebalus ne liemens, o klubų srityje, jūs galite būti geriau apsaugotas nuo diabeto ir širdies nepakankamumo, kadangi tyrimais įrodyta, jog šiomis ligomis dažniausiai serga obuolio tipo figūrą turintys asmenys.

Vyro rankų pirštų ilgis gali būti užuomina apie prostatos vėžio riziką. Voriko universiteto ir Vėžio tyrimų instituto mokslininkai palygino pusantro tūkstančio prostatos vėžius sergančių vyrų rankas su trijų tūkstančių sveikų vyrų rankomis.

Buvo nustatyta, kad tie vyrai, kurių smilius buvo ilgesnis nei bevardis pirštas, kur kas rečiau serga prostatos vėžiu. Manoma, kad ilgesnį smilių lemia mažas testosterono kiekis būnant įsčiose, o būtent tai ir gali apsaugoti nuo šios ligos (kurią skatina testosteronas) vyresniame amžiuje.
Albertos universitete atlikto tyrimo metu buvo nustatyta, kad moteriškai ilgus rankų pirštus turintys vyrai (kai smilius ilgesnis už bevardį pirštą) yra labiau linkę į depresiją. Manoma, kad tai gali būti susiję su žemesniu testosterono kiekiu būnant gimdoje.

O štai 2001 metais Liverpulio universitete atliktas tyrimas įrodė, jog autizmo sutrikimą turintys vaikai dažnai turi ypač ilgą bevardį pirštą lyginant su smiliumi – šis požymis siejamas su dideliu testosterono kiekiu iki gimimo.

Jeigu jūsų antrasis kojų pirštas yra ilgesnis už didįjį, tai gali byloti apie skausmingą pėdų ligą.
Ortopedijos chirurgas Davidas Houlihanas Burne'as iš Midlsekso teigia: „Ilgas antrasis pirštas reiškia, kad jums gali išsivystyti Freibergo liga. Dėl jos ėjimo metu juntamas skausmas, kadangi pėdos kaulo galas nuo per didelės jėgos nualinamas. Tai labai dažnas atvejis“.

Galimi gydymo būdai – skausmą mažinančios steroidų injekcijos arba chirurginė intervencija. Vis dėlto lyginant su visa pėda santykinai ilgi pirštai yra privalumas tiems, kurie nori tapti trumpų nuotolių bėgikais.

D. Houlihanas Burne'as sako: „Sprinterių atsistūmimas pirštais yra stipresnis ir lankstesnis. Ilgi pirštai apskritai padidina pėdos ilgį, kas reiškia didesnį kontaktą su žeme, kur ir atsiranda pagreitis“.

Gėdijatės savo drebančių šlaunų? Jums padės nusiraminti Danijoje atlikto tyrimo rezultatai. Ištyrus beveik tris tūkstančius vyrų ir moterų paaiškėjo, kad plonesnes šlaunis turintiems tyrimo dalyviams gresia didesnė širdies nepakankamumo ir ankstyvos mirties rizika.

Mokslininkai mano, kad dėl to gali būti kalta šioje srityje sumažėjusi raumenų masė, kas gali veikti jautrumą insulinui.

O štai Oksfordo universiteto specialistai spėja, jog riebalai šlaunų, klubų ir sėdmenų zonoje kaupia su maistu gaunamas riebalų rūgštis, taip neleisdami tekėti joms su krauju. Tai nusėda organuose, kuriems jos gali pakenkti.

Nors tai atrodo ir labai gražiai, tačiau didelės akys reiškia, jog jums gali tekti pasikliauti akiniais arba kontaktiniais lęšiais.

Jeigu jūsų akys yra nors milimetru didesnės už vidurkį – 24 milimetrus – jums gresia trumparegystė. Akinius parenkantis specialistas Trevoras Rowley iš optikos „Viewpoint“ Jorko aiškina: „Jeigu jūsų akis yra normalaus ilgio, šviesa bus aiškiai sufokusuojama akies tinklainėje. Jei ji vos pora milimetrų ilgesnė už normą, šviesa bus sufokusuojama pora milimetrų prieš tinklainę“.

Ilgos kojos vertos ne vien podiumo. Tyrimais nustatyta, kad šis požymis taip pat gali reikšti mažesnę II tipo diabeto riziką.

Bristolio universitete atliktas tyrimas parodė, kad kiekvienas 4,3 centimetro kojos ilgio padidėjimas II tipo diabeto riziką mažina 19 procentų.

„Jeigu jūsų motina, kai buvote jos gimdoje, ganėtinai prastai maitinosi, jūs galite turėti trumpesnes kojas, - aiškina endokrinologas daktaras Markas Vanderpumpas iš Londono. - Kai jau prisitaikote prie mažo degalų kiekio įsčiose, jums gimus jūsų kasa, išskirianti insuliną, gali nebesugebėti susidoroti su santykinai normaliu riebalų ir angliavandenių kiekiu. Iš čia kyla su gyvenimo būdu susijusių ligų, tokių kaip II tipo diabetas, rizika“.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (58)