Ištyrus atlygintino donoro kraują šiuo metu pasaulyje pažangiausiu metodu - nukleino rūgščių tyrimu, buvo nustatyta ankstyvoji ŽIV infekcijos fazė. Tuo tarpu mažiau jautresnis tyrimas, atrankinis serologinis, buvo neigiamas. Donoro kraujas taip pat buvo ištirtas Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centre, kuriame buvo patvirtinta ŽIV infekcija. Iš šio donoro paimtas kraujas teisės aktų nustatyta tvarka - nurašytas ir sunaikintas.

VšĮ Nacionaliniame kraujo centre ir jo filialuose donorų kraujas tiriamas šiuo metu pasaulyje pažangiausiu metodu - nukleino rūgščių tyrimu. Centre naudojama itin jautri nukleino rūgščių tyrimo metodika, leidžianti iki minimumo sumažinti virusų neaptikimo laikotarpį. VšĮ Nacionaliniame kraujo centre naudojama nukleino rūgščių tyrimo metodika leidžia ŽIV virusą nustatyti mažiau nei po 6 parų nuo galimo užsikrėtimo.

Pasak VšĮ Nacionalinio kraujo centro direktoriaus Vytenio Kalibato, VšĮ Nacionalinis kraujo centras nuo pat jo įkūrimo pradžios deda visas pastangas užtikrinti maksimalų kraujo saugumą. Tik tuomet, kai įgyvendinamos dvi pagrindinės sąlygos - neatlygintina kraujo donorystė ir taikomi pažangiausi kraujo tyrimo metodai - galima užtikrinti maksimalų kraujo ir jo komponentų saugumą.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (26)