Vilniaus universiteto Medicinos fakulteto Reumatologijos gerontologijos ir dermatologijos klinikos Konsultacijų skyriaus vedėjos Genovaitės Stanislavos Lapinskaitės teigimu, kaitinimąsi soliariumuose ir deginimąsi saulėje dermatologai prilygina tokiam žalingam įpročiui kaip rūkymas.

"Nuo mados degintis neatkalbinėju tik tų, kurie nori greičiau pasenti. Kitiems sakau, kad tai žalingas įprotis", - sakė daktarė.

Ultravioletinė spinduliuotė sukelia odos senėjimą, sutrikdo jos apsauginį sluoksnį, susilpnina odos imunitetą. Jautresniems žmonėms po soliariumo atsiranda odos sausumas ir senatvinėmis ar kapinių gėlėmis vadinamos keratomos. Be to, ilgalaikiai odos pakenkimai gali tapti viena iš odos vėžio arba melanomos atsiradimo priežasčių.

Pasak onkologės J. Gibavičienės visa tai įrodyti epidemiologiniais tyrimais sunku, nes besinaudojantys soliariumų paslaugomis yra jauni žmonės, o odos pakyčiai tampa matomi ne iš karto.

Pirmoji įdegusį kūną pradėjo propaguoti garsi drabužių dizainerė prancūzė Coco Chanel. Netrukus visame pasaulyje išplitusi dirbtinio įdegio mada tęsiasi iki šiol. Soliariumų šalininkai tikina, kad įdegį garantuojančios procedūros nesukelia nudegimų, jų priešininkai teigia, jog tai - kenksminga.

Peticiją apie tai, kad soliariumų naudojimas kosmetikos tikslais yra žalingas Amerikos dermatologų asociacija išleido 1996 metais. Tačiau, pasak daktarės G. Lapinskaitės, po šio pareiškimo kai kuriose šalyse soliariumų padaugėjo 10 kartų.

Šiuo metu vien tik Vilniuje reklamuojami 93, Kaune 86, o Klaipėdoje 29 soliariumai.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją